3 τρόποι για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά σύμφωνα με δύο κορυφαίους ερευνητές του Harvard και του Yale

3 τρόποι για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά σύμφωνα με δύο κορυφαίους ερευνητές του Harvard και του Yale

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών σήμερα είναι, σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη και το άγχος στην παιδική ηλικία, για αυτό η ψυχική υγεία των παιδιών είναι πλέον μία από τις προτεραιότητες τους. Οι γονείς θέλουμε να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά, όχι απλά επιτυχημένα, αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να το πετύχουμε- ειδικά αν δεν γνωρίζουμε κι εμείς οι ίδιοι πώς να είμαστε ευτυχισμένοι.

Δύο κορυφαίοι ερευνητές πάνω στην ευτυχία έρχονται να δώσουν τη λύση στους γονείς, δίνοντας 3 πολύτιμες συμβουλές. Η Laurie Santos, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Yale και ο Arthur Brooks. Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Harvard, συμπέραναν μέσα από την έρευνά τους ότι τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Μάθε στο παιδί σου ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και προσωρινά

“Κάποιες φορές θα είμαστε αναστατωμένοι, στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι δύσκολο να το καταλάβουν οι ενήλικες και είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά”, είχε πει η Santos σε podcast της. Οι γονείς συχνά λέμε στα παιδιά να μην κλαίνε ή να μην στεναχωριούνται. Όταν κλαίνε ή είναι στεναχωρημένα τους λέμε ένα αστείο ή τους δίνουμε γλυκό. Αλλά αυτό είναι μια προσωρινή λύση, δεν φτάνει στη ρίζα του προβλήματος που δημιούργησε το συναίσθημα ούτε μαθαίνει στο παιδί ότι μπορεί να νιώσει ακόμα και αρνητικά συναισθήματα.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να μην νιώθουν πάντα καλά και πρέπει να τους μάθουμε να το διαχειρίζονται. Ένας εύκολος τρόπος είναι να τους πούμε ότι τα συναισθήματά μας είναι σαν τον καιρό “κάποιες μέρες έχει ήλιο και κάποιες μέρες βρέχει”. Τα συναισθήματα αλλάζουν όπως και ο καιρός και σίγουρα δεν χρειάζεται να έχει ήλιο κάθε μέρα!

Μην μάθεις στο παιδί σου να φοβάται

Στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα παιδιά, μερικές φορές τους κάνουμε να φοβούνται τον κόσμο. Έχουν άγχος όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο που δεν γνωρίζουν ή αν πέσουν από την τραμπάλα. “Τα παιδιά που βλέπουν τον κόσμο επικίνδυνο είναι λιγότερο υγιή από τα συνομήλικά τους, είναι περισσότερο στεναχωρημένα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη στη ζωή τους. Είναι περισσότερο πιθανό να μην αγαπούν τη δουλειά τους και να έχουν χειρότερες επαγγελματικές επιδόσεις”, είχε γράψει ο Brooks σε άρθρο του.

Η λύση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα συναντήσουν, όπως π.χ. Τι κάνουμε εάν χαθούμε σε ένα εμπορικό κέντρο. Μπορούμε να τα διδάξουμε να μην μπαίνουν σε αυτοκίνητα αγνώστων ή να μην δέχονται δώρα από ξένους, αλλά χωρίς να τους κάνουμε να φοβούνται όλους τους ανθρώπους.

Να είσαι μια θετική επιρροή, η ευτυχία είναι μεταδοτική!

Σε αυτό που συμφωνούν τόσο η Santos όσο και ο Brooks είναι πως η ευτυχία είναι μεταδοτική. Όταν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι, τότε και τα παιδιά τους θα είναι πιο χαρούμενα! Εκτός από την ευτυχία, εξάλλου, και η δυστυχία και η μιζέρια είναι μεταδοτική. Οι γονείς οφείλουμε να επιδεικνύουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε να έχουν και τα παιδιά μας. “Οι γονείς έχουν τεράστια επιρροή στα συναισθήματα των παιδιών”, είχε πει η Santos σε podcast της. Για αυτό αν είσαι αγχωμένος για τους βαθμούς, για το πρωινό σχολικό, για τη διατροφή ή τις παρέες του, τότε τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους αυτό το άγχος και στη δική τους καθημερινότητα. Καλό είναι τα παιδιά να βλέπουν ότι μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου με υγιή τρόπο ώστε μια μέρα να μπορέσουν να κάνουν κι εκείνα το ίδιο!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network