Δεν θέλει να βάλει τα γυαλιά του; Τι να κάνεις

Χρειάζεται το παιδί να φορέσει γυαλιά οράσεως και να διορθωθεί η όρασή του. Τι κάνετε στην περίπτωση που αρνείται να βάλει τα γυαλιά του; Ρωτήσαμε την ψυχολόγο Ειρήνη Γιαννόπαπα και μας απάντησε πώς να πείσετε το παιδί να φορέσει τα γυαλιά του.

Από βρέφος έως 2 ετών

Δώστε του χρόνο: Ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε ένα νήπιο να φορέσει τα γυαλιά του είναι απλώς να του τα φορέσετε και να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας συνδέουν γρήγορα την καλή όραση με τα γυαλιά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να του δώσετε χρόνο να τα συνηθίσει.

Μην βάλετε ιμάντα για να τα κρατά: Ένας κακώς προσαρμοσμένος ιμάντας δεν θα βοηθήσει στην προσαρμογή των οπτικών στο πρόσωπο ενώ μπορεί να αφήσει κοκκινίλες στη μύτη του παιδιού. Ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία αναπτύσσει αρνητικές συσχετίσεις με γυαλιά όπως και θετικές. Μην κάνετε τα γυαλιά εχθρό του παιδιού σας. Πρέπει να είστε υπομονετικοί. Το παιδί θα φορέσει τα γυαλιά του ότν καταλάβει ότι βλέπει καλύτερα με αυτά.

Προσχολική ηλικία 2 – 5 ετών

Αφιερώστε χρόνο για προσαρμογή: Σε αυτήν την ηλικία το παιδί αρνείται τα πάντα, όχι μόνον το να φορέσει τα γυαλιά του. Ξεκινήστε λοιπόν το στάδιο προσαρμογής: φοράτε τα γυαλιά σας μπροστά του αναφέροντας πόσο καλύτερα βλέπετε (αν φοράτε) ή αναφέρετε συχνά τα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους που φορούν γυαλιά.

Επισημαίνετε τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και τους ήρωες βιβλίων που φορούν γυαλιά, ή διαβάστε ένα αντίστοιχο βιβλίο μαζί του. Σας προτείνουμε:

Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά της Ρένας Ρώσση Ραίση, εκδόσεις Ψυχογιός

Η καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά της Τσορώνη – Γεωργιάδη Γιολάντα, εκδόσεις Σαββάλας

«Ο Μπαρτόλο με τα Κόκκινα Γυαλιά» της Λιάνας Δενεζάκη, εκδόσεις Κόκκκινη Κλωστή Δεμένη

Ενθαρρύνετε το παιδί να εντοπίσει συγκεκριμένες διαφορές στα γυαλιά, όπως ότι τα γυαλιά του θείου Κώστα είναι τετράγωνα και τα γυαλιά της γιαγιάς είναι στρογγυλά. Εξηγήστε του ότι η γιαγιά φοράει τα γυαλιά της για να δει πράγματα που δεν μπορούσε να δει χωρίς αυτά.

Σχολική ηλικία: Από 5 ετών και πάνω

Εξηγήστε του τα οφέλη της όρασης

Εξηγήστε στο παιδί γιατί είναι αναγκαίο να βλέπει καλά και πόσο θα το διευκολύνουν στο διάβασμα. Μια καλή ιδέα είναι να οργανώσετε μία έξοδο στον κινηματογράφο για να δει την αγαπημένη του ταινία. Είναι ένας ωραίος τρόπος να το υποστηρίξετε και να του δείξετε στην πράξη τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των γυαλιών.

Εξηγήστε του ότι η διαφορετικότητα είναι προτέρημα

Σε αυτήν την ηλικία όταν ένα παιδί χρειάζεται να φορέσει γυαλιά, αρκεί ένα και μόνο σχόλιο από έναν συμμαθητή για να αρνηθεί να τα φορέσει. Αν φοβάται το πείραγμα στο σχολείο εξηγήστε του ότι για κανέναν λόγο δεν πρέπει να νιώθει μειονεκτικά για την εμφάνισή του. Επισημάνετε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που το κάνουν ξεχωριστό. Eξηγήστε του ότι η διαφορετικότητα είναι προτέρημα και όχι λόγος για να νιώθει μειονεκτικά.

Τονίστε του τί χάνει

Όταν ένα παιδί δεν θέλει να φορέσει τα γυαλιά του τονίστε του ότι χάνει τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: πχ δεν θα δει καλά το μικροεργαλείο του ήρωα που τον κάνει δυνατό ή το αεροπλάνο που πετάει.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του

Σε έναν κόσμο όπου ο εκφοβισμός είναι κανόνας, είναι σημαντικό να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να του διδάξετε να μην ανησυχεί για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Περάστε στο παιδί το μήνυμα ότι τα γυαλιά το κάνουν εξυπνότερο ή πιο γενναίο και ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του με κάθε τρόπο. Προσοχή όμως: όχι στις υπερβολές και μην το επαινείτε όταν φοράει τα γυαλιά του. Το να φοράει τα γυαλιά του είναι υποχρεώσή του απέναντι στην υγεία της όρασής του όχι κατόρθωμα.

Μην το κάνετε μεγάλο θέμα

Μην κάνετε τα γυαλιά οράσεως μεγάλο θέμα και κυρίως μη λυπάστε το παιδί λέγοντας «Το καημένο πρέπει να φορέσει γυαλιά». Κάντε μόνον θετικές παρατηρήσεις, όπως για παράδειγμα: «Πόσο σου πάνε ωραία τα γυαλιά», «τι ωραία που δείχνει πάνω σου αυτό το χρώμα» κ.λπ.

Δείξτε κατανόηση

Αν το παιδί παραπονιέται και γκρινιάζει για τα γυαλιά του μην το υποτιμάτε, μη θυμώνετε και μη του φωνάζετε. Ρωτήστε το «Βλέπω ότι σε ενοχλεί πολύ αυτή η κατάσταση. Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να αλλάξει;». Αυτό δείχνει κατανόηση και συμπαράσταση προς το παιδί.

Αποδεχτείτε το

Το πρόβλημα να βάλει ένα παιδί τα γυαλιά του έχει να κάνει και με την ανησυχία των γονιών για το πώς θα το πείσουν να τα φορέσει, ή πως θα φανεί στους συμμαθητές του, αν θα πληγωθεί από κάποια κριτική τους κ.λπ. Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν και να υποστηρίξουν την έκφραση των δυσάρεστων συναισθημάτων των παιδιών τους. Ως επακόλουθο, γίνονται υπερπροστατευτικοί ή πολύ ανεκτικοί αφήνοντας την επιλογή στο παιδί για το αν θα φορέσει γυαλιά ή όχι, προκειμένου να μειώσουν τις καταστάσεις, που θεωρούν τραυματικές για το ίδιο. Χρειάζεται λοιπόν πρώτοι εσείς να αποδεχτείτε ότι θα φορέσει γυαλιά. Προσπαθήστε να μην μεταδίδετε την ανησυχία και το άγχος σας στο παιδί και θυμηθείτε πως σκοπός είναι να βοηθήσετε το παιδί να διορθώσει ή να αποκαταστήσει την όρασή του.

Αφήστε το να επιλέξει τα γυαλιά του

Επιλέξτε μαζί ένα χαρούμενο παιδικό σκελετό, ανθεκτικό στη σκληρή χρήση. Αυτό βοηθά στο να αποκτήσει την αίσθηση της ιδιοκτησίας και να είναι υπεύθυνο για κάτι δικό του. Πριν αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιά κοιτάξτε κάποια περιοδικά ή φωτογραφίες διασημοτήτων στο ίντερνετ που φορούν γυαλιά. Βλέποντας ότι οι άνθρωποι που θαυμάζει φορούν γυαλιά μπορεί να του εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και να το βοηθήσει να πάρει μια ιδέα του τι στυλ γυαλιά του αρέσουν.
Τέλος, επιλέξτε ανθεκτικό, εύκαμπτο σκελετό και πλαστικούς φακοούς για να μην ανησυχεί μήπως σπάσει τα γυαλιά του όταν τρέχει.

Αποφύγετε την… ανταμοιβή της αφαίρεσης

Μην επιτρέπετε στο παιδί να βγάζει τα γυαλιά του για λίγο, ως ανταμοιβή επειδή τα πήγε καλά στο σχολείο ή ήταν “καλό παιδί”. Το μήνυμα που δίνετε στο παιδί είναι ότι τα γυαλιά είναι τιμωρία και όχι απαραίτητο εργαλείο για την όρασή του.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network