Πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα | Απαντήσεις στα ερωτήματα γονιών και προληπτικά μέτρα

κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

Στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού μπήκε σήμερα Τετάρτη (26/02) και η Ελλάδα.

Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει στην Βόρεια Ιταλία βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Τι είναι καλό να γνωρίζουμε

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα γονιών για τον κοροναϊό και τα μικρά παιδιά και όπως υπογραμμίζει, όχι απλώς δεν υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο αλλά, αντίθετα, στην Κίνα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε ενηλίκους. Αν και έχουν αναφερθεί μολύνσεις ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, από τα περιορισμένα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και για άλλους κοροναϊούς όπως ο SARS και ο MERS, «η μόλυνση στα παιδιά είναι σχετικά ασυνήθιστη», σημειώνει το CDC.

Η εικόνα του νέου κοροναϊού στα παιδιά φαίνεται πως είναι πολύ ήπια, εξηγεί ο παιδίατρος – νεογνολόγος Αντώνιος Δαρζέντας.

«Κατ’ αρχάς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα […] Ακριβώς την ίδια εικόνα όμως είχαμε και στις άλλες δύο επιδημίες από κοροναϊούς στον SARS και στον MERS. Τα κρούσματα στα παιδιά ήταν ελάχιστα και δεν υπήρχε κανένα νεκρό παιδί ακόμα και στον MERS που είχε 30 %θνητότητα», προσθέτει. Η θνητότητα του SARS ήταν περίπου 10% ενώ για τον νέο κοροναϊό είναι στο 3,3% βάσει των διαθέσιμων στοιχείων (2.699 νεκροί σε 80.150 κρούσματα μέχρι σήμερα το πρωί).

Όπως τονίζει το CDC, τα παιδιά που έχουν νοσήσει από τον COVID-19 έχουν συμπτώματα κρυώματος, όπως πυρετός, καταρροή στη μύτη και βήχας. Σε ένα παιδί αναφέρθηκαν και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετός και διάρροια. Σε αυτές τις περιορισμένες αναφορές για επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού σε παιδιά, οι ανήλικοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα στην πλειονότητά τους και αν και έχουν αναφερθεί επιπλοκές, φαίνεται πως είναι ασυνήθιστες.

Από την πλευρά του, ο κ. Δαρζέντας επισημαίνει πως ο μικρός καταγεγραμμένος αριθμός περιστατικών σε παιδιά, «δεν είναι γνωστό εάν αυτό οφείλεται σε μη αναφορά των περιστατικών λόγω πολύ ήπιας εικόνας ή εάν τα παιδιά έχουν έναν τρόπο να είναι πιο ανθεκτικά τόσο στο να κολλήσουν τον ιό, όσο και στο να τον περάσουν πολύ πιο ήπια από τους ενήλικες». «Χωρίς να είναι απόλυτα γνωστή η αιτία αυτό το βλέπουμε και σε άλλα ιογενή νοσήματα πχ η ανεμοβλογιά είναι 10 φορές πιο θανατηφόρα σε ενήλικες.

Μια καλή εξήγηση είναι πως τα παιδιά δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, έχουν υγιή αγγεία και καρδιά και δεν έχουν υπέρταση και άλλες συνυπάρχουσες βαριές νόσους», συνεχίζει. Όπως λέει, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία μελέτη με 9 παιδιά με τον νέο κοροναϊό όπου 4 είχαν πυρετό, 2 πολύ ήπια συμπτώματα του αναπνευστικού, ένα χωρίς συμπτώματα και δύο παιδιά χωρίς πληροφορίες. Κανένα από τα 9 δεν χρειάστηκε εντατική ούτε είχε σοβαρά συμπτώματα». Κλείνοντας, ο ίδιος εκτιμά ότι «παρότι είναι πρώιμο ακόμα , μπορούμε να πούμε πως ακόμα και εάν προχωρήσει η επιδημία, τα παιδιά θα την περάσουν αλώβητα».

Τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν τα τυπικά προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν την μόλυνση, πλένοντας συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή κάποιο καθαριστικό με βάση την αλκοόλη, να αποφεύγουν την επαφή με αρρώστους. «Ωστόσο, όπως ισχύει και για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, συγκεκριμένες ομάδες παιδιών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως παιδιά με άλλα προβλήματα υγείας», καταλήγει το αμερικανικό CDC.

www.lifo.gr

Μέτρα Πρόληψης

Υπουργείο Υγείας | Οδηγίες προστασίας από αναπνευστική λοίμωξη από το νέο κοροναϊό

Κοροναϊός σε εγκύους και βρέφη: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μας ενημερώνει

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network