Τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά σας την έννοια της συναίνεσης

έννοια της συναίνεσης

1. Η επιμόρφωση για το “καλό και κακό άγγιγμα” παραμένει καίρια, κυρίως στο γυμνάσιο.

Αυτή είναι η ηλικία όπου διάφορα “παιχνίδια αγγίγματος” ξεπετάγονται όπως χτυπήματα στον ποπό, τα αγόρια να χτυπούν το ένα το άλλο στα γεννητικά όργανα, να τσιμπούν ο ένας τι ρώγες του άλλου για να αισθανθούν πόνο. Όταν τα παιδιά μιλούν για τέτοιου είδους παιχνίδια, μια νέα μόδα αναδύεται στην οποία τα αγόρια λένε πως αρέσει αυτό στα κορίτσια και τα κορίτσια λένε πως αυτό δεν τους αρέσει.

Πρέπει να κάνουμε τα παιδιά να καταλάβουν τι αντίκτυπο έχει αυτό στους άλλους.

Θα προσπαθήσουν να το προσπεράσουν αλλά είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να μιλούν για αυτά και να τα ρωτήσουμε πώς θα αισθάνονταν εκείνα εάν κάποιος τα χτυπούσε με αυτό τον τρόπο ή εάν θα έκανε κάτι με το οποίο θα αισθάνονταν άβολα ή ότι παραβιάζονται. Όταν βλέπετε κάτι τέτοιο να συμβαίνει, “καταπνίξτε το εν τη γενέσει.” Δεν είναι “τα αγόρια απλά είναι αγόρια”, αυτό είναι παρενόχληση και μερικές φορές, βίαιη επίθεση.

2. Χτίστε την αυτό-εκτίμηση ενός εφήβου.

Στο γυμνάσιο ο εκφοβισμός, λειτουργεί και σαν εντοπισμός ταυτότητας, και η αυτό-εκτίμηση ξεκινάει να “ισορροπεί” γύρω στα 13. Μέχρι την ηλικία των 17 περίπου 78% των κοριτσιών λένε πως μισούν το σώμα τους.

Συνηθίζουμε να “χτίζουμε” τα παιδιά μας λέγοντας τους το πόσο σπουδαία είναι. Για κάποιο λόγο, σταματάμε να τους υπογραμμίζουμε όλες αυτές τις υπέροχες πτυχές του χαρακτήρα τους, που τους κάνει αυτό που είναι καθώς φτάνουν στο Γυμνάσιο. Και αυτή ακριβώς είναι η κρίσιμη περίοδος για να χτίσουμε την αυτό-εκτίμησή τους και όχι απλά και μόνο για την εμφάνισή τους. Να τους υπενθυμίζετε συχνά τα ταλέντα τους, τις ικανότητές τους, την ευγένειά τους και την εμφάνισή τους. Ακόμη και εάν η απάντησή τους θα είναι “Έλα βρε μπαμπά, το ξέρω”, είναι σημαντικό να ακούγονται αυτά που τα κάνουν να είναι σπουδαία.

3. Συνεχίστε να κάνετε συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου με τα παιδιά αυτής της ηλικίας και σιγά σιγά ενσωματώστε πληροφορίες για την συγκατάθεση.

Συνήθως είμαστε καλοί στο να συζητάμε για το πως μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον γάμο για να έχουμε συνουσίες, ή για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή και ακόμα για το πως θα έχουν ασφαλής σεξουαλικές επαφές. Αλλά δεν συνηθίζουμε να μιλάμε για συγκατάθεση. Ξεκινώντας ένα παιδί το Γυμνάσιο, είναι μια καλή εποχή για να ξεκινήσουμε.

Κάντε ερωτήσεις του τύπου “πώς ξέρεις πως ο σύντροφός σου είναι έτοιμος να σε φιλήσει;” και “πώς μπορείς να καταλάβεις εάν το αγόρι ή το κορίτσι, ενδιαφέρεται για εσένα;” Αυτή είναι και μια κατάλληλη στιγμή να εξηγήσετε την ενθουσιώδη συγκατάθεση και για το εάν έχουν την άδεια να φιλήσουν ή να ακουμπήσουν τον σύντροφό τους.

Να τους εξηγήσετε πως μόνο το “ναι” σημαίνει “ναι”, και μην περιμένουν από τον σύντροφό τους να τους πει όχι για να για να πάρουν την συγκατάθεσή του.

Εκπαιδεύοντας τους νεαρούς εφήβους σε αυτή την ηλικία για την συγκατάθεση, σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να τους ξανά “εκπαιδεύσουμε” αργότερα και ειδικά στην περίπτωση που κάποιος θα έχει πληγωθεί.

4. Πιάστε από την αρχή της, την κουβέντα για τα αποδυτήρια.

Η περίοδος που το παιδί ξεκινάει το Γυμνάσιο είναι η ηλικία όπου γίνονται οι περισσότερες κουβέντες περί σεξ αλλά και επίσης το περιβάλλον διαχωρίζεται βάση φύλου όπως στα αποδυτήρια ή όταν διανυκτερεύουν στο σπίτι ενός φίλου. Τα φλερτ τους και οι επιθυμίες τους είναι φυσιολογικές και υγιής. Αλλά σαν γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να σταματάμε τα παιδιά να μιλάνε για άλλα παιδιά σαν να είναι αντικείμενα. Πρέπει να είμαστε πρότυπο όσο αναφορά το πως μιλάμε για τα αισθήματα που μπορεί να τρέφουμε για κάποιον/α, βλέποντάς τον/την σαν ολοκληρωμένη οντότητα.

Εάν ακούσετε το παιδί σας να λέει “πωπω, αυτή έχει πολύ ωραίο κορμί”, τότε μπορείτε να πείτε με αστείο ύφος, “νομίζω πως είναι κάτι παραπάνω από ένα κορμί..”. Μπορεί να γυρίσουν το βλέμμα τους μακριά σας, αλλά μέσα τους θα εμπεδωθεί. Ή μπορείτε να συνεχίσετε λέγοντας “και είναι φοβερό που είναι τόσο καλή και στα αθλήματα, ε;”

5. Εξηγήστε πως μέρος του να μεγαλώνεις, είναι και οι αλλαγές στις ορμόνες και πως αυτές οι ορμόνες, το κάνουν δύσκολο κάποιες φορές να σκεφτούμε καθαρά.

Μερικές φορές, αυτό θα σημαίνει πως οι επιθυμίες μας θα φαίνονται πολύ μεγάλες και θα μας καταπνίγουν ή ότι θα αισθανόμαστε, μπερδεμένοι, νευριασμένοι ή λυπημένοι. Είναι σύνηθες και πολύ φυσιολογικό το να κατακλύζονται από αυτά τα συναισθήματα και να αισθάνονται μπερδεμένοι. Πείτε στα παιδιά σας πως μπορούν να σας μιλάνε για οτιδήποτε αισθάνονται, αλλά τα αισθήματά τους και οι επιθυμίες τους , είναι δική τους ευθύνη και μόνο. Θα πρέπει να συνεχίζουν να εξασκούν την ευγένεια και τον σεβασμό προς τους άλλους.

6. Γίνετε μέντορες σε αγόρια, εφήβους και νεαρούς άντρες για το τι είναι ανδρισμός.

Οι άντρες πρέπει να μιλούν σε αγόρια για το τι είναι καλό στον ανδρισμό. Ρωτήστε τα για το τι δεν ήταν και τόσο καλό στην κουλτούρα μας όσο αναφορά τον ανδρισμό. Πως μπορούμε να χτίσουμε μια πιο περιεκτική μορφή ανδρισμού η οποία θα ταιριάζει σε όλους τους τύπους των ανδρών. Τέτοιου είδους συζητήσεις ενθαρρύνουν μια μη-βίαιη μορφή ανδρισμού για το μέλλον. Τα αγόρια πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για τον υγιή ανδρισμό διότι αλλάζοντας άποψη για τον ανδρισμό, θα αλλάξει και η κουλτούρα του βιασμού.

7. Να μιλάτε με ειλικρίνεια στα παιδιά για την διασκέδαση.

Να τους το κάνετε ξεκάθαρο πως δεν θέλετε να κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών και πως θέλετε να είναι ενήμεροι για όλα αυτά. Κάντε τους ερωτήσεις για το πώς νομίζουν εκείνα ότι θα μπορούν να διατηρήσουν τον εαυτό τους και άλλους ασφαλείς κάνοντας χρήση αλκοόλ.

Ερωτήσεις όπως :

Πώς μπορείς να ξέρεις ότι έχεις καταναλώσει αρκετό αλκοόλ;
Πώς μπορείς να χειριστείς τον οδηγό σας που θα έχει πιει αρκετά; ( εδώ μπορείτε να τους ξεκαθαρίσετε, πως μπορείτε και εσείς να πάτε να πάρετε τα παιδιά από το πάρτι)

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών έχει φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο ή πως έχει φτάσει στο όριο της εξάρτησης;

Με ποιο τρόπο αλλάζει η συμπεριφορά σου όταν έχεις πιει λίγο παραπάνω? Πως μπορείς να προστατέψεις τους άλλους από εσένα, όντας σε κατάσταση μέθης εάν για παράδειγμα νευριάσεις πολύ και αρχίσεις να είσαι επιθετικός προς τους άλλους;

Πώς θα γνωρίζεις εάν είναι εντάξει να φιλήσεις κάποιον, ή να τον αγγίξεις ή και ακόμα να συνουσιαστείς μαζί του όταν θα έχεις καταναλώσει αλκοόλ; Εξηγήστε τους πως μερικές φορές, οι αποφάσεις και τα σημάδια μοιάζουν μπερδεμένα σε τέτοιες καταστάσεις.

Πώς μπορείς να διαβάσεις τα σημάδια του άλλου με ακρίβεια? Θυμίστε τους πως ακόμη και υπό την επήρεια αλκοόλ , πρέπει να ζητάμε τη άδεια του άλλου για να τον αγγίξουμε ή για να τον φιλήσουμε.

Αν και μοιάζει προφανές, εξηγήστε τους πως όταν κάποιος μοιάζει μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, πως δεν πρέπει να παρενοχλείται. Μάθετε στα παιδιά σας πως να υπερασπίζονται και πως να ζητούν βοήθεια εκ μέρους κάποιου που έχει πιει λίγο παραπάνω.

Να είστε προσεκτικοί για το τι γλώσσα χρησιμοποιείτε στα παιδιά σας όταν τους μιλάτε για τους τύπους διασκέδασης. Δεν έχει υποχρέωση το θύμα να έχει προνοήσει για την επίθεση/προσβολή που θα δεχτεί. Είναι πάντα υποχρέωση του θύτη να πάρει τη σωστή απόφαση και να μην βλάψει κανέναν.

8. Συνεχίστε να μιλάτε για το σεξ και την συγκατάθεση με τους εφήβους καθώς ξεκινούν τις πιο σοβαρές τους σχέσεις.

Θα σας πουν πως όλα αυτά τα γνωρίζουν, αλλά συνεχίζοντας την συζήτηση για την υγιή συγκατάθεση, για τον σεβασμό του συντρόφου μας και για την υγιή σεξουαλικότητα, τους δείχνετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα θέματα για εσάς. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο γίνεται αρκετά φυσιολογικό το να μιλάτε για συγκατάθεση, οπότε μιλώντας ανοικτά και με σεβασμό με τους συντρόφους, γίνεται δεύτερη φύση για τους εφήβους.

9. Τέλος, διψάνε για περισσότερες πληροφορίες για σεξουαλικές επιθέσεις, συγκαταθέσεις και υγιή σεξουαλική ζωή.

Θέλουν να μάθουν και θα βρουν τον τρόπο να αποσπούν πληροφορίες για το σεξ. Εάν είστε εσείς αυτός που θα δίνει τις πληροφορίες- με αγάπη και ειλικρίνεια- τότε με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρουν και αυτοί τις πληροφορίες στους υπόλοιπους.

Δίνοντας τους σωστές και καλές πληροφορίες, τους βοηθάτε να είναι υπερασπιστές και όχι απλά παρευρισκόμενοι σε μια κατάσταση. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους που ορθώνουν ανάστημα και εμείς μπορούμε να τους δώσουμε τα εργαλεία να το κάνουν αυτό ακριβώς.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από την ομάδα «Ενσυναίσθηση» και τους ευχαριστούμε θερμά.

Πρωτότυπο άρθρο, εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network