Χαλκιδική: Διψάς για γνώση; Άνοιξε το… ψυγείο και πάρε ένα βιβλίο!

Χαλκιδική: Διψάς για γνώση; Άνοιξε το... ψυγείο και πάρε ένα βιβλίο!

Διψάς για γνώση κι έχεις ξεμείνει από βιβλία; «Άνοιξε το ψυγείο!», προτρέπουν τα μέλη της «You in Europe», μιας αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας που εδρεύει στη βόρεια Ελλάδα, και φυσικά δεν εννοούν το ψυγείο που ο καθένας έχει σπίτι του αλλά τα δυο ψυγεία-ελεύθερες βιβλιοθήκες, που έχουν στήσει στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Στον πεζόδρομο των Νέων Μουδανιών, δίπλα από τα ΚΕΠ, αλλά και στην πλατεία, μπροστά από κατάστημα γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, δυο μεγάλα ψυγεία προτρέπουν τους περαστικούς ν’ ανοίξουν την πόρτα της γνώσης:

«Κάθε βιβλίο είναι μια πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό. Βρες το δικό σου εδώ!».

Πώς, όμως, γεννήθηκε η ιδέα για τα ψυγεία – ελεύθερες βιβλιοθήκες στα Νέα Μουδανιά;

«Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μας φιλοξενούμε κάποιους εθελοντές και πάντα κάνουμε κάποια “braistorming” για να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την περιοχή μας και να την κάνουμε πιο όμορφη.

Χαλκιδική: Διψάς για γνώση; Άνοιξε το... ψυγείο και πάρε ένα βιβλίο!

Σ’ένα απ’αυτά, “έπεσε” η ιδέα για τις βιβλιοθήκες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταυρούλα Παγώνα, project manager της «You in Europe».

«Σκεφτήκαμε», προσθέτει, «ένα παλιό ψυγείο, αλλά επειδή θέλαμε να είναι και κάτι καλαίσθητο, απευθυνθήκαμε στη ΜΕΒΓΑΛ για να μας δώσει μη λειτουργικά ψυγεία που δεν χρησιμοποιεί ώστε να τα μετατρέψουμε σε βιβλιοθήκες. Απευθυνθήκαμε και στον Δήμο Προποντίδας, που ήταν θετικός και μας παραχώρησε την άδεια. Μετά προχωρήσαμε στη διακόσμηση των βιβλιοθηκών και τελικά τις εγκαταστήσαμε σε κεντρικά σημεία της πόλης μας».

Χαλκιδική: Διψάς για γνώση; Άνοιξε το... ψυγείο και πάρε ένα βιβλίο!

Ήδη, τα πρώτα βιβλία έχουν μπει στα ράφια των δύο βιβλιοθηκών, που στο επόμενο διάστημα θα φτάσουν σε πληρότητα 100%.

«Είχαμε κάποια βιβλία που συγκεντρώσαμε εμείς, εθελοντικά, από φίλους και γνωστούς, και μετά απευθύναμε κάλεσμα στους δημότες να μας προμηθεύσουν βιβλία. Επίσης και το Τμήμα Βιβλιοθηκών του Δήμου έδωσε κάποια βιβλία», σημειώνει η κ. Παγώνα, ευχαριστώντας:

  • την εταιρία που παραχώρησε τα ψυγεία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της «You in Europe» για προώθηση της φιλαναγνωσίας στην πόλη,
  • τον Δήμο Προποντίδας για τη στήριξη της πρωτοβουλίας,
  • αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους κι επισκέπτες των Νέων Μουδανιών που φαίνεται να’χουν «αγκαλιάσει» τις δύο ξεχωριστές αυτές βιβλιοθήκες.

«Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή.

Ο κόσμος σταματάει, κοιτάει, ρωτάει, ενδιαφέρεται», σημειώνει η κ. Παγώνα, εξηγώντας πως για τη λειτουργία των δύο βιβλιοθηκών έχουν μπει κάποιοι κανόνες:

  • «δηλαδή να προσέχουν τα βιβλία όσοι τα δανείζονται και
  • να τ’ αντιμετωπίζουν σαν να είναι δικά τους,
  • να πάρουν ένα και ν’ αφήσουν ένα,
  • να βάλουν βιβλία που κι αυτοί θα ήθελαν να διαβάσουν και
  • να μην το δουν ως χώρο εναπόθεσης βιβλίων που δεν τους αρέσουν».

Χαλκιδική: Διψάς για γνώση; Άνοιξε το... ψυγείο και πάρε ένα βιβλίο!

Καθώς, μάλιστα, τα Νέα Μουδανιά είναι ένας κατ’εξοχήν τουριστικός τόπος -κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες- απ’τις δύο ελεύθερες βιβλιοθήκες δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα αγγλικά βιβλία, αλλά και οι οδηγίες σε περίπου δέκα (!) γλώσσες, αφού χάρη στους νέους εθελοντές που φιλοξενεί η «You in Europe» κατέστη δυνατή η μετάφραση σε γλώσσες πέραν των αγγλικών.

«Έχουμε βιβλία και στα αγγλικά και στόχος είναι να υπάρξει π.χ. ένα παιδικό ράφι, ένα ξενόγλωσσο ράφι και μετά να υπάρχουν και τα υπόλοιπα ράφια στα ελληνικά, ανάλογα με την προσφορά που θα έχουμε», αναφέρει η κ. Παγώνη και εύχεται «καλή ανάγνωση» σε όσους ανοίξουν την πόρτα του ψυγείου για να σβήσουν τη… δίψα για γνώση!

Χαλκιδική: Διψάς για γνώση; Άνοιξε το... ψυγείο και πάρε ένα βιβλίο!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network