Οι συνηθέστερες ΩΡΛ παιδικές ασθένειες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά

Οι συνηθέστερες ΩΡΛ παιδικές ασθένειες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά και μαζί με τις πρώτες ημέρες πίσω στην τάξη έρχονται και οι πρώτες ασθένειες. Παρά την αλματώδη εξέλιξη των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης παθήσεων στις εν λόγω περιοχές, ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμη ανώριμο. Η ανησυχητική έξαρση των αλλεργιών αποτελεί παράγοντα αύξησης της συχνότητας των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων και επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα «πλούσια» σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια.

Η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργεί ισχυρή προδιάθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και λειτουργεί ερεθιστικά για τα αυτιά, τα ιγμόρεια, το λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και το λάρυγγα. Επίσης, η αναγκαιότητα του παιδικού σταθμού από πολύ μικρή ηλικία λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζόμενων μητέρων οδήγησε σε αύξηση της νοσηρότητας, κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι ρινίτιδες. Παράλληλα, ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους όπου παρατηρείται έξαρση των ασθενειών, οδηγεί σε πολύ συχνές λοιμώξεις.

Μερικές από τις βασικές μεθόδους πρόληψης βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι η απλή εφαρμογή αντισηπτικών, η σωστή φροντίδα των νυχιών, που εύκολα μαζεύουν μικρόβια, καθώς και η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά. Ας μη λησμονούμε βέβαια και την ευεργετική συνεισφορά του αθλητισμού στη γενικότερη ενίσχυση της υγείας των παιδιών.

ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των προληπτικών μέτρων με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και με χειρουργική αντιμετώπιση. Τα κύρια προβλήματα που έχουν ένδειξη για χειρουργείο στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό, που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές και σπανιότερα σε ατρησία των ρινικών χοανών, η επίμονη παρουσία υγρού στα αφτιά ή οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες.

Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι χάρη στις μοντέρνες χειρουργικές μεθόδους τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν άριστα και χωρίς μετεγχειρητική ταλαιπωρία για το παιδί. Ωστόσο, ο θεμελιώδης στόχος της ιατρικής είναι η πρόληψη, ενώ η παρακολούθηση από τον ειδικό είναι αναγκαία, καθώς οι γνώσεις του του επιτρέπουν να δώσει χρήσιμες συμβουλές που αφορούν την κατανόηση του μηχανισμού και των αιτίων των καθημερινών ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων. Αυτό θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, οι οποίοι με την αγάπη και την έμπρακτη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης θα βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία των παιδιών τους.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη δρ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network