«Το Γιγάντιο Σπίτι» στη Γαλλία | Πως νιώθει ένα νήπιο σε ένα σπίτι… μεγάλων διαστάσεων

Το Γιγάντιο Σπίτι

Όλοι ξέρουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της Μοντεσσοριανής Μεθόδου στηρίζεται στην αυτονομία και τον σεβασμό. Η συμβουλή της Μοντεσσόρι προς τους γονείς είναι να σκεφτόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και έχοντας κατά νου αυτό να διαμορφώνουμε τον χώρο τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές από αυτές και μόνα τους.

Δεν είναι βέβαια απαραίτητο κάθε χώρος στο σπίτι μας να είναι προσαρμοσμένος σε παιδικές διαστάσεις. Άλλωστε, σε ένα σπίτι ζουν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και… διαστάσεων! Είναι, όμως, φοβερά σημαντικό να έχουμε έστω ένα δωμάτιο, μια γωνιά, σχεδιασμένη έτσι ώστε το παιδί να νιώθει άνετα και να μπορεί να την απολαμβάνει.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως φαίνεται ένα σπίτι… μεγάλων διαστάσεων στα μάτια ενός νηπίου;

Το «Γιγάντιο Σπίτι» (La Maison Géante) στην Γαλλία μας βοηθά να φανταστούμε και να κάνουμε εικόνα το παραπάνω ερώτημα.

Μπαίνοντας στο «Γιγάντιο Σπίτι» μετατρέπεσαι σε ένα νήπιο 2 ετών με τις ανάλογες διαστάσεις και βλέπεις τα πάντα γύρω σου πολύ μεγαλύτερα από εσένα. Οι διαστάσεις στα έπιπλα και στα αντικείμενα είναι σχεδόν τριπλάσια ενώ το βάρος αυτών εξαπλάσιο.

Τα… ασήκωτα αντικείμενα είναι μερικά μόνο απο τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και έτσι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 2 ετών να χρησιμοποιεί έπιπλα και υλικά που δεν είναι προορισμένα γι’ αυτό.

Ρίξτε μια ματιά στις εικόνες για να πάρετε μια γεύση:

«Το Γιγάντιο Σπίτι» στη Γαλλία | Πως νιώθει ένα νήπιο σε ένα σπίτι... μεγάλων διαστάσεων

«Το Γιγάντιο Σπίτι» στη Γαλλία | Πως νιώθει ένα νήπιο σε ένα σπίτι... μεγάλων διαστάσεων

«Το Γιγάντιο Σπίτι» στη Γαλλία | Πως νιώθει ένα νήπιο σε ένα σπίτι... μεγάλων διαστάσεων

Φοβερό;

Βλέποντας τέτοιες εικόνες αντιλαμβανόμαστε όλοι πολύ καλύτερα τους κινδύνους που ίσως αντιμετωπίσουν τα μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι μας (δείτε μια σχετική έρευνα εδώ) αλλά και το πόσο σημαντική είναι η αυτονομία και η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αυτοεξυπηρέρησης που πρεσβεύει και η μέθοδος Μοντεσσόρι.

Διαβάστε επίσης:

«Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου» – Η Μαγεία της Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας

8 συμβουλές για τη διαμόρφωση του σπιτιού σας σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network