Τα «λάθη επικοινωνίας» που κάνουμε οι γονείς, συνήθως πληρώνονται ακριβά στην εφηβεία

Εφηβεία

Τα λάθη που κάνουμε οι γονείς, καθώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι εν αγνοία μας. Ή επειδή έχουμε διδαχτεί αυτό ακριβώς το μοντέλο από τη δική μας οικογένεια. Εγκλωβισμένοι στις πληγές της παιδικής μας ηλικίας, επαναλαμβάνουμε στα παιδιά μας τα ίδια λάθη που’καναν οι γονείς μας σ’εμάς. Τιμωρίες, δωροδοκίες, επαίνους, υπέρ εμπλοκή:
– Θα πάω εγώ στο δάσκαλο,
– Θα πιάσω τη μαμά του Κωστάκη,
– Θα μαλώσω την Κατερινούλα που δεν παίζει μαζί σου.

Ως θηλαστικά, λένε, πως είμαστε «προγραμματισμένοι» ώστε τα χρόνια της εφηβείας, να μας προετοιμάζουν για την ενηλικίωση και ανεξαρτητοποίησή μας. Να μπορούμε να επιβιώσουμε μακριά από την προστασία των γονιών μας. Κατά την εφηβική ηλικία, «το παιδί» ανεξαρτητοποιείται σε τέτοιο βαθμό από τους γονείς, που δεν ελέγχεται εύκολα. Ούτε με ανταμοιβές, αλλά ούτε και με τιμωρίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να ελέγξουμε πια το παιδί με ανταμοιβές, τιμωρίες, επαίνους όπως μέχρι τώρα, πιθανά, να συνέβαινε και οι γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση. Κατά την παιδική ηλικία, λύναμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τα λάθη επικοινωνίας, νιώθοντας προσωρινά νικητές.

Για παράδειγμα, αν απλά κοίταζα τον τετράχρονο γιο μου και φοβισμένος πήγαινε κατευθείαν για ύπνο, σίγουρα δεν πόνταρα σε μια καλή σχέση και σίγουρα θα σταματήσει να λειτουργεί στην εφηβεία.

Επίσης, ο έφηβος που δεν έχει εκπαιδευτεί να επιλύει τα προσωπικά του θέματα χωρίς την εμπλοκή των γονιών του, αντιμετωπίζει δυσκολία στις κοινωνικές του επαφές. Αισθάνεται ανεπαρκής, φοβισμένος κι εξαιρετικά θυμωμένος με τους γονείς του.

Δεν είναι η εφηβεία υποχρεωτικά μια περίοδος εντάσεων και συγκρούσεων αλλά ο τρόπος διαπαιδαγώγησης που επιλέγουν οι γονείς στην παιδική ηλικία που οδηγεί σε συγκρούσεις.

INFO: 

Το Εργαστήριο του Αποτελεσματικού Γονέα, του Thomas Gordon, έχει ως στόχο να διδάξει στους γονείς, δεξιότητες (Ενεργητική Ακρόαση, Μήνυμα-Εγώ) που θα τους βοηθήσουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με το παιδί τους, αλλά και να επιλύουν οικογενειακές συγκρούσεις. Η αποτελεσματική διαχείριση της σύγκρουσης, αποτελεί την βάση της ήρεμης και δημιουργικής οικογενειακής ζωής.

Απαντώντας στο αίτημα των γονέων που εργάζονται απόγευμα και των μη εργαζόμενων μητέρων που τα απογεύματα είναι απασχολημένες με τα παιδιά τους, το ΔΙΚΕΨΥ επαναλαμβάνει το Εργαστήριο σε 8 τρίωρες πρωινές συναντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία – Πού πήγε το γλυκό και συνεργάσιμο παιδί μου;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network