Τα 9 πιο σημαντικά λεπτά στη μέρα των παιδιών: Πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να είναι ευεργετικά για την ψυχολογία τους

Τα 9 πιο σημαντικά λεπτά στη μέρα των παιδιών: Πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να είναι ευεργετικά για την ψυχολογία τους

Οι επιστήμονες του αμερικάνικου Ινστιτούτου Παιδικής Ψυχολογίας έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν 9 λεπτά μέσα στη μέρα των παιδιών που επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία τους. Όπως έχει αναφέρει και ο διάσημος καθηγητής νευροεπιστήμης, Dr.Panksepp, τα τρία πρώτα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα, τα 3 πρώτα λεπτά μετά την επιστροφή τους από το σχολείο και τα τρία λεπτά πριν κοιμηθούν το βράδυ, είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά αλλά και πολύ ευεργετικά για τη σχέση που αναπτύσσουν με τους γονείς τους.

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά τα λεπτά ώστε να είναι ευεργετικά για τη ψυχολογία του παιδιού αλλά και τις σχέσεις μας θα πρέπει οι γονείς να είμαστε ήρεμοι, να δείχνουμε την αγάπη μας και να εκφραζόμαστε με τρόπο που να δημιουργούμε μια δυνατή σύνδεση με τα παιδιά. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Τα 3 πρώτα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα

Αποφεύγουμε τα ανήσυχα πρωινά που τρέχουμε να προλάβουμε το σχολικό και να ντυθούμε με φωνές. Αντίθετα μπορούμε να έχουμε φροντίσει να ξυπνήσουμε νωρίτερα και να προτείνουμε στα παιδιά να:
-Χουζουρέψουμε αγκαλιά για 3 λεπτά
-Να πούμε “μου αρέσει να ξεκινάω τη μέρα μου κάνοντας αγκαλίτσες μαζί σου”
-Να ρωτήσουμε “για ποιο πράγμα ανυπομονείς σήμερα;”

Τα 3 πρώτα λεπτά μετά την επιστροφή τους από το σχολείο

Συνήθως τρέχουν κι ανοίγουν την τηλεόραση ή τους ρωτάμε για το σχολείο και τους ζητάμε να κάνουν τα μαθήματά τους. Θα μπορούσαμε, όμως, να εκμεταλλευτούμε τα πρώτα λεπτά για να τους δείξουμε πόσο χαιρόμαστε που τα ξαναβλέπουμε:
-Να πούμε “χαίρομαι πολύ που γύρισες! Πες μου για τη μέρα σου στο σχολείο”
-“Ας κάνουμε μια αγκαλίτσα φαίνεσαι κουρασμένη”
-“Ας φάμε κάτι να πούμε τα καλύτερα και τα χειρότερα της μέρας μας”

Τα τρία λεπτά πριν κοιμηθούν το βράδυ

Ανάλογα με την ηλικία τους ακολουθούμε διάφορες ρουτίνες ύπνου, όμως ακόμα κι αν το παιδί έχει μάθει να κοιμάται μόνο του, δεν χρειάζεται να λέμε ένα “καληνύχτα” και να κλείνουμε το φως. Λίγο πριν κοιμηθεί είναι ευκαιρία να συνδεθούμε και:
-να ρωτήσουμε “Τι σου άρεσε περισσότερο από τη μέρα σου;”
-να πούμε “είμαι πολύ περήφανη που σήμερα έκανες…”
-να πούμε “σήμερα ήσουν πολύ γενναίος όταν…”

Αυτές οι μικρές στιγμές, μόλις 9 λεπτά μέσα στη μέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ψυχολογία τους, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, την ψυχική τους υγεία και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους!

Διάβασε επίσης Τα 9 λεπτά που επηρεάζουν περισσότερο την ψυχολογία των παιδιών μέσα στη μέρα τους

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network