Εφηβικό δωμάτιο: Πρέπει οι γονείς να καθαρίζουμε… το χάος ή είναι υποχρέωση των παιδιών;

Εφηβικό δωμάτιο: Πρέπει οι γονείς να καθαρίζουμε... το χάος ή είναι υποχρέωση των παιδιών;

Περνάς μπροστά από το δωμάτιο του έφηβου γιου σου και η πόρτα είναι ανοιχτή… σπάνιο! Δεν μπορείς, όμως, να δεις, τίποτα! Το κρεβάτι είναι γεμάτο ρούχα, το πάτωμα έχει βιβλία, παπούτσια (πάνω από τρία ζευγάρια), εσώρουχα, ζώνες, καλώδια. Πάνω στο γραφείο εκτός από το laptop υπάρχουν 3-4 κούπες, ένα ποτήρι, μια άδεια πορτοκαλάδα, δύο πιάτα με ψίχουλα, gadgets που δεν ξέρεις τι είναι κι αν δουλεύουν πια. Οι κουρτίνες κλειστές, το παράθυρο έχει να ανοίξει μέρες. Ειλικρινά φοβάσαι ότι θα πεταχτούν κάτω από τα μαξιλάρια και το χάος όλα τα έντομα και τα ζωύφια της πόλης. Ναι, έχει δικαίωμα στο να έχει τον δικό του χώρο όπως θέλει, αλλά αυτός ο χώρος είναι μέσα στο σπίτι που ζει κι η υπόλοιπη οικογένεια. Τι κάνεις;

Όσες φορές κι αν του έχω πει να καθαρίσει το δωμάτιό του, λέει “ναι” και ποτέ δεν το κάνει. Αν φωνάξω, θα κλείσει την πόρτα. Αν πάω να τακτοποιήσω, θα μου φωνάξει επειδή χάλασα τα πράγματά του. Ο σύζυγός μου είναι απόλυτος: “Είναι δικό του δωμάτιο, θα κάνει ό,τι θέλει” και “πρέπει να μάθει να έχει ευθύνη”. Ναι, αλλά μέχρι στιγμής απλά τον παρατηρούμε να… βρομίζει το δωμάτιό του όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς- εννοείται έψαξα να δω τι αναφέρουν για το θέμα ‘χάος στο εφηβικό δωμάτιο’- τα παιδιά έχουν ανάγκη να έχουν τον δικό τους χώρο και οι γονείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε. Η εφηβεία είναι μια φάση επανάστασης, μια φάση που τα παιδιά διαμορφώνουν την δική τους ταυτότητα. “Για πολλούς έφηβους, το δωμάτιό τους είναι ένα μέρος του σπιτιού όπου μπορούν πραγματικά να διαμορφώσουν όπως θέλουν, ένας ‘εργαστήρι’ όπου αναπτύσσουν το δικό τους στιλ.. ακόμα κι αν αυτό το εργαστήρι μερικές φορές αναπτύσσει.. βακτήρια”, λέει ο ψυχολόγος Saul Rosenthal σε συνέντευξή του στο Parents.com.

Αυτό που προτείνει στους γονείς είναι να προσπαθήσουν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του εφήβου τους για ανεξαρτησία αλλά και στον σεβασμό ως προς το σπίτι που ζει και την οικογένειά του. Το παιδί πρέπει να έχει ελευθερία να έχει το δωμάτιό του όπως θέλει, αλλά και την ευθύνη να το τακτοποιεί ενώ ταυτόχρονα θα σέβεται τους κανόνες του σπιτιού. Κι αν μερικές φορές δεν το κάνει αυτό, τότε, όπως λέει ο ψυχολόγος, αναπόφευκτα θα κάνουν οι γονείς… το καθάρισμα!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network