Πώς καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά έχουν άγχος; Γιατί στα αγόρια τα σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά

Πώς καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά έχουν άγχος; Γιατί στα αγόρια τα σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά

Το άγχος στα παιδιά, ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι μερικές φορές δύσκολο να το εντοπίσουμε οι γονείς αφού από τη μία δεν το εκφράζουν ακριβώς όπως οι ενήλικες ενώ από την άλλη και τα ίδια δεν αναγνωρίζουν πολλές φορές τι βιώνουν.

Σύμφωνα με την γιατρό Emily Edlynn και τη δημοσίευσή της στο περιοδικό ‘Good Housekeeping’, τα αγόρια και τα παιδιά που είναι πιο δραστήρια μπορεί να εκφράζουν το άγχος τους με διαφορετικό τρόπο, όπως να έχουν δυσκολία προσοχής ή να είναι υπερκινητικά.

Το μυστικό για να αναγνωρίζουμε το άγχος στα παιδιά είναι η παρατήρηση από τους γονείς για σημάδια, όπως είναι παράπονα για πονοκέφαλο, στομαχόπονο, υπερκινητικότητα και προβλήματα στον ύπνο. Τα αγόρια, ειδικά, μπορεί να εκφράζουν το άγχος τους μέσα από μια ξαφνική αντιδραστική συμπεριφορά. Για παράδειγμα αν μια μέρα αρνείται να βάλει τα παπούτσια του, μπορεί να μην είναι ένα ακόμα ‘ξέσπασμα’ συμπεριφοράς, αλλά να έχει άγχος για την προπόνηση του ποδοσφαίρου ή για ένα διαγώνισμα στο σχολείο. Στην πραγματικότητα, επιλέγει να μην το συζητήσει και αντιδράει με αυτόν τον τρόπο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά όταν είναι αγχωμένα;

Εάν παρατηρήσεις ότι το παιδί έχει άγχος, βοήθησέ το να αναγνωρίζει την αιτία του προβλήματος. Βοήθησέ το να αναγνωρίσει το συναίσθημα που βιώνει, να μάθει πως αντιδράει κάθε φορά που έχει άγχος, αλλά και να βρει μαζί σου λύσεις για να αντιμετωπίσει την πηγή που του προκαλεί άγχος. Αν για πράδειγμα αγχώνεται με τις προπονήσεις του ποδοσφαίρου, προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που τον αγχώνει (οι επιδόσεις του, ή συμπαίκτες του, ο προπονητής) και βρες ένα τρόπο να λύσετε μαζί τις ανησυχίες του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους λόγω άγχους. Τα παιδιά βρίσκουν ασφάλεια σους γονείς τους, μια αγκαλιά για να ημεμήσουν αλλά και λύσεις για το πώς να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network