Το πόσο δημοφιλής είσαι στην παιδική ηλικία αφήνει το αποτύπωμα στην εξέλιξη της υπόλοιπης ζωής σου

δημοφιλής

Το πόσο δημοφιλής είσαι στην παιδική σου ηλικία αφήνει το αποτύπωμα στην εξέλιξη όλης της υπόλοιπης ζωής.

Το πόσο αρεστά από τους συνομηλίκους αισθάνονται τα παιδιά, επηρεάζει την εξέλιξή τους ως ενήλικες τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως κάποιες επιρροές μεταφέρονται στα παιδιά μέσω γονιδίων και κάποιες ενισχύονται από την συμπεριφορά των γονέων. Ακόμη κι αν δεν προσπαθούν συνειδητά, οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπο κοινωνικοποίησης. Ένα σπιτικό γεμάτο φίλους των γονιών, λειτουργεί ως εκκολαπτήριο κοινωνικοποίησης.

Οι γονείς που περιγράφουν τη δική τους δημοτικότητα σαν παιδιά ως υψηλή, έχουν την τάση να ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών τους και να δημιουργούν κοινωνικά παιδιά.

Οι γονείς που είχαν τραυματική παιδική ηλικία δεν ενισχύουν καθόλου τη δημοτικότητα των παιδιών τους κι έχουν την τάση να ζουν απομονωμένοι στον μικρόκοσμο της οικογένειας. Με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν απομονωμένα και στο σχολικό τους περιβάλλον.

Γονείς που ένιωθαν μοναξιά κι άγχος στο σχολικό πλαίσιο, προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους απ’αυτά τα συναισθήματα και υπέρ εμπλέκονται στις σχέσεις τους, και παρεμποδίζουν την ομαλή κοινωνική του ενσωμάτωση. Το παιδί, που η μητέρα του πιάνει την άλλη μητέρα, το δάσκαλο ή το άλλο παιδάκι για να επιβάλει την ένταξή του στην ομάδα συνομηλίκων, τελικά εισπράττει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Τα παιδιά των επιθετικών γονιών θεωρούν, αρχικά, πως μπορούν να επιβληθούν στους άλλους και να κερδίσουν δημοτικότητα χρησιμοποιώντας τη βία κι είναι στατιστικά βέβαιο πως σταδιακά, η δημοτικότητά τους μειώνεται και τα υπόλοιπα παιδιά τους αποφεύγουν.

Οι γονείς που παίζουν, σχεδόν, καθημερινά με τα παιδιά τους, τους διδάσκουν να χάνουν και να κερδίζουν να σέβονται τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του άλλου. Να ελέγχουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Να αναγνωρίζουν το ρόλο τους. Να συνεργάζονται και να ακολουθούν τους κανόνες.

Το παιχνίδι με τους γονείς είναι μια μικρογραφία του έξω κόσμου και λειτουργεί ως πρόβα για το μέλλον.

Το πιο σημαντικό που μπορούν να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι πως δεν έχει σημασία το status, αν δηλαδή είσαι δημοφιλής, επειδή είσαι όμορφος, ψηλός, έξυπνος, γρήγορος, δυνατός, καλλίφωνος, αλλά η ικανότητα του να δημιουργείς και να διατηρείς σχέσεις.

Τα παιδιά που ήταν δημοφιλή στο σχολείο λόγω status, έχασαν με τα χρόνια τη δημοτικότητά τους, ενώ τα παιδιά που ήταν αρεστά, επειδή είχαν ανεπτυγμένη την ικανότητα του “σχετίζεσθαι”, παρέμειναν δημοφιλή σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους!

Ευχαριστούμε πολύ την Ασπασία Πασπάλη – Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network