Τα θερινά camps του OHE επιτρέπουν στα παιδιά στην Γάζα “να είναι απλώς παιδιά”

Τα θερινά camps του OHE επιτρέπουν στα παιδιά στην Γάζα "να είναι απλώς παιδιά"

Περισσότερα από 130.000 αγόρια και κορίτσια παλαιστινιακής καταγωγής στην Γάζα συμμετέχουν σε θερινά camps που λειτουργούν υπό τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την πίεση που βιώνουν ζώντας σε μια λωρίδα γης η οποία τελεί υπό οικονομικό αποκλεισμό και όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις με το Ισραήλ.

Tα παιδιά από την Παλαιστίνη, ανάμεσά τους και εκείνα με αναπηρίες, θα συμμετάσχουν για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε μια σειρά από δραστηριότητες όπως κηπουρική, ανακύκλωση, αθλήματα, ζωγραφική, χειροτεχνίες και εκμάθηση γλωσσών, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι μια πρόσφατη έρευνά της διαπίστωσε ότι το 38% των παιδιών στην Γάζα εμφανίζει συμπτώματα έκπτωσης της λειτουργικότητας που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.

Η UNRWA διαχειρίζεται 284 σχολεία στην Γάζα εξυπηρετώντας τουλάχιστον 290.000 μαθητές.

“Το σημαντικότερο πράγμα είναι ότι 130.000 παιδιά έχουν την ευκαιρία να είναι απλώς παιδιά παρά την οικονομική κατάσταση, παρά την συνεχιζόμενη σύγκρουση, μπορούν να έρθουν στα θερινά camps της UNRWA και να είναι απλώς παιδιά”, δήλωσε ο Τόμας Γουάιτ, ο διευθυντής Υποθέσεων της Γάζας της UNRWA.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ζήσει πολλούς πολέμους με το Ισραήλ από το 2008, μεταξύ των οποίων και πέντε ημέρες συγκρούσεων τον Μάιο, κάτι το οποίο καθιστά την επούλωση ψυχικών τραυμάτων αδύνατη καθώς οι αιτίες των συγκρούσεων παραμένουν οι ίδιες, λένε τοπικοί και διεθνείς ειδικοί.

Οι ίδιοι τοποθετούν τον αριθμό των παιδιών που έχουν ανάγκη για επείγουσα βοήθεια ψυχικής υγείας σε σχεδόν ένα τέταρτο από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα, έναν πληθυσμό που ζει σε συνθήκες καταστροφικού αποκλεισμού τον οποίο έχουν επιβάλει Ισραήλ και Αίγυπτος που ελέγχουν και περιορίζουν αμφότερες τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με την UNRWA, δημιουργεί περίπου 3.000 βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας για την νεολαία της Γάζας.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1949 μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο, παρέχει δημόσιες υπηρεσίες όπως σχολεία, πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, την Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, την Συρία και τον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network