“Έλα μωρέ, παιδί είναι”: Πότε η αδιαφορία κάποιων γονιών δημιουργεί προβλήματα

“Έλα μωρέ, παιδί είναι”: Πότε η αδιαφορία κάποιων γονιών δημιουργεί προβλήματα

Δεν μου έχει συμβεί μόνο μια φορά να βρεθώ μπροστά σε γονείς που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Από την εποχή που η κόρη μου ήταν μικρή και πηγαίναμε στην παιδική χαρά κι ένα παιδάκι την κλωτσούσε, θυμάμαι την μαμά του να μου λέει “έλα μωρέ παιδιά είναι”. Όταν μετά από λίγα χρόνια είχαμε πάει σινεμά με μια φίλη της κι άρχισε να την κοροϊδεύει, η άλλη μαμά είχε πει “μα πώς κάνουν έτσι” και γελούσε.

Θυμάμαι ότι είχα αντιδράσει σε ένα παιδάκι μπροστά στη μαμά του και του είχα πει “δεν θέλω να μου μιλάς έτσι ούτε στην κόρη μου” και η μαμά πάλι δεν είχε αντιδράσει. Κάποια στιγμή η κόρη μου ήταν μαζί με τα ξαδέρφια της και ο ένας- ο μεγαλύτερος- άρχισε να την γαργαλάει. Εκείνη δεν ήθελε.

Σηκώθηκε και του είπε “σταμάτα να με γαργαλάς, δεν μου αρέσει”. Εκείνος δεν σταμάτησε. Ο πατέρας του τον έπιασε από το χέρι και δεν αδιαφόρησε. Δεν του είπε “έλα σταμάτα τις χαζομάρες”, δεν γύρισε να μου πει “παιδιά, πώς κάνουν έτσι;”. Βρήκε την κατάλληλη αφορμή να του εξηγήσει ότι πρέπει να σταματάμε όταν ο άλλος λέει “όχι” και πως πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των άλλων.

Εγώ πάντα μάθαινα στην κόρη μου να λέει “όχι” όταν το νιώθει και πως πρέπει πάντα να νιώθει καλά με τον τρόπο που τις φέρονται οι άλλοι. Όταν κάποιος μας κάνει να νιώθουμε άβολα, απομακρυνόμαστε.

Πώς θα αντιλαμβανόταν, όμως, ένα παιδί μια άσχημη συμπεριφορά του αν ο γονιός του συνεχώς τη δικαιολογούσε, γελούσε ή του έλεγε ότι είναι “υπερβολικό”. Αν αντί να το βοηθούσε και να επιβεβαιώσει τα συναισθήματά του, τα απαξίωνε;

Οι συζητήσεις που κάνουμε με τα παιδιά για τη σωστή συμπεριφορά δεν είναι ποτέ υπερβολικές. Δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες για να πούμε “έλα μωρέ παιδιά είναι”. Αυτές οι στιγμές με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μαθαίνουν στα παιδιά πώς να σέβονται τους άλλους και κυρίως τον εαυτό τους, το σώμα τους και τα συναισθήματά τους. Μαθαίνουν στα παιδιά τι είναι υγιές και τι όχι. Τι να ανέχονται και τι όχι. Και συχνά είναι πολύ πιο εκπαιδευτικές και αποτελεσματικές από μια κενή διάλεξη για το τι είναι συναίνεση, κακοποίηση, εκφοβισμός.

Διάβασε επίσης:

Συναισθηματική κακοποίηση παιδιών: Ποιες συμπεριφορές των γονιών είναι προβληματικές;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network