«Πως κυνηγάτε τα όνειρά σας;”: Η ερώτηση μιας μαθήτριας δημοτικού στον Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη

«Πως κυνηγάτε τα όνειρά σας;": Η ερώτηση μιας μαθήτριας δημοτικού στον Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη

«Πως κυνηγάτε τα όνειρά σας; Τι κάνετε για να τα κυνηγήσετε;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο Ιωάννης Μελισσανίδης από τη Χρυσούλα, μαθήτρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, την πόρτα του οποίου πέρασε το 1982 ως «πρωτάκι» ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής και με τη στήριξη των δασκάλων του προετοιμάστηκε και απέκτησε εφόδια που έθεσαν τις βάσεις για μία πορεία του στον αθλητισμό με τις υψηλότερες διακρίσεις.

«Είχα ένα όνειρο μπροστά μου και έλεγα: “Θέλω το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο. Θέλω το Παγκόσμιο Μετάλλιο”. Το σκεφτόμουν στο μυαλό μου και έλεγα “πρέπει να το κατακτήσω, πρέπει να κοιμάμαι νωρίς, να τρώω σωστά, να ακούω τον προπονητή μου, τους γονείς μου, να πηγαίνω στο γυμναστήριο, να κάνω θυσίες“. Πρέπει να κουραστείς, να μελετήσεις, να προσπαθήσεις για να κατακτήσεις το όνειρό σου» υπογράμμισε ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο οποίος επέλεξε να κάνει μία στάση στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφθεί το σχολείο του για να μιλήσει στους μαθητές για τη ζωή του, τις δυσκολίες που συνάντησε και τον έκαναν πιο δυνατό και αποφασιστικό, προτού αρχίσει την περιοδεία του «Η Δύναμη του Ονείρου» σε δυσπρόσιτα μέρη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες.

Στον συνονόματό του, Ιωάννη ο οποίος είπε ότι υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό φέτος, αποκάλυψε το πάθος του για τα αεροπλάνα και θέλησε να μάθει πώς ο Ολυμπιονίκης εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία, ο Ιωάννης Μελισσανίδης εξήγησε ότι πρόκειται για τιμητική απονομή.

«Βλέπω εδώ μπροστά μου έναν σύγχρονο Ίκαρο, εύχομαι να γίνεις αυτό που θέλεις πιλότος, ή μηχανικός αεροσκαφών. Με την περιπέτεια που πέρασες εσύ μου δίνεις δύναμη πιο πολύ απ’ ότι δίνω εγώ σε σένα» επισήμανε.

Με αφορμή τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του στην Ατλάντα, ο Ιωάννης Μελισσανίδης και το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου – Σμυρναίου θα ταξιδέψουν σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένα χωριά, θα επισκεφθούν 28 σχολεία και θα συζητήσουν για τη σπουδαία «Δύναμη του Ονείρου» που μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός για την επίτευξη κάθε στόχου παρά τις φαινομενικές αντίξοες συνθήκες. Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε στο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία, σε ειδική εκδήλωση.

Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου είχαν σήμερα τη δυνατότητα να δουν σε οθόνη τα άλματα του Ιωάννη Μελισσανίδη σε διάφορες διοργανώσεις και εκείνα που του χάρισαν μετάλλια, αλλά και τις προσπάθειές του, με τις οποίες δεν πλησίασε τους στόχους του. «Βλέπετε, ο ίδιος αθλητής με διαφορά τρεις μέρες, την πρώτη φορά να πέφτει και να τραυματίζεται και στη συνέχεια να κάνει το τέλειο άλμα και να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο πρώτο δεν ήμουν συγκεντρωμένος όσο έπρεπε» είπε στα παιδιά ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.

«Από την αποτυχία σου όμως μαθαίνεις. Τι πρέπει να κάνω για να το αποφύγω; Nα είμαι αφοσιωμένος στον εαυτό μου και να μην με επηρεάζει» συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι έτσι κατάφερε και έκανε το άλμα, το οποίο με απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής φέρει το όνομά του. «Να αξιοποιείτε το μυαλό σας και όταν θέλετε να κατακτήσετε κάτι, αν είστε συγκεντρωμένοι θα γίνει» πρόσθεσε.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο οποίος κατάφερε με την επιμονή και την αυτόφωτη δύναμη του να κερδίσει το πρώτο Χρυσό Μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, με 9.850 βαθμούς, αγγίζοντας το τέλειο (perfect ten) και χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη νίκη στη γυμναστική, από το 1896, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

«Δέχθηκα αρνητικά σχόλια, αλλά έλεγα πάντα ότι δεν θα με πτοήσει κανείς. Αγαπούσα και αγαπώ αυτό που κάνω και ήταν πάντα η κινητήρια δύναμή μου, δεν με ενόχλησε κανένα σχόλιο» τόνισε.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού είπε στους μαθητές ότι όταν πήγαινε στο σχολείο δεχόταν bullying, αλλά απαντούσε και αντιδρούσε. «Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε φίλοι, αλλά πρέπει όλοι να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον» τόνισε και απευθυνόμενος στα παιδιά τα προέτρεψε: «Όταν συμβαίνει κάτι και σας ενοχλεί να έχετε τη δύναμη της φωνής σας, να απαντάτε σε αυτά που παιδιά και να το λέτε στους δασκάλους και στους γονείς σας».

Επίσης αναφέρθηκε στις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή, τονίζοντας ότι τον «έκλεψε» το θέατρο. «Δεν είναι η ζωή μόνον οι σπουδές. Στη ζωή πρέπει να είστε πολυδιάστατοι, να είστε ανοιχτοί σε όλα να ακούτε, να αμφισβητείτε με επιχειρήματα, να αντιδράτε, όταν πρέπει και να κυνηγάτε το όνειρό σας» υπογράμμισε.

«Εδώ στο σχολείο μου, στην οδό Δελφών γεννήθηκε η “Δύναμη του ονείρου” ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την εκδήλωση ο Ιωάννης Μελισσανίδης, εξηγώντας ότι θέλησε να ευχαριστήσει τους δασκάλους του, «που τον έκαναν μαζί με τους προπονητές του αυτόν που είναι σήμερα».

«Οι δάσκαλοί μου ήταν πάντα συνοδοιπόροι. Κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου – Σμυρναίου και ξεκινάμε από το σχολείο μου στη Θεσσαλονίκη. Θα πάμε στοχευμένα σε ακριτικά νησιά και χωριά. Το ταξίδι έχει ξεκινήσει με μεγάλη δυναμική, δεχόμαστε πολλά μηνύματα από πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, τους υποσχόμαστε ότι θα αρχίσει ένας κύκλος από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Πρέπει να πάμε την “Ολυμπιακή Φλόγα”, όπου υπάρχει ένα Ελληνόπουλο, ένα παιδί που θέλει να εμπνευστεί, να ονειρευτεί και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι είναι οι πέντε ήπειροι και Έλληνες και ελληνισμός υπάρχουν και στις πέντε ηπείρους. Το ξεκινάμε από την Ελλάδα και θα το ταξιδέψουμε και στις πέντε ηπείρους» υπογράμμισε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.

Τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα διαφορετικό μάθημα. Διδάχθηκαν ένα μάθημα ζωής από τον Ιωάννη Μελισσανίδη, δήλωσε η διευθύντρια του 5oυ Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Βάλια Γκατζώλη .

Το 5ο Δημοτικό είναι από τα μικρά σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αρκετά θέματα και προβλήματα, αλλά με πολύ μεγάλες ψυχές και καρδιές, οι οποίες θα βάλουν στόχους μετά την έμπνευση που άντλησαν από τον Ιωάννη Μελισσανίδη. Μπορεί το κέλυφος του κτιρίου να μην είναι αυτό που πρέπει, αλλά τα παιδιά μας θα μεγαλουργήσουν, όπως παλαιότερα μεγαλούργησε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, είπε.

«Πιστεύουμε στη νέα γενιά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Anastassiadis Group και πρόεδρος του Ιδρύματος, δρ. Ιωάννης Αναστασιάδης . «Έχουμε ξεκινήσει και χτίσαμε ένα νέο καράβι με καπετάνιο τον Ιωάννη και συμπαραστάτες το ίδρυμα και τον όμιλο. Ελπίζουμε να φθάσουμε σε κάθε γωνιά, στην οποία υπάρχει ελληνισμός. Θα κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» επισήμανε.

Το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου – Σμυρναίου, όπως ανακοινώθηκε, θα κάνει δωρεά ένα χρηματικό ποσό στον μαθητή της έκτης τάξης με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και θα διατηρήσει την επικοινωνία με το σχολείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network