Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Μαθαίνουμε στα παιδιά τη σπουδαιότητα των ωκεανών μέσα από βίντεο, φύλλα εργασίας και παιχνίδια!

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Μαθαίνουμε στα παιδιά τη σπουδαιότητα των ωκεανών μέσα από βίντεο, φύλλα εργασίας και παιχνίδια!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ο εκπαιδευτικός ιστοχώρος tosakidio.gr δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο πακέτο εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τη σημασία των ωκεανών που περιλαμβάνει βίντεο, παιχνίδια και φύλλα εργασίας.

Η γη μας, ο μπλε πλανήτης,  καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από αλμυρό νερό, από τους ωκεανούς και τις θάλασσες, που αποτελούν γι’ αυτόν πηγή ζωής. Ένα πλήθος οργανισμών ζει σε μικρά βάθη μέχρι 200 μ., ενώ στα μεγάλα βάθη (3.000-4.000μ.), στις αβύσσους, ζουν σπάνια είδη θαλάσσιων οργανισμών (αβυσσικοί οργανισμοί).

Οι ωκεανοί και οι θάλασσες, που καταλαμβάνουν τα 3/4 της επιφάνειας της Γης, έχουν μεγάλη αξία για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη.
Μια ισορροπία που κινδυνεύει να διαταραχθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η μέρα που μας το θυμίζει είναι η 8η Ιουνίου, η Παγκόσμια ημέρα ωκεανών (World Ocean Day). Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Από το 2009,η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Ποιοι είναι οι ωκεανοί και ποιες οι διαφορές ωκεανού και θάλασσας; »

Τα φύλλα εργασίας για τα παιδιά του tosakidio.gr βοηθούν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδηση μικρών και μεγάλων να γνωρίσουν τους ωκεανούς και ν’ αναγνωριστεί η σπουδαιότητά τους στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας, να υπογραμμιστούν οι ουσιαστικές διαφορές της θάλασσας και του ωκεανού, να γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις της ρύπανσης των νερών και της κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμιο πρόβλημα, να υπάρξει προβληματισμός για τη συλλογική αλλά και προσωπική ευθύνη στην προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από την κριτική και διερευνητική στάση καθώς και τη μελέτη περίπτωσης αυθεντικού υλικού να αναπτυχθεί η οικολογική συνείδηση. Μπορείς να τα βρεις εδώ.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network