5 τεκμηριωμένοι λόγοι για να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας πιο συχνά

Αγκαλιάζετε τα παιδιά σας

Είμαι μητέρα δύο παιδιών. Δουλεύω στο σπίτι. Νιώθω ένοχη ως μητέρα συχνότερα από ό,τι θέλω. Η μεγάλη μου κόρη είναι τώρα έξι χρονών και η μικρή μου 11 μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μου το διαθέτω στο δεύτερο παιδί μου. Αυτό, συχνά, με κάνει να αναρωτιέμαι αν δίνω αρκετά και στις δύο.

Δεν παίζω ή διαβάζω συχνά με την μεγάλη μου κόρη. Κι αυτό γιατί είναι δραστήρια και εξωστρεφής. Ξέρω ότι πάντα θα έρθει μόνη της και θα μου ζητήσει να παίξω μαζί της. Ή θα μου κάνει ατέλειωτες ερωτήσεις.

Μία ιδιαίτερα κουραστική μέρα δεν σταματούσε με τίποτα να με ρωτάει πράγματα που δεν μπορούσα να τα διαχειριστώ. Με εξόργισε τόσο πολύ, που μου ήρθε να ουρλιάξω. Ευτυχώς, δεν το έκανα. Αντ’ αυτού την αγκάλιασα. Μου ήρθε σαν επιφοίτηση. Ξέρω, είναι, απλώς, μια αγκαλιά. Είναι φυσιολογικό να κάνεις κάτι τέτοιο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που την αγκάλιασα σκόπιμα. Τώρα την αγκαλιάζω κατά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν θα φτιάξει την ώρα της ανάγνωσής ή του παιχνιδιού, αλλά έχει κάνει θαύματα και για τις δυο μας.

Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση.
Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση.
Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη
Virginia Satir

Παρακάτω ακολουθούν 5 λόγοι για να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας:

1. Οι αγκαλιές μειώνουν τις ενοχές της μητρότητας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν μια μαμά να αισθάνεται ένοχη για τη μητρότητα. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα μπορείτε να έχετε αρκετό ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Η αγκαλιά μπορεί να είναι το αντίδοτο για την ενοχή σας. Αυτή η στιγμή που μοιράζεστε, ακόμα και αν είναι σύντομη, ενισχύει τον δεσμό σας. Όταν αγκαλιάζετε το παιδί σας, είστε μόνο εσείς και το παιδί σας. Δεν υπάρχουν κινητά. Ούτε τίποτα που να αποσπά την προσοχή σας. Εάν δεν αρέσει στο παιδί σας να το αγκαλιάζετε, μην το πιέζετε. Τουλάχιστον ξέρουν ότι είστε πάντα ανοιχτοί/ες για αγκαλιά όταν το χρειάζονται.

2. Οι αγκαλιές μειώνουν το άγχος.

Μπορώ προσωπικά να το πιστοποιήσω. Κάθε φορά που’μαι αγχωμένη γιατί έχω πολλά πράγματα στο κεφάλι μου, αισθάνομαι μια στιγμιαία ανακούφιση όταν αγκαλιάζω τα παιδιά μου. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, μια αγκαλιά μπορεί να σε ηρεμήσει απ’το άγχος. Μειώνει επίσης την κόπωση και τις φυσικές εκδηλώσεις του στρες. Η κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες, μειώνεται με μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων. Έτσι, αν εσείς ή το παιδί σας είστε αγχωμένοι, κάντε ένα διάλειμμα για μια αγκαλιά.

3. Οι αγκαλιές ενισχύουν την αυτοεκτίμηση.

Εάν θέλετε εσάς και το παιδί σας να έχετε αυτοπεποίθηση, οι αγκαλιές σας θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Όταν αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, απελευθερώνεται η “ορμόνη της αγάπης” οξυτοκίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης ενισχύει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Η αγκαλιά είναι η διαβεβαίωση της αγάπης και της εμπιστοσύνης σας στο παιδί σας. Θα σας τονώσει, επίσης, την αυτοπεποίθηση και για τη δουλειά σας και για το ρόλο σας ως μητέρα. Win – win, όλοι κερδίζουν!

4. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε.

Μπορείτε να πάρετε την καθημερινή σας δόση ανοσοκατασταλτικού με το να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας. Όταν αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθάτε στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μειώνει επίσης την αρτηριακή σας πίεση, η οποία αποτελεί ζωτικό δείκτη της υγείας σας στο σύνολό της. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται, όταν αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, χαλαρώνουν τους μυς και μειώνουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Εάν δυσκολεύεστε με τη διατροφή σας, ίσως χρειάζεται να αγκαλιάζετε περισσότερο. Σας βοηθά να καταλάβετε και να προσέχετε περισσότερο τι τρώτε. Όταν οι συναισθηματικές ανάγκες σας συναντιούνται σε ένα χουχούλιασμα, μειώνετε την τάση σας να είστε ένας συναισθηματικός φαγάς.

5. Οι αγκαλιές ενισχύουν την ευτυχία.

Έχετε μια κακή μέρα; Πηγαίνετε και αγκαλιάστε το παιδί σας! Μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεστε για να βγάλετε την ημέρα. Τα υψηλά επίπεδα οξυτοκίνης βελτιώνουν επίσης τη διάθεση και ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία. Η ορμόνη της ευτυχίας διαλύει το άγχος και την μεταβάλει σε χαρά. Όταν αγκαλιάζετε τα παιδιά σας βελτιώνετε την ικανότητά σας να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και να δημιουργήσετε την ευτυχία.

Συμπέρασμα:

Εκπληκτικά θαύματα συμβαίνουν με την φυσική επαφή. Το παιδί σας χρειάζεται την αγκαλιά σας για να αναπτυχθεί καλά στην ενήλικη ζωή και το χρειάζεστε κι εσείς επίσης. Αρκετές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει τα αμέτρητα οφέλη από μια απλή αγκαλιά. Ίσως υπάρχουν ακόμα περισσότερα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Η μητρότητα είναι μια αχανής, απέραντη, ανεξερεύνητη κι αχαρτογράφητη περιοχή. Αλλά πάντα πρέπει να είστε διαθέσιμοι για μια αγκαλιά. Δεν υπάρχει υπερβολική δόση αγκαλιάς. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερες αγκαλιές δίνετε, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχετε. Πηγαίνετε και αγκαλιάστε το παιδί σας τώρα!

Ελεύθερη απόδοση κι επιμέλεια: Έλενα Θάνου
Το διαβάσαμε εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network