Ζωρζ Σαρή: «Τα παιδιά είναι μικρά. Δεν είναι ηλίθια»

Ζωρζ Σαρή: «Τα παιδιά είναι μικρά. Δεν είναι ηλίθια»

Ήδη από τα εννέα της χρόνια η Ζωρζ Σαρή σκάρωνε μικρά θεατρικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών στη Βαγία της Αίγινας, όπου και ονειρευόταν το γάμο της με το μικρό Παναγιώτη στον Προφήτη Ηλία.

Όλα αυτά συνέβαιναν το 1934.

Η παιδική της φαντασία, που τότε μπορεί να προκαλούσε γέλιο στους παρευρισκόμενους, τη δικαίωσε στα χρόνια που ακολούθησαν. Μπορεί, βέβαια, να μην παντρεύτηκε τον Παναγιώτη, όμως έγραψε το θρυλικό βιβλίο το «Θησαυρό της Βαγίας», εμπνευσμένο από εκείνες τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδικών της χρόνων στην Αίγινα.

Η Ζωρζ Σαρή ήθελε να είναι πραγματικά κοντά στα παιδιά και γι’αυτό επισκέφθηκε πολλά σχολεία της Ελλάδας παροτρύνοντας τα παιδιά να διαβάζουν λογοτεχνία.

Μαζί με τη φίλη της Αλκη Ζέη ανανέωσε την παιδική λογοτεχνία. 

Στα βιβλία της τα παιδιά δεν είναι άβουλα όντα που χρειάζονται υπερβολική προστασία από τους ενήλικες γι’ αυτό άλλωστε και έμειναν στις καρδιές όλων μας .

Η ίδια σε συνέντευξη της είχε πει: «Το μυστικό είναι να μην μπεμπεκίζουμε στα παιδιά. Να γράφουμε σα να γράφουμε για μεγάλους. Τα παιδιά είναι μικρά. Δεν είναι ηλίθια».

Τα τόσο σοφά και αληθινά λόγια της Ζωρζ Σαρή είναι καλό να τα έχουμε υπόψη μας οι γονείς που πολλές φορές από τρυφερότητα και με καλές προθέσεις μιλάμε στα παιδιά μας σαν να είναι μωρά. Με αυτόν τον τρόπο και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε υποτιμάμε την νοημοσύνη τους.

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι ενδιαφέρουσα, αξίζει να την απολαύσετε.

Η Ζωρζ Σαρή στην εκπομπή του Ηλία Μαλανδρή στον SEVEN X:

Διαβάστε επίσης:

10 σημαντικά πράγματα που έχει πει η Άλκη Ζέη για τα παιδιά

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network