Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο

Τα βρέφη

Οι φοβίες των παιδιών είναι κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο. Η εξήγησή τους βρίσκεται στο ότι το παιδί αρχίζει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και προσπαθεί να τον κατανοήσει. Τα βρέφη στην ηλικία των 8 έως 10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο γιατί τότε κατακτούν αναπτυξιακά την έννοια της «μονιμότητας του αντικειμένου». Αυτό αποτελεί το πρώτο ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ.

Μέχρι την ηλικία αυτή για το βρέφος, μόνιμο είναι μόνο ότι βλέπει εκείνη τη στιγμή μπροστά του. Όταν δεν βλέπει κάτι, αυτό παύει να υπάρχει και δεν θα αγχωθεί άμεσα αν «εξαφανιστεί» η μαμά. Στην ηλικία των 8 μηνών η απομάκρυνση της μητέρας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα μέσα στο κεφαλάκι του για το που πήγε. Όταν το άγχος αποχωρισμού εγκατασταθεί, κάθε φορά που ο γονιός φεύγει από το δωμάτιο στο μωρό προκαλείται φόβος καθώς αναρωτιέται πότε θα επιστρέψει.

Το παιχνίδι του «κρυφτού» μπορεί να βοηθήσει.

Μαθαίνει στο μικρό ότι δεν θα εξαφανιστείτε για πάντα ακόμα και αν δε βλέπει το πρόσωπό σας.

Το επόμενο στη σειρά είναι το άγχος για το άγνωστο και ο φόβος για τους ξένους. Κάτι που αποτελεί καλό σημάδι, μιας και διδάσκει στο παιδί τη σημαντική διαφορά ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, το άγνωστο.

Καθώς τα βρέφη του ενός έτους λαχταρούν την ανεξαρτησία τους, ταυτόχρονα αρχίζουν και φοβούνται πράγματα γύρω τους που δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως τα μπλέντερ της κουζίνας, το καζανάκι και τις κόρνες των αυτοκινήτων.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του, το βρέφος χρειάζεται να ξέρει ότι είστε εκεί για να το προστατέψετε. Μπορείτε να του λέτε κάτι, όπως «μην ανησυχείς, η μαμά είναι εδώ». Επίσης αν γνωρίζετε ότι πρόκειται να συμβεί κάτι που θα φοβίσει το παιδί, δώστε του μία προειδοποίηση. Πείτε: «θα ανοίξω το μπλέντερ τώρα. Το ξέρω ότι είναι δυνατό και μπορεί να σε φοβίσει, αλλά μην ανησυχείς, θα είσαι μια χαρά».

Τέλος μεγάλη προσοχή στη τηλεόραση: βίαιες εικόνες, σκοτωμοί ή διάφορα τέρατα μπορεί να εγκαταστήσουν στα νήπια φοβίες για τα επόμενα χρόνια τους.

Τα βρέφη

Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης

Διαβάστε ακόμα:

«Πάρε με τηλέφωνο όταν φτάσεις» – οι ζωντανοί εφιάλτες και οι φοβίες μιας μάνας 

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network