Παιχνίδι και λογοθεραπεία: Η παιδική χαρά είναι το πρώτο «σχολείο» του παιδιού

Παιχνίδι και λογοθεραπεία: Η παιδική χαρά είναι το πρώτο «σχολείο» του παιδιού

Η παιδική χαρά είναι το πρώτο «σχολείο» του παιδιού, τόσο για τα παιχνίδια που διαθέτει όσο και για τις δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί μέσω αυτών, π.χ. κινητικές, αντιληπτικές, λεκτικές, αισθητηριακές, κοινωνικές και άλλες δεξιότητες! Είμαστε τυχεροί που μέσω των υλικών της Εργοθεραπείας μπορούμε να παρέχουμε τέτοιες ευκαιρίες στα παιδιά και μέσα στους θεραπευτικούς χώρους.

Πώς βοηθούν τα κινητικά και αισθητηριακού τύπου παιχνίδια

Μέσα σε ένα χώρο  μόνο με κινητικά και αισθητηριακού τύπου παιχνίδια, τα παιδιά, ανεξαρτήτως διαταραχής, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εσωτερικό κίνητρο για να εξασκήσουν όποια λεκτική δεξιότητα χρειάζονται διασκεδάζοντας!

Όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας δίπλα σε αξιόλογους Εργοθεραπευτές, παρατήρησα αυτή την αλλαγή στα παιδιά κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο και ενδιαφέρον μέσα σε ένα χώρο με κινητικά παιχνίδια παρά σε ένα «στεγνό» γραφείο με τραπεζάκια, καρέκλες και εικόνες και χαρτιά.

Προσαρμόζοντας τα υλικά αυτά στους κλασσικούς Λογοθεραπευτικούς στόχους, βλέπεις τα παιδιά να αναπτύσσουν μέσω της κίνησης την επικοινωνίας τους, το λόγο τους αλλά ακόμα και την καθαρότητα της ομιλίας τους παίζοντας και διασκεδάζοντας και όχι απλά «κάνοντας μάθημα».

Από την Κίκα Γιαξόγλου BSc Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια, MEd Αυτισμός Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική Επικοινωνιακών Διαταραχών

Κυπρίων Αγωνιστών 1, Ραφήνα Τηλ: 2294028775 • Κινητό: 6940779411

E-mail: kikagiaxoglou@gmail.com www.kikagiaxoglou.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network