Ποια θαλασσινά είναι πιο υγιεινά;

Ποια θαλασσινά είναι πιο υγιεινά;

Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Ανάμεσα στα θαλασσινά, οι γαρίδες, ο σολομός, ο τόνος και το καβούρι είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Ενώ όλα προσφέρουν τα δικά τους μοναδικά οφέλη για την υγεία, πώς ταιριάζουν μεταξύ τους όσον αφορά τη διατροφική τους αξία; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Γαρίδα:

Οι γαρίδες είναι μια επιλογή με χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία των νεύρων και την υγεία της καρδιάς. Οι γαρίδες μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως ψητές, βραστές ή σοταρισμένες, και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών και τηγανητές πατάτες.

Χταπόδι και καλαμάρι:

Το χταπόδι και το καλαμάρι είναι επιλογές με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το χταπόδι και το καλαμάρι μπορούν να ψηθούν στη σχάρα, να σοταριστούν ή να τηγανιστούν και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών ή να σερβιριστούν ως αυτόνομο πιάτο.

Μύδια:

Τα μύδια είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή θαλασσινών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες και μέταλλα όπως σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα μύδια μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, βραστά ή ψητά και μπορούν να προστεθούν σε πιάτα ζυμαρικών ή σούπες.

Καβούρι:

Το καβούρι είναι μια επιλογή θαλασσινών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, του ψευδάργυρου και του χαλκού. Είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το καβούρι μπορείς να το απολαύσεις με διάφορους τρόπους, όπως κέικ με καβουροκεφτέδες, καβουροπόδαρα και καβουροσαλάτες.

Σχετικά με την ενσωμάτωση των θαλασσινών σε μια υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να στοχεύσεις σε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων για να αποκομίσεις όλο το φάσμα των οφελών για την υγεία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέγουμε βιώσιμα θαλασσινά όποτε είναι δυνατόν για να υποστηρίξουμε την υγεία των ωκεανών και το μέλλον του πλανήτη μας. Για να εντάξεις τα θαλασσινά σε μια υγιεινή διατροφή, δοκίμασε να προσθέσετε γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρια, μύδια ή καβούρι σε σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών, τηγανητές πατάτες ή σούπες.

Πηγή: Shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network