Γιατί το παιδί μου συμπεριφέρεται αλλιώς στο σπίτι και αλλιώς στο σχολείο;

Γιατί το παιδί  μου συμπεριφέρεται αλλιώς στο σπίτι και αλλιώς στο σχολείο;

Το παιδί σου είναι ένας άγγελος στο σπίτι αλλά στο σχολείο φέρεται διαφορετικά. Η δασκάλα σου λέει ότι σπρώχνει τα άλλα παιδιά ή πως μιλάει συνέχεια και κάνει φασαρία. Μπορεί πάλι το παιδί σου να κάνει τον πανικό στο σπίτι και στο σχολείο να είναι ένα από τα πιο φρόνιμα παιδιά στης τάξης. Τελικά γιατί το παιδί σου φέρεται αλλιώς στο σπίτι και αλλιώς στο σχολείο;

Δεν είναι μόνο τα παιδιά, όλοι οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε διαφορετικά σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Αλλιώς είμαστε στη δουλειά μας, αλλιώς στο σπίτι, αλλιώς στην παιδική χαρά κι αλλιώς στη βόλτα με τους φίλους. Είναι λογικό. Έτσι και το παιδί, θα φέρεται αλλιώς στο σπίτι της γιαγιάς κι αλλιώς στο σπίτι σας. Αλλιώς στο σχολείο κι αλλιώς στην παιδική χαρά. Ο προβληματισμός, βέβαια, των γονιών ξεκινά όταν η συμπεριφορά σε κάποιο περιβάλλον είναι πιο έντονη ή επιθετική.

Η διαφορά του σπιτιού και του σχολείου

Το παιδί σε κάποιο περιβάλλον αισθάνεται ασφάλεια και σε κάποιο άλλο όχι. Σε κάποιο έχει ξεκάθαρους κανόνες να ακολουθήσει και σε κάποιο άλλο όχι. Σε κάποιο περιβάλλον- συνήθως στο σχολείο- νιώθει ότι πρέπει να καταπιέσει τα έντονα συναισθήματά του και για αυτό ξεσπάει στο σπίτι. Ή αν δεν νιώθει ασφάλεια να ξεσπάσει στο σπίτι, τότε ίσως ξεσπάσει μπροστά στη δασκάλα. Κάποια παιδιά, που δυσκολεύονται περισσότερο να ακολουθήσουν κανόνες, ίσως να έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο καθώς εκνευρίζονται ή αγχώνονται.

Η επιρροή των συνομήλικων

Τα παιδιά στο σχολείο επηρεάζονται αρκετά από τους συνομήλικούς τους κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικά τη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται μαζί τους. Η επιρροή φυσικά μπορεί να είναι τόσο θετική όσο και αρνητική. Τα παιδιά που έχουν επιλέξει καλούς φίλους ή βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που προωθεί τις υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά, μπορεί να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις χάρη στους συμμαθητές τους ενώ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχουν ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές, όπως π.χ. το bullying.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά

Οι γονείς των παιδιών που δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους στο σχολείο και ξεσπούν στο σπίτι, ίσως είναι καλό να κάνουν μια συζήτηση με τον δάσκαλο. Ο γονιός μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που μπορεί να αγχώνει το παιδί και πώς μπορεί να νιώσει πιο άνετα στο σχολείο έτσι ώστε να πει τη γνώμη του ή να μην καταπιέζει τα συναισθήματά του. Εάν νιώσει ασφάλεια με τον δάσκαλό του και συζητήσει κάτι που τον προβληματίζει ή εάν έχει ένα καλό φίλο για να το συζητήσει, τότε θα μπορέσει να απαλλαγεί πιο εύκολα από την πίεση. Από την πλευρά τους οι γονείς, μπορούν να διαμορφώσουν και στο σπίτι μια ρουτίνα με περισσότερα όρια που θα διαμορφώσει περισσότερη ασφάλεια στο σπίτι. Όσο για τα παιδιά που ξεσπούν στο σχολείο, οι γονείς καλό είναι να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον στο σπίτι μέσα στο οποίο το παιδί θα μπορεί να εκφράζει με ασφάλεια τα συναισθήματά του και τους προβληματισμούς του, τα συναισθήματά του θα επιβεβαιώνονται, ενώ θα νιώθει ότι οι γονείς του το καταλαβαίνουν και το αγαπούν ό,τι και να γίνει! Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να συζητήσουν με τους δασκάλους για να διαπιστώσουν εάν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα στην τάξη, όπως π.χ. σχολικό εκφοβισμό ή κάποιο άλλο πρόβλημα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network