Τα παιδιά που ακούνε συγγνώμη, λένε συγγνώμη

Τα παιδιά που ακούνε συγγνώμη, λένε συγγνώμη

Ένα παιδί πρέπει να είναι εντελώς σίγουρο, πάντα, συνέχεια, για την αγάπη σου. Να μην έρχεται με όρους και προϋποθέσεις, να μπορεί να στηριχτεί στη δύναμη της. Να μην φοβάται να εκφραστεί από φόβο μην την χάσει. Να μην υπακούει τυφλά για να την κερδίσει.
Ένα παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε του “όχι”, κάθε δυνατό, άβολο του συναίσθημα, δεν σε απομακρύνει από κοντά του, σε φέρνει πιο κοντά. Κάθε λάθος του είναι μια ευκαιρία να μάθει κάτι καινούριο, μαζί σου, κοντά σου.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτή τη σιγουριά, αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση, σέβονται τον εαυτό τους, διεκδικούν και υπερασπίζονται τις ανάγκες τους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ενσυναίσθηση, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση. Τα παιδιά που ακούνε συγνώμη, λένε συγνώμη. Τα παιδιά που παίρνουν αγάπη και αποδοχή, μαθαίνουν να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους.

Κάθε φορά λοιπόν, που η συμπεριφορά του παιδιού σου σε δυσκολεύει, μην απομακρύνεσαι, έλα πιο κοντά. Μην το στείλεις στο δωμάτιο του, μην του πεις και μην του δείξεις ότι κλονίζεται η αγάπη σου, δείξε του ότι όσο δυνατό είναι αυτό που αισθάνεται, η αγάπη σου είναι εκατό φορές πιο δυνατή και ακλόνητη. Στη δύσκολη στιγμή, μην στερήσεις την αγάπη σου, δώσε ακόμη περισσότερη.

Απολογήσου, και ταυτόχρονα αναρωτήσου πως θα αποφύγεις παρόμοια αντίδραση στο μέλλον. Δώσε νόημα στη φράση, “Δεν θα το ξανακάνω”. Αυτό κάνει ένα γονιό υπέροχο. Η συγνώμη, η στροφή στον εαυτό του, η επιθυμία να μεγαλώσει το παιδί του με όμορφα συναισθήματα, όμορφες αναμνήσεις, σημαντικές δεξιότητες. Όχι η τελειότητα (η οποία και δεν μπορεί να υφίσταται όταν αναφερόμαστε στη γονεϊκότητα).

Υ. Γ 1. : Η ανεκτικότητα, η αδιαφορία ΔΕΝ είναι καλοσύνη, ούτε σεβασμός. Βάζουμε όρια στα παιδιά για να νιώθουν ασφάλεια, να υπάρχει προβλεψιμότητα. Τα όρια όμως τα βάζουμε λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδού, το αναπτυξιακό του στάδιο, τις ανάγκες του, έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Υ. Γ. 2: Τα παιδιά δεν έχουν μόνο φυσικές ανάγκες (φαγητό, ύπνο, νερό), αλλά και συναισθηματικές.

Wholesome Parenting – Θετική Διαπαιδαγώγηση, Ευχαριστούμε θερμά!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network