Δεν υπάρχει κρύωμα -Τα παθογόνα προκαλούν λοίμωξη, όχι το κρύο

Δεν υπάρχει κρύωμα -Τα παθογόνα προκαλούν λοίμωξη, όχι το κρύο

Πήρε να φθινοπωριάζει και αρχίσαμε πάλι τα “απλά κρύωσα- δεν έχω κάτι»

Ας το ξαναπούμε: Δεν υπάρχει κρύωμα/κρυολόγημα (είναι εντελώς παραπλανητικός ο όρος- καλύτερα να λέγαμε έπαθα ένα ‘μάζεμα’). Αν έχουμε μύξες, πονόλαιμο ή δέκατα, έχουμε κάποια μόλυνση από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό (πιθανότατα ιό, σπανιότερα βακτήριο).

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι η ενεργοποίηση της άμυνάς σου, επειδή σου επειδή ακριβώς αντιλήφθηκε την εισβολή κάποιου παθογόνου (και προσπαθεί με τα συμπτώματα αυτά να σε προστατεύσει). Σε μοριακό επίπεδο η ενεργοποίηση της άμυνας απαιτεί την πολύ ειδική αναγνώριση κάποιου μέρους ενός παθογόνου από έναν υποδοχέα της άμυνάς μας. Η έκθεση σε κρύο από από μόνη της ΔΕΝ προκαλεί ίωση (εξ ορισμού- ειδάλλως στον Καναδά θα ήμασταν όλοι άρρωστοι). ΔΕΝ ενεργοποιεί τις αμυντικές σου γραμμές. Κάτσε όσο θες στο κρύο (σχήμα λόγου). Αν δεν έχει κόσμο τριγύρω να σου μεταδώσει κάποιο παθογόνο δεν θα πάθεις κάποια λοίμωξη.

«Μα άμα κάτσω λίγο στο κρύο τρέχει αμέσως η μύτη μου». Το ότι τρέχει λίγο η μύτη μετά από έκθεση στον κρύο αέρα, είναι γιατί στέγνωσε το υγρό βλεννογόνο της μύτης (πιθανότατα από κρύο αέρα) και το σώμα σου προσπαθεί να αναπληρώσει (αυτή είναι η κύρια λειτουργία της μύτης – η εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα). Αυτή η εφύγρανση συνήθως φεύγει μετά από 5 λεπτά εισόδου σε εσωτερικό χώρο και δεν έχει καμιά σχέση με την παχύρρευστη μύξα μετά από λοίμωξη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας πει κάποιος στο λεωφορείο «κλείσε το παράθυρο γιατί θα ..«κρυώσω/αρρωστήσω» εσείς να του πείτε «μα γι αυτό ακριβώς ανοίγω το παράθυρο.. για να ΜΗΝ ‘κρυώσετε’».

ΥΓ1. Ναι, αν κάτσουμε στο κρύο μπορεί να πάθουμε από μυική ψύξη μέχρι .. κρυοπάγημα.

ΥΓ2. Ναι, αυξημένο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται στη θερμορρύθμιση όταν είμαστε ελαφριά ντυμένοι σε κρύο καιρό αλλά μάλλον μικρή επίπτωση έχει αυτό στην άμυνα.

ΥΓ3. Μην τα πείτε αυτά στους παππούδες. Ή αν τα πείτε μην πείτε ότι σας το είπα εγώ (ποιος τους ακούει: «άσε αυτά τα χαζά και βάλε κάλτσες στο παιδί»).

Γιάννης Πρασσάς, Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology στην εταιρεία Mount Sinai Hospital, Toronto

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network