Αγκαλιάστε το μωρό σας όταν το ταΐζετε με το μπιμπερό, όπως θα κάνατε και αν το θηλάζατε

ταΐζετε με το μπιμπερό

Το τάισμα με το μπιμπερό πρέπει, όπως και ο θηλασμός, να αποτελεί μια ευκαιρία για κοινωνική διάδραση ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του μπουκαλιού. Θέλετε το μωρό σας να ξέρει ότι το ταΐζει άνθρωπος, όχι πράγμα. Το να στηρίζετε το μπουκάλι κάπου για να φάει μόνο του το μωρό δεν είναι ασφαλές, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί. Επίσης, όταν ένα μωρό αποκοιμιέται με το μπουκάλι στο στόμα, το ξένο γάλα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, παραμένει στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα.

Εφαρμόστε τις υπόλοιπες αρχές της ανατροφής ισχυρού δεσμού, και ειδικά το φόρεμα σε σλινγκ.

Η σχέση σας με το μωρό σας έχει να κάνει με πολλά άλλα πράγματα  πέρα από τον τρόπο με τον οποίο το ταΐζετε. Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε μαζί του είναι να περνάτε πολύ χρόνο παρέα – να δεθείτε τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, να κοιμάστε κοντά του και να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του. Το φόρεμα στο σλινγκ είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος να γνωρίσετε το μωρό σας και να χτίσετε ισχυρό δεσμό μαζί του. Όσο εκείνο θα βρίσκεται κουρνιασμένο επάνω σας, και οι δύο θα εναρμονιστείτε μεταξύ σας, πράγμα που βοηθάει τους γονείς με ισχυρό δεσμό να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το παιδί τους.

Μην αυτομαστιγνώσετε.

Πάνω απ’ όλα, μην ανησυχείτε ότι δεν είστε αρκετά καλή μητέρα ή ότι δεν θα χτίσετε ισχυρό δεσμό με το μωρά σας, μόνο και μόνο επειδή επιλέξατε να το ταΐζετε με ξένο γάλα ή επειδή δεν λειτούργησε για εσάς ο θηλασμός. Ο θηλασμός είναι ένα μόνο κομμάτι του ευρύτερου πακέτου που λέγεται “ανατροφή ισχυρού δεσμού” και οι τρόποι με τους οποίους ενισχύει τον δεσμό μητέρας – βρέφους έχουν να κάνουν περισσότερο με τη συμπεριφορά (την οποία μπορείτε να αντιγράψετε), παρά με τη φυσιολογία.

Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε ενοχές που δεν θηλάζετε.

Πρόκειται για μια καθαρά δική σας επιλογή, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν. Η αφοσίωσή σας στη φροντίδα του μωρού σας έχει ακόμα πάρα πολλούς τρόπους να εκφραστεί.

Πηγή: Ανατροφή ισχυρού δεσμού, Εκδόσεις Μάρτης, William Sears & Martha Sears

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network