Γιατί τα παιδιά συνήθως έχουν ξεσπάσματα όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι;

Γιατί τα παιδιά συνήθως έχουν ξεσπάσματα όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι;

Τα ξεσπάσματα των παιδιών δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο ακόμα κι αν έχουν περάσει την ηλικία των ‘tantrums’. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό συχνά ξεσπούν όταν επιστρέφουν στο σπίτι μετά το σχολείο και βλέπουν τους γονείς τους. Ακόμα κι αν είναι με τη γιαγιά, δηλαδή, κρατούν το ξέσπασμα για τη μαμά και τον μπαμπά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα παιδιά ξεσπούν στους ανθρώπους με τους οποίους νιώθουν περισσότερη σύνδεση. Οπότε είναι λογικό να προτιμήσουν να ξεσπάσουν στους γονείς και όχι στους παππούδες. Ξεσπούν σε αυτούς με τους οποίους νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και σε αυτούς που νιώθουν ότι θα δείξουν περισσότερη κατανόηση και σταθερότητα στις αντιδράσεις τους.

Γιατί, όμως, τα ξεσπάσματα συμβαίνουν μετά το σχολείο; Τα παιδιά βιώνουν πολλά συναισθήματα όσο βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον. Ενθουσιασμό, εκνευρισμό, βαρεμάρα, ντροπή, άγχος. Συνήθως τα παιδιά δεν εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα στο σχολείο και τα κρατούν μέσα τους. Όταν, όμως, επιστρέφουν σπίτι είναι σαν να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και βγάζουν όλα τα έντονα συναισθήματα που βίωσαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Ως γονείς πρέπει να μην πάρουμε το ξέσπασμα προσωπικά, αλλά αντίθετα να είμαστε σταθεροί χωρίς να επηρεαστούμε από όσα ακούμε. Έτσι θα μπορέσουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί θα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, να νιώσει ότι του δείχνουν κατανόηση και μπορεί να πάρει βοήθεια. Διαφορετικά θα νιώσειότι αδιαφορούμε κι ότι το αφήνουμε να αντιμετωπίσει μόνο του κάτι που το φαίνεται δύσκολο.

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφράσουν με πιο υγιή τρόπο τα συναισθήματά τους και όσα πέρασαν στο σχολείο, καλό είναι να μην κάνουμε γενικές ερωτήσεις που θα τα αναστατώσουν ή θα τα μπερδέψουν, όπως “πώς πέρασες στο σχολείο”. Στόχος είναι η σύνδεση, όχι τόσο πολύ η πληροφορία. Οι ερωτήσεις όπως “ζωγράφισες σήμερα” ή “ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανες σήμερα” είναι πιο συγκεκριμένες και εύκολες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι να συζητάμε για τη μέρα των παιδιών λίγο πριν ξεκινήσουμε τη ρουτίνα του ύπνου κι όχι αμέσως μετά την επιστροφή από το σχολείο.

Δες εδώ γιατί είναι σημαντικό να χαμογελάμε πάντα στα παιδιά όταν επιστρέφουν από το σχολείο.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network