Κάποια πράγματα εύχεσαι να ΜΗΝ τα έχει δει το παιδί σου…

Kids@Safety

Υπήρξαμε αφελείς ως γονείς μερικές φορές, το παραδέχομαι. Σε πολλά θέματα, αλλά τώρα θα θίξω το θέμα: ίντερνετ.

Έχουμε δυο παιδιά 14 και 12 ετών σήμερα. Αν και γνωρίζαμε πολύ καλά τους κινδύνους του ίντερνετ υπήρξαμε αρκετά χαλαροί γιατί πιστεύαμε ότι το να ενημερώνουμε τα παιδιά μας και να συζητάμε μαζί τους, αρκεί. Επίσης, υπήρξαμε πολύ προσεκτικοί με αυτό όταν τα παιδιά ήταν μικρότερα, στο δημοτικό για παράδειγμα, πιστεύοντας (λανθασμένα) ότι στην εφηβεία θα μπορούσαν να διαχειριστούν το οτιδήποτε.

Ως γονείς δεν βλέπαμε ποτέ πορνό ταινίες όταν ήταν τα παιδιά στο σπίτι, ωστόσο δεν σπεύσαμε να “κλειδώσουμε” όλα αυτά τα αισθησιακά σάιτ, με την ψευδαίθηση ότι η “διακριτικότητά” μας αρκεί.

Φυσικά αγνοήσαμε ότι η προεφηβεία και η εφηβεία είναι οι ηλικίες εκείνες που το παιδί έχει σοβαρές σεξουαλικές αναζητήσεις.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε όταν άρχισαν οι περίεργες ερωτήσεις στο σπίτι γύρω από το σεξ. Η αλήθεια είναι ότι η καλή σχέση που διατηρούμε στην οικογένειά μας, βοήθησε να φτάσουν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις στα αυτιά μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθησυχαστικό από μόνο του. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως την πράξη του σεξ και αν χρειάζεται συναίσθημα για να γίνει ή όχι, αν πονάει, αν είναι όλα εύκολα κ.λ.π. Πριν απαντήσουμε σε οτιδήποτε με υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο, καταλάβαμε ότι η πρόσβαση σε σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου ήταν ελεύθερη στα παιδιά με αρνητικές συνέπειες γι’ αυτά και γι’ αυτό αρχικά κλειδώσαμε τα πάντα, ελπίζοντας να μην είναι αργά.

Kids@SafetyΚαι γιατί αναρωτιέμαι αν είναι αργά; Και γιατί δεν λέμε “έλα μωρέ σιγά και τι έγινε;τώρα είναι μεγάλα τα παιδιά;”

Γιατί είναι γεγονός πως η σεξουαλική αφύπνιση της εφηβείας αρχίζει πλέον όλο και πιο νωρίς. Ας ξεχάσουμε τις δικές μας εποχές και ας μην συγκρίνουμε τα παιδιά του σήμερα με το τι κάναμε εμείς τότε όταν ήμασταν 14 ετών – που πολλοί παραδεχόμαστε ότι “παίζαμε ακόμα με κούκλες και αυτοκινητάκια”. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές.

Σήμερα πολλά παιδιά στα 14-15 τους χρόνια έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή ενώ η ηλικία 11-13 είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη σωματική ταυτότητα, την αυτοπροστασία, αλλά και την ψυχική αυτοπεποίθηση, που ο έφηβος χρειάζεται.

Φανταστείτε λοιπόν τι μηνύματα λαμβάνει το παιδί όταν βλέπει πορνό. Το πορνό στο διαδίκτυο σκοτώνει τη φαντασία του εφήβου, όπου στην πρώιμη εφηβεία (11-13 ετών) είναι ονειρική, ρομαντική και εξιδανικευμένη, καθώς στο πρόσωπο του έρωτα ταυτίζονται η τρυφερότητα και η αγάπη και δημιουργεί άλλες εικόνες, ανεπιθύμητες και λανθασμένες γύρω από το σεξ.

Σήμερα στην Ελλάδα ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παιδιών ηλικίας 10-16 ετών έχουν καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο από μία ευρεία γκάμα συσκευών και συνδέσεων, όπως πληροφορήθηκα από την εξαιρετική δράση Kids@Safety της WIND με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γονιών πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σε ποσοστό 65% τα παιδιά πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο ή tablet, με αγαπημένους προορισμούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube) και καθημερινή συνήθεια την επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Snapchat και το Facebook Messenger.

Kids@SafetyΠριν πανικοβληθούμε όμως περισσότερο ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε 

1.  Φροντίζουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο ερωτικού περιεχομένου να μην είναι προσβάσιμο στο παιδί, από καμία συσκευή.

2. Καθόμαστε δίπλα στο παιδί όταν μπαίνει στο διαδίκτυο και του μιλάμε ανοιχτά για τους κινδύνους που αυτό κρύβει. Καλό είναι να του εξηγήσουμε  ότι ο κυβερνοχώρος δεν λέει πάντα την αλήθεια και ότι μερικές φορές πίσω από τους δήθεν διαδικτυακούς του «φίλους» μπορεί να κρύβονται άνθρωποι επικίνδυνοι.

3. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να αγαπάει το σώμα του και να το προστατεύει και το προετοιμάζουμε για να βιώσει τη μοναδικότητα της σεξουαλικής επαφής, όταν μεγαλώσει τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά.

4.  Θέτουμε όρια στον βαθμό χρήσης του μέσου, όχι απαραίτητα αυστηρά τα οποία θίγουν την ανεξαρτησία του έφηβου, αλλά στο βαθμό και στο πλαίσιο που δείχνουν στο παιδί ότι τίθενται από ενδιαφέρον.

5. Δεν δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο συνολικά, γιατί αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά. Καλό είναι απλώς να απομονώσουμε τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά μας μετά από συζήτηση μαζί τους και φυσικά να τα μάθουμε να αυτοπροστατεύονται.

Ο ρόλος μας ως γονείς είναι καταλυτικός στην πρόληψη ανεπιθύμητων επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρει η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού από τα παιδιά μας. Καλή είναι η ενημέρωση των γονιών από στόμα σε στόμα, αλλά ακόμα καλύτερα είναι να παίρνουμε τις σωστές πληροφορίες από ειδικούς που ασχολούνται με στοχευμένες δράσεις.

Αν θέλετε, λοιπόν, να μάθετε περισσότερα ως γονιός μπείτε στη σελίδα Kids@Safety όπου μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό με συμβουλές προς τους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους, κατατοπιστικές έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και τη χρήση του, αλλά και χρήσιμες παραπομπές σε ιστοσελίδες ελληνικών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network