Πώς να μετατρέψετε την αυλή σας σε μοντεσσοριανό χώρο παιχνιδιού

μοντεσσοριανό χώρο παιχνιδιού

Το καλοκαίρι είναι κι επίσημα εδώ και είναι η ιδανική στιγμή για να βγείτε έξω με το μικρό σας. Το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επικεντρωθεί σε νέες και συναρπαστικές εμπειρίες στη φύση. Είτε απλά γεμίσει έναν κουβά με πέτρες και το κουβαλάει την αυλή δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του, είτε φυτεύσει μερικούς σπόρους και να τους δει να μεγαλώνουν, η δημιουργία ενός μοντεσσοριανού εξωτερικού χώρου παιχνιδιού παρέχει ένα πλούσιο περιβάλλον για διασκέδαση και μάθηση.

Ένας μοντεσσοριανός εξωτερικός χώρος μπορεί να οργανωθεί και να δημιουργηθεί όπως κι ένας εσωτερικός χώρος παιχνιδιού με μερικές έξτρα ρυθμίσεις για το μέγεθος και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, ορισμένες οικογένειες προτιμούν ανοιχτά ράφια για να αποθηκεύουν λίγα αντικείμενα κάθε φορά, ενώ άλλες συγκεκριμένα κουτιά ή μικρά υπόστεγα για τα παιχνίδια και τα υλικά των παιδιών.

Δείτε μερικές ιδέες για τη δημιουργία ενός μοντεσσοριανού εξωτερικού χώρου από τη Zahra Kassam, Ceo και Founder του Monti Kids:

1. Φτιάξτε έναν μικρό κήπο

Από βότανα και λουλούδια, μέχρι λαχανικά ή ακόμα και δέντρα, η κηπουρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να εκτιμήσουν τη φύση, να την αγαπήσουν και να μεγαλώσουν το ολόδικό τους φυτό.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας κήπος σε ένα παιδικό νοσοκομείο στην Καλιφόρνια είχε θετικά αποτελέσματα στα παιδιά – περίπου το 85% ανέφερε ότι αισθάνονται πιο χαλαρά, αναζωογονημένα ή πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τα πάντα, αφού περάσουν έστω και πέντε λεπτά στον κήπο.

Η κηπουρική είναι ένα θαυμάσιο μάθημα για τη δύναμη της φύσης, αλλά και για την υπομονή και τη φροντίδα”, λέει η Kassam.
Επενδύστε σε δοχεία και εργαλεία ποτίσματος για παιδιά“.

https://www.instagram.com/p/CAvtp87p8zA/

2. Δώστε πρόσβαση σε νερό

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της εξερεύνησης και της εμπειρίας και το νερό είναι το τέλειο εργαλείο για εξερεύνηση. Ακόμη κι ένα απλό ποτιστήρι για να γεμίζει, να παίζει, ή να ποτίζει τα φυτά του, φέρνει αστείρευτη διασκέδαση και δροσιά στον ήλιο!

Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την εξερεύνηση του νερού με έναν εύκαμπτο σωλήνα σε ένα ασφαλές περιβάλλον ή ακόμα και μια κανάτα νερού που ξαναγεμίζει από εσάς“, λέει η Kassam.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν επιλέξετε να παίξετε, θυμηθείτε ότι πρέπει να είστε πάνω απ΄όλα ασφαλείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς πρέπει να διασφαλίσουν «στενή, συνεχή, προσεκτική κι αδιάκοπη εποπτεία γύρω από το νερό και να ορίσουν έναν ενήλικα «επόπτη ασφαλείας», του οποίου η προσοχή πρέπει να είναι πάντα στραμμένη πάνω στα παιδιά».

https://www.instagram.com/p/CA5cz9mhPVI

3. Παίξτε στην άμμο

Ένας χώρος με άμμο και κουβάδες, φτυάρια και φορτηγά είναι επίσης ιδανικός για διασκέδαση και μάθηση.

Αφήστε τα παιδιά να καλλιεργήσουν την επιθυμία τους για τις κατασκευές και τη δημιουργικότητά τους“, λέει η Kassam.
Η άμμος είναι μια εξαιρετική επιλογή για αισθητηριακή διασκέδαση με έναν διαφορετικό τρόπο.”

https://www.instagram.com/p/B_XTJ96nsx_

4. Δημιουργήστε μια κουζίνα με… λάσπη

Θα το ακούσεις ως messy ή sensory play και πρόκειται για το αισθητηριακό παιχνίδι, δηλαδή αυτό που εγείρει όλες τις αισθήσεις του παιδιού με τη μόνη διαφορά ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται λερώνουν!

“Ξέρω πως η λάσπη ακούγεται λίγο περίεργη επιλογή και μάλλον είναι κάτι που θα θέλατε να αποφύγετε, αλλά είναι υπέροχο να δημιουργήσετε ένα χώρο όπου “όλα μπορούν να συμβούν, λέει η Kassam. “Βάλτε νερό και άμμο μαζί και φτιάξτε ένα εξαιρετικό θεμέλιο για κατασκευές, ανακάτεμα, σκούπισμα, μαγείρεμα και όλα όσα μπορούν να γίνουν σε μια…κουζίνα!“.

https://www.instagram.com/p/CA2hqBHBttk/

5. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με κινητικά παιχνίδια

“Παιχνίδια που τα σπρώχνεις, οδήγηση με αυτοκίνητα, μεγάλα φορτηγά, τσουγκράνες, καροτσάκια, μπάλες και τσουλήθρες ή σανίδες ισορροπίας είναι ιδανικά για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων. Αν έχετε το χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε και “θέσεις στάθμευσης” με ταινία ή γραμμές κιμωλίας, αναφέρει η Kassam.

https://www.instagram.com/p/B_fsoy2DTbE/

6. Πολλά εργαλεία

“Μια σκούπα παιδικού μεγέθους για την άμμο, τσουγκράνα για τα φύλλα και φτυάρι για σκάψιμο και φύτευση θα είναι από τα βασικά για τον εξωτερικό χώρο σας τα επόμενα χρόνια”, λέει η Kassam.

Με πληροφορίες από το mother.ly

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network