Βρεφικά είδη: Ποια μπορείς να πάρεις μεταχειρισμένα και ποια όχι;

Βρεφικά είδη: Ποια μπορείς να πάρεις μεταχειρισμένα και ποια όχι;

Όταν μαθαίνεις ότι περιμένεις μωρό για πρώτη φορά, ο ενθουσιασμός είναι τόσο τεράστιος που ανυπομονείς να ετοιμάσεις τα πάντα στο σπίτι για το μωρό σου. Η λίστα με τα βρεφικά είδη είναι ατελείωτη και το κόστος μπορεί μερικές φορές να είναι τεράστιο. Αν σκέφτεσαι να πάρεις κάποια μεταχειρισμένα είδη ή αν κάποιοι ήδη σου έχουν προσφέρει πράγματα που δεν χρειάζονται πια, καλό είναι να ξέρεις τι είναι ασφαλές για το μωρό σου, τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξανά και τι είναι καλό να το αγοράσεις εσύ.

Ορισμένα μεταχειρισμένα είδη μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια του μωρού σου, αλλά υπάρχουν και αντικείμενα που μπορείς (και είναι και πιο πρακτικό) να δανειστείς από άλλες μαμάδες.

Είδη που μπορείς να πάρεις μεταχειρισμένα:

Είδη ένδυσης
Τα μωρά χρειάζονται πολλές αλλαξιές και μεγαλώνουν γρήγορα. Κάθε μήνα θα χρειάζεσαι όλο και μεγαλύτερα ρούχα ενώ θα αντιληφθείς αμέσως πόσα πολλά φορμάκια χρειάζεσαι για να μην βάζεις 5 πλυντήρια και στεγνωτήρια την ημέρα. Εάν κάποιος σου προσφέρει μεταχειρισμένα ρουχαλάκια τότε είναι μια καλή ιδέα να πάρεις όσο πιο πολλά μπορείς!

Παιχνίδια
Τα παιχνίδια είναι ένα άλλο βρεφικό αντικείμενο που είναι ασφαλές ακόμα κι αν είναι μεταχειρισμένο. Ακριβώς όπως τα ρούχα, τα νέα παιχνίδια μπορεί να είναι ακριβά και το μωρό σου πιθανότατα να τα βαρεθεί γρήγορα ή απλά να μην του αρέσουν. Αγόρασε ένα δικό του πανάκι ή υφασμάτινο κουκλάκι παρηγοριάς αλλά εξοπλίσου με μεταχειρισμένα παιχνίδια που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση.

Κάθισμα φαγητού
Ένα παιδικό καρεκλάκι φαγητού μπορεί να αγοραστεί μεταχειρισμένο αρκεί να μην έχει χαλάσει. Βεβαιώσου ότι έχει σύστημα ασφαλείας με ζώνη πέντε σημείων και τροχούς που ασφαλίζουν στη θέση τους.

Ριλάξ μωρού
Κάποια ριλάξ είναι πολύ ακριβά και δεν είναι για όλα τα μωρά. Κάποια κάθονται αρκετή ώρα και κάποια δεν τα αντέχουν. Αν μπορείς να δανειστείς κάποιο από άλλη μαμά, τότε θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα κάνεις μια άχρηστη αγορά πριν να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου λατρεύει το ριλάξ. Βρες κάποιο σε καλή κατάσταση που να λειτουργεί σωστά και να έχει ζώνη ασφαλείας.

Αλλαξιέρα
Πολλές μαμάδες τις λατρεύουν και πολλές μαμάδες δεν τις χρησιμοποιούν ποτέ. Οι αλλαξιέρες είναι από τα πιο ακριβά έπιπλα που από τη στιγμή που το παιδί αρχίσει να χρησιμοποιεί πάνα-βρακάκι απλά θα πιάνει χώρο. Προτίμησε ένα που μετατρέπεται σε γραφείο ή αγόρασε ένα μεταχειρισμένο με λιγότερα χρήματα.

Baby Monitor
Ένα baby monitor μπορεί να κοστίζει μια περιουσία. Είναι μια καλή επένδυση καθώς θα το χρησιμοποιήσεις αρκετά αλλά από μια ηλικία και μετά δεν θα το χρειάζεσαι. Μαμάδες μεγαλύτερων παιδιών σίγουρα μπορούν να σου δανείσουν το δικό τους, αρκεί να λειτουργεί σωστά η οθόνη και ο ήχος.

Μπανιέρα μωρού
Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα και από την αγορά της μπανιέρας, αφού είναι ένα από τα αντικείμενα που μπορείς να δανειστείς από άλλες μαμάδες. Βεβαιώσου φυσικά ότι θα την απολυμάνεις πριν την χρησιμοποιήσεις.

Καρότσι

Ένα καρότσι με ρόδες και ζώνη σε άψογη κατάσταση είναι ασφαλές για το μωρό σου ακόμα κι αν είναι μεταχειρισμένο. Τα καρότσια είναι από τις πιο ακριβές αγορές που κάνουν οι νέοι γονείς κι ενώ θα το χρησιμοποιείς καθημερινά, αν έχετις τη δυνατότητα να βρεις ένα μεταχειρισμένο, τότε συμφέρει.

Είδη που πρέπει να αγοράσεις:

Θήλαστρο
Τα θήλαστρα είναι απαραίτητα σε μια μαμά που θηλάζει αποκλειστικά και θέλει να έχει γάλα στην κατάψυξη για το βράδυ ή όταν λείπει από το σπίτι. Τα θήλαστρα είναι πολύ ακριβά κι αν δεν νοίκιασες κάποιο από το μαιευτήριο καλό είναι να αγοράσεις ένα καινούριο καθώς περιέχει σημεία που έρχονται σε επαφή με το γάλα και χρειάζονται καλή αποστείρωση.

Καθίσματα αυτοκινήτου
Τα καθίσματα αυτοκινήτου αλλάζουν και εξελίσσονται συνεχώς. Τα πρότυπα των καθισμάτων αυτοκινήτου μπορεί να μην είναι τα ίδια την επόμενη χρονιά, ενώ περιέχουν εξαρτήματα που με τη χρήση φθείρονται. Τα χρήματα για την αγορά ενός νέου και ασφαλούς καθίσματος αυτοκινήτου είναι σίγουρα αυτά που αξίζει να ξοδέψεις.

Κούνια
Ακριβώς όπως και με τα καθίσματα αυτοκινήτου, τα πρότυπα ασφαλείας αλλάζουν επίσης και για τις κούνιες. Μια μεταχειρισμένη κούνια (μαζί με το στρώμα) μπορεί να μην είναι ασφαλής για το μωρό σου, ενώ στην αγορά υπάρχουν καινούριες για κάθε πορτοφόλι.

Μπιμπερό και πιπίλες
Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα μπιμπερό και οι πιπίλες φθείρονται με τη χρήση, κάτι που δεν είναι ασφαλές για το μωρό σου.  Ακόμα κι ένα μικρό κομμάτι μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πνιγμού. Πάντα να αγοράζεις καινούρια μπιμπερό και πιπίλες και να αντικαθιστάς τις θηλές ανά 3-4 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network