Ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: 228 κρούσματα διεθνώς – Θέμα χρόνου η εμφάνιση στην Ελλάδα

Ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: 228 κρούσματα διεθνώς - Θέμα χρόνου η εμφάνιση στην Ελλάδα

Μορφή “επιδημίας” παίρνουν πλέον τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται διεθνώς, την ώρα που η αιτία των κρουσμάτων παραμένει ακόμη άγνωστη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν τουλάχιστον 228 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, αριθμός που μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς πενήντα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση.

“Την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 228 κρούσματα είχαν επισημανθεί στον ΠΟΥ σε 20 χώρες, και περισσότερα από 50 άλλα κρούσματα ερευνώνται”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. “Τα κρούσματα αυτά επισημάνθηκαν σε τέσσερις από τις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ”, συμπλήρωσε. Τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος παραμένουν άγνωστα.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πως στις 21 Απριλίου τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας ήταν 169 σε 11 χώρες του κόσμου, με τα περισσότερα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ενώ τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και Covid.

Τα νούμερα ανεβαίνουν την ώρα που όπως έγινε γνωστό, τρία παιδιά πέθαναν στην Ινδονησία, γεγονός που ανεβάζει στους τέσσερις τους θανάτους από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης σε όλον τον κόσμο. Τα τρία παιδιά από την Ινδονησία ήταν ηλικίας 2, 8 και 11 ετών. Εμφάνισαν πυρετό, ίκτερο, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι.

Σημειώνεται πως η ηπατίτιδα προσβάλει κυρίως τα παιδιά κάτω των 10 ετών και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ίκτερος, διάρροιες, εμετοί και κοιλιακοί πόνοι. Σε ορισμένα κρούσματα χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον ένα παιδί απεβίωσε.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι συνήθεις ιοί, στους οποίους οφείλονται οι οξείες ιογενείς ηπατίτιδες (από την Α ως την Ε), δεν έχουν εντοπισθεί σε κανένα από τα κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ.

Στην Ελλάδα, παιδίατροι και υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας είναι σε ετοιμότητα και προετοιμασμένα να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network