5 τρόποι για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν το διάβασμα

5 τρόποι για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν το διάβασμα

Στην εποχή του Facebook, του Snapchat, και του Youtube, το να κάνεις τα παιδιά να πιάσουν ένα βιβλίο – και να το τελειώσουν – είναι νομίζω μια πραγματική πρόκληση για όλους εμάς τους γονείς. Χάρη στα τεράστια άλματα στην τεχνολογία και στην ευρύτατη διάδοση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ο ανταγωνισμός για το χρόνο και την προσοχή που θα δώσουν τα παιδιά μας σε ένα βιβλίο, είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Αρκετές ερευνητικές μελέτες υπογραμμίζουν αυτό που γνωρίζουμε ήδη ως γονείς: Η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα από νεαρή ηλικία καθιστά πιο πιθανό το γεγονός τα παιδιά να πετύχουν στο σχολείο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση είναι επίσης, πολύ πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στην καριέρα τους.

Ορίστε 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν περισσότερο:

1. Διαβάστε τους απ’ όταν είναι ακόμη μωρά.

Διάβαζα στα παιδιά μου από τότε που ήταν βρέφη. Ήταν μια δραστηριότητα που είχαμε καθιερώσει. Περνούσαμε πολλές ώρες απολαμβάνοντας ένα βιβλιαράκι μαζί και είμαι πεπεισμένος ότι τα βοήθησε να γίνουν οι φανατικοί αναγνώστες που είναι σήμερα. Σήμερα, ενώ ο έφηβος γιος μου δεν θέλει πλέον να του διαβάζω, η 10χρονη κόρη μου το απολαμβάνει ακόμη.

2. Βρείτε μαζί πώς και πού τους αρέσει να διαβάζουν.

Προσπαθήστε να τα βοηθήσετε να διαβάζουν με το τρόπο που τους αρέσει και τους βολεύει. Με διαλείμματα ή χωρίς, υπογραμμίζοντας ή όχι, συζητώντας κοκ. Επίσης, κάποιο απ΄τα παιδιά σας μπορεί να θέλει να διαβάζει στη διαδρομή για το σχολείο και να μην έχει πρόβλημα με τον θόρυβο ή τη συγκέντρωση, ενώ το άλλο παιδί να θέλει ησυχία ή να διαβάζει στο κρεβάτι του, λίγο πριν κοιμηθεί. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό.

3. Αγοράστε βιβλία μαζί.

Μόνο η παρουσία βιβλίων στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τα παιδιά μας. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατοχή πολλών βιβλίων στο σπίτι είναι ένας δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας των παιδιών. Όταν φτάσουν σε μια ηλικία που μπορούν να διαλέξουν βιβλίο μόνα τους (ακόμη κι από το εξώφυλλο) καθιερώστε μια οικογενειακή βόλτα στο βιβλιοπωλείο για τις απαραίτητες προμήθειες. Το να συμμετέχει το παιδί ενεργά σε μια τέτοια διαδικασία, θα το βοηθήσει να αγαπήσει τον χώρο του βιβλιοπωλείου, το βιβλίο και το άρωμά του. Το πιθανότερο είναι ότι στην πορεία, θα το αναζητά.

4. Συζητήστε σχετικά με το τι έχουν διαβάσει.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Καθίστε όλοι μαζί στον καναπέ και μιλήστε για το βιβλίο που διαβάζουν. Κάντε τους ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορίας. Δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να τους βοηθήσετε να σκεφτούν μέσα από αυτό που διαβάζουν, αλλά αυτό σας επιτρέπει να ασχοληθείτε ακόμα πιο βαθιά με το ταξίδι ανάγνωσης των παιδιών σας.

5. Αφήστε τα να σας δουν να διαβάζετε.

Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή από αυτή που λέει πως αν θέλεις να μάθει κάτι το παιδί σου, γίνε το πρότυπό του. Αν τα παιδιά δεν σας βλέπουν να διαβάζετε, πιστέψτε με, δεν θα το κάνουν ούτε τα ίδια. (Η μοναδική εξαίρεση που ξέρω, είναι η Ματίλντα). Τα παιδιά μου με βλέπουν συχνά να απολαμβάνω βιβλία και ξέρουν ότι όσες υποχρεώσεις κι αν έχω, εξακολουθώ να ξοδεύω χρόνο για να διαβάσω.

Αλλά όπως γνωρίζει κάθε γονέας, οι πειρασμοί της τεχνολογίας μπορεί να είναι πολύ ισχυροί για να αντισταθούν τα παιδιά. Γι ‘αυτό πρέπει να ορίσετε κάποια όρια:

Τρία πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να περιορίσουν τη χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά τους:

1. Περιορίστε τη χρήση του διαδικτύου.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσουμε στο Διαδίκτυο από τη ζωή μας αν το αφήσουμε. Εναπόκειται σε εσάς ως γονέας να ορίσετε σαφή όρια χρήσης για τα παιδιά σας.

2. Κλείστε την τηλεόραση.

Δημιουργήστε μια όμορφη ρουτίνα. Συμφωνήστε όλοι μαζί πως η τηλεόραση θα ανοίγει συγκεκριμένες ώρες και πως την Κυριακή, για παράδειγμα, θα βλέπετε όλοι μαζί μια ταινία. Όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή όλη μέρα ή ανεξέλεγκτες ώρες, αποσπά την προσοχή του παιδιού από πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

3. Περιορίστε τη χρήση του smartphone.

Αυτό είναι δύσκολο, ειδικά για τους έφηβους που είναι εθισμένοι στα κοινωνικά μέσα. Ένα πρόσφατο άρθρο στο The New York Times δείχνει ότι παίρνουμε στα παιδιά μας smartphones σε όλο και νεότερη ηλικία, εκθέτοντάς τα στα οφέλη – αλλά και στους κινδύνους – του διαδικτύου.

Και πάλι, εναπόκειται στους γονείς να αποφασίσουν σε ποια ηλικία θα πάρουν στα παιδιά τους το πρώτο smartphone τους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο το καλύτερο.

Απόδοση στα ελληνικά, Έλενα Θάνου

Διαβάστε επίσης:

“Παιδί μου η δική σου δουλειά είναι μόνο το διάβασμα” – γιατί δεν συμφωνώ

Διάβασμα στην παραλία: Ο δεκάλογος του «σωστού αναγνώστη»

«Όχι διάβασμα στο σπίτι» – Το κίνημα των γονιών είναι πλέον δυνατό και στην Ελλάδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network