11 φράσεις που χρειάζεται να ακούσει το θυμωμένο παιδί εκείνη τη στιγμή

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού παρουσιάζει τις φράσεις που το παιδί σου θα ήθελε να ακούσει

Σου έχει τύχει να καταβάλλεις αξιέπαινες προσπάθειες να παραμείνεις ψύχραιμη και να δείξεις κατανόηση, αλλά το παιδί να νιώθει πως όλοι και όλα είναι εναντίον του;

Δεν είσαι η μόνη.

Μικρούς και μεγάλους μπορεί να μας κυριεύσει ενίοτε ο θυμός.

Υπάρχουν όμως κάποιες φράσεις, τις στιγμές αυτές, που το παιδί χρειάζεται να ακούσει και να νιώσει ότι τις εννοείς.

1.«Σ’αγαπώ»

Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσεις στο θυμωμένο παιδί ότι το αγαπάς ακόμη και τότε. Αν χάσεις κι εσύ την ψυχραιμία σου, το παιδί θα αισθανθεί ότι το απορρίπτεις όταν είναι θυμωμένο. Κάποια στιγμή που μου συνέβη, η Ιωάννα μου είπε «εσύ τώρα δεν μ’αγαπάς !» Έτσι πήρα βαθιές ανάσες, έδωσα λίγα δευτερόλεπτα στον εαυτό μου να ηρεμήσει και της εξήγησα πως αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Την επιβεβαίωσα πως ανεξάρτητα από το τι μπορεί να μου πει ή να κάνει, εγώ πάντα θα την αγαπώ και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.

2.«Καταλαβαίνω ότι έχεις αναστατωθεί»

Το να αναφέρεις στο παιδί την σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θα το βοηθήσει να αποκτήσει επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα του όταν είναι θυμωμένο.

3.«Είναι φυσιολογικό να θυμώνεις»

Το παιδί χρειάζεται να καταλάβει ότι σε καμία περίπτωση, δεν κάνει κάτι κακό. Δεν πειράζει που θύμωσε, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και δεν υπάρχουν κακά συναισθήματα. Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβει ότι ο γονέας σέβεται τα συναισθήματά του. Όχι να δώσει τη λύση στα προβλήματα του παιδιού αυτομάτως για να αλλάξει αυτό που νιώθει το παιδί, αλλά εκείνη τη στιγμή να το σεβαστεί και να του δείξει ότι είναι μαζί του.

4.«Θέλεις να σε βοηθήσω;»

Η καλύτερη αντίδραση είναι να αγκαλιάσεις το παιδί σου, αν είναι σε θέση να το δεχτεί, και να το ρωτήσεις ήρεμα εάν θέλει να το βοηθήσεις. Δώσε του την ευκαιρία να έχει την επιλογή.

5.«Αναρωτιέμαι μήπως….»

Κάποιες φορές το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα. Δώσε του πιθανές εξηγήσεις «Σκέφτομαι μήπως είσαι κουρασμένος» ή «Αναρωτιέμαι εάν πεινάς» ή «Μήπως θέλεις μια αγκαλιά;» . Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείς να αναφέρεις ζητήματα που σκέφτεσαι ότι ίσως τα έχουν επηρεάσει «Αναρωτιέμαι μήπως είσαι στεναχωρημένη για τη φίλη σου» ή «Μήπως αναστατώθηκες που ο μπαμπάς πρόκειται να φύγει ταξίδι»

6.«Θα περιμένω μέχρι να είσαι έτοιμος/η»

Στη φάση που το παιδί έχει ακραίες αντιδράσεις απέναντί σου είναι η στιγμή που χρειάζεται να μείνεις ψύχραιμη και ήρεμη. Το παιδί θα νιώσει ασφάλεια από τη στιγμή που θα γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις σου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network