Γιατί μεγαλώνουμε αγχωμένα παιδιά;

Γιατί μεγαλώνουμε αγχωμένα παιδιά;

Πώς το άγχος επηρεάζει τα παιδιά; Τι είναι αυτό που αγχώνει τα παιδιά; Οι γονείς, το φορτωμένο πρόγραμμα; Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη μίλησε για το άγχος στην παιδική ηλικία στην εκπομπή “Όλα για τη Ζωή μας” και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Όπως είπε η ψυχολόγος τα καλά νέα είναι πως τα παιδιά που είναι αγχωμένα δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και αγχωμένοι ενήλικες: “Το άγχος δεν είναι γραμμικό. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος μύθος που λέει ότι το γονίδιο είναι άγχος. Δεν υπάρχει γονίδιο άγχους. Υπάρχει ένας παράγοντας ότι αντιλαμβάνομαι διαφορετικά το περιβάλλον μου. Κάποιος μπορεί να το αντιλαμβάνεται πιο αναλυτικά, να τον επηρεάζει περισσότερο, να το φιλτράρει περισσότερο. Οπότε όλα γυρίζουν στο περιβάλλον. Έχει νόημα να δούμε, δηλαδή, συγκεκριμένες γονεϊκές συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε ένα άγχος των παιδιών”.

Η πιο σημαντική συμβουλή που δίνει στους γονείς είναι να μάθουν να αντέχουν να περπατούν στην αβεβαιότητα: “Δεν μπορώ να τα προβλέψω όλα. Ούτε να τα ελέγξω ούτε να τα λύσω όλα. Αν μπω στη διαδικασία να προσπαθήσω να τα προβλέπω όλα θα είμαι συνεχώς σε μια ένταση και θα δημιουργώ και την ίδια αβεβαιότητα και στο παιδί”. Το άγχος μεταφέρεται, όπως είπε, από τους γονείς στα παιδιά: “Έχω μια μαμά που ήταν πολύ αγχώδης και μπαίνω και εγώ στην ίδια διαδικασία. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο, δουλεύοντας (με τον εαυτό μας)”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network