“Είμαι χαζή!”: Γιατί αν απαντήσουμε “όχι είσαι πανέξυπνη” δεν έχουμε καταφέρει τίποτα;

“Είμαι χαζή!": Γιατί αν απαντήσουμε “όχι είσαι πανέξυπνη” δεν έχουμε καταφέρει τίποτα;

Το παιδί θα κάνει κάτι λάθος και θα πει “είμαι χαζός” ή μετά από ένα τεστ στο σχολείο θα σου πει “τελικά δεν είμαι έξυπνη, η Μαρία τα πήγε καλύτερα”. Πολύ συχνά οι γονείς ακούμε αυτές τις ανασφάλειες των παιδιών και η πρώτη μας αντίδραση είναι να τους πούμε ότι δεν έχουν δίκιο. “όχι είσαι πανέξυπνος” ή “είσαι το πιο έξυπνο παιδάκι που ξέρω”. Δεν λέμε ψέματα, το πιστεύουμε αν και μπορεί να υπερβάλουμε, αλλά ίσως αυτές οι απαντήσεις δεν είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να χτίσουν αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με την parent coach Mandy Grass, εάν δίνουμε επιβεβαίωση στα παιδιά κάθε φορά που έχουν τέτοια αρνητικά συναισθήματα, τότε είναι σαν να τους λέμε ότι κάθε φορά που θα μιλούν άσχημα για τον εαυτό τους κάποιος άλλος θα πρέπει να τους επιβεβαιώνει.

Η ίδια παρατήρησε πως κάθε φορά που γέμιζε την κόρη της με κοπλιμέντα μετά από κάποιο παράπονο που έκανε για τον εαυτό της, ενίσχυε αυτή την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων. Η κόρη της ολοένα και περισσότερο μιλούσε άσχημα για τον εαυτό της. Ζητούσε διαρκώς επιβεβαίωση από εκείνη.

“Πρέπει να λέμε στα παιδιά πόσο δημιουργικά και έξυπνα είναι αλλά από μόνοι μας όχι όταν έχουν αρνητικά συναισθήματα”, λέει σε ανάρτησή της. Όπως λέει, εκείνη τη στιγμή πρέπει να εστιάζουμε στο συναίσθημα που νιώθουν (κι όχι σε αυτό που λένε) και στη συμπεριφορά. Εκείνη τη στιγμή λένε “δεν νιώθω καλά, θέλω βοήθεια, έχω πρόβλημα”.

Η απάντηση, λοιπόν, πρέπει να είναι “το καταλαβαίνω κι εγώ νιώθω έτσι μερικές φορές” και να προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιδί να το συζητήσει.  Μια καλή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε είναι “οι φίλοι σου είναι χαζοί;”. Το παιδί φυσικά θα απαντήσει “όχι”. Τότε μπορούμε να εξηγήσουμε πως “αφού δεν θέλεις να μιλάς αρνητικά για τους άλλους τότε δεν μπορείς να μιλάς αρνητικά για τον άλλο”. Είναι η ιδανική στιγμή να καταλάβει πως φερόμαστε στον εαυτό μας όπως στον καλύτερο μας φίλο και καλύτερα!


Διάβασε επίσης:

Παιδιά και αυτοπεποίθηση: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λέμε μπροστά τους;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network