Νέα έρευνα: Η φροντίδα των γονιών μπορεί να απαλλάξει τα παιδιά από το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά

Νέα έρευνα: Η φροντίδα των γονιών μπορεί να απαλλάξει τα παιδιά από το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά

Μια νέα έρευνα που έκαναν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PNAS Nexus για τον συσχετισμό του άγχους στην παιδική ηλικία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, έδειξε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν μια καλή ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν τα παιδιά βιώνουν άγχος, όπως άγχος για τα χρήματα, τον σχολικό εκφοβισμό, τον θάνατο κάποιου συγγενή, οι γονείς με τη θετική στάση τους και την έκφραση στήριξης και ζεστασιάς μπορούν να τα βοηθήσουν να το ξεπεράσουν.

«Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου μικραίνει. Αλλά αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον πολύ πλούσιο με πολλές νέες εμπειρίες και ερεθίσματα, τότε μεγαλώνει» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Jamie Hanson.

Ο ιππόκαμπος είναι πολύ ευαίσθητος στο άγχος και είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την αντίδραση που έχουμε σε όσα μας συμβαίνουν. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω άγχους έχουν τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Hanson.

Σύμφωνα με την έρευνα, αλλά και προηγούμενες σχετικές έρευνες, η θετική στάση των γονιών – η ζεστασιά, η επιβεβαίωση, η φροντίδα- μπορεί να μεγαλώσει τον ιππόκαμπο. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά που είχαν βιώσει στρες εξαιτίας διάφορων γεγονότων στη ζωή τους αλλά δήλωσαν ότι είχαν πολύ ζεστούς και υποστηρικτικούς γονείς, είχαν λιγότερες αλλαγές στη δομή του ιππόκαμπου ενώ και η συμπεριφορά τους δεν ήταν επιθετική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βέβαια, σημασία έχει το πώς τα παιδιά κατανοούν τη στήριξη από τους γονείς και όχι εάν οι γονείς ήταν πράγματι υποστηρικτικοί ή όχι. «Έχει να κάνει με το πώς το παιδί αντιλαμβάνεται την φροντίδα και με το εάν οι γονείς εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους την αισθάνονται», λέει ο Hanson.

Διάβασε την έρευνα εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network