Έλεγχος Γονιμότητας με μόνο 1 ραντεβού

έλεγχος γονιμότητας

Προσπαθείτε για μωράκι ήδη ή σκέφτεστε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσετε τις προσπάθειες; Ένα ραντεβού στον ειδικό γιατρό, στο γυναικολόγο αναπαραγωγής, είναι το μόνο που χρειάζεται για να ελέγξετε τη γονιμότητά σας και να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη.

Ξέρουμε ότι όσο μεγαλώνει μια γυναίκα σε ηλικία τόσο πιο δύσκολο γίνεται να μείνει έγκυος. Άρα όσο μεγαλώνει τόσο πιο σημαντικό είναι να ελέγξει τη γονιμότητά της, ακόμα και αν έχει ήδη αποκτήσει το πρώτο της παιδάκι.

Ο έλεγχος της γονιμότητας μπορεί να γίνει απλά, εύκολα και γρήγορα.

Η ηλικία δεν είναι φυσικά το μόνο κριτήριο για τη γονιμότητα μιας γυναίκας, χρειάζεται να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Ο ειδικός γιατρός, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής, εκτιμά τα αποτελέσματα των εξετάσεων της κάθε γυναίκας ξεχωριστά και προτείνει το καλύτερο πλάνο εξατομικευμένα.

Αν είστε πλέον 30 χρονών ή αν πλησιάζετε τα 35, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για το ραντεβού με το γιατρό. Ακόμα και αν η εγκυμοσύνη και η δημιουργία οικογένειας δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας, ο έλεγχος γονιμότητας προτείνεται για όλες τις γυναίκες μέσα στα πλαίσια της πρόληψης.

Ένας πλήρης έλεγχος γονιμότητας περιλαμβάνει τις πιο κάτω εξετάσεις:

Υπερηχογραφικός έλεγχος των ωοθηκών και της μήτρας

Ο γιατρός ελέγχει την ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες ή πολύποδες στη μήτρα κ.ά.

Ορμονικό προφίλ

Απλές αιματολογικές εξετάσεις για τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται στην αρχή του κύκλου.

ΑΜΗ (Anti – Mullerian Hormone)

Είναι μία ορμόνη ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια. Συμπληρώνει τη συνολική εικόνα για τη γονιμότητα, μαζί με το ορμονικό προφίλ και την κλινική εικόνα από το υπερηχογράφημα.

Έλεγχος των σαλπίγγων ανώδυνα με GEL και υπέρηχο

Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος ελέγχου της λειτουργίας των σαλπίγγων ήταν η κλασική υστεροσαλπιγγογραφία με σκιαγραφικό και χρήση ακτινοβολίας (ακτινογραφία). Τώρα πλέον είναι διαθέσιμη μια νέα απλοποιημένη μέθοδος, απόλυτα φιλική προς την ασθενή, με σημαντικά πλεονεκτήματα:

· Είναι ανώδυνη. Σε αντίθεση με την κλασική σαλπιγγογραφία, κατά την οποία πολλές ασθενείς νιώθουν δυσφορία έως πόνο, η νέα μέθοδος με το GEL είναι ουσιαστικά ανώδυνη. Η όλη διαδικασία είναι σαν το απλό υπερηχογράφημα π.χ. του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Ασθενείς που είχαν κάνει παλαιότερα την κλασική σαλπιγγογραφία και τώρα τη νέα μέθοδο με GEL σχολιάζουν πόσο διαφορετικά ένιωσαν, πόσο πιο ‘άνετη’ και χωρίς ενόχληση ήταν η εμπειρία με το GEL.

· Χρησιμοποιείται ειδικό GEL αντί για το σκιαγραφικό, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

· Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, με απλό υπέρηχο, και χωρίς χρήση ακτινοβολίας.

· Η νέα μέθοδος μπορεί να δράσει ‘θεραπευτικά’, όχι μόνο διαγνωστικά. Πιο συγκεκριμένα, αν υπάρχει κάποια ήπια απόφραξη στις σάλπιγγες, π.χ. από βλέννες, η δίοδος του GEL τις απομακρύνει και ανοίγει τις σάλπιγγες.

· Η ασθενής ενημερώνεται άμεσα για τα αποτελέσματα.

Μια πραγματική μαρτυρία ασθενούς

‘Την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις γυναίκες που – σαν εμένα – φοβούνται μην πονέσουν στη σαλπιγγογραφία. Η πρώτη μου εμπειρία με την κλασική μέθοδο ήταν τραυματική. Μέχρι σήμερα το πρωί φοβόμουνα μήπως και σήμερα πονέσω όπως τότε. Μέχρι τελευταία στιγμή ήθελα να το ακυρώσω. Όμως ευτυχώς όλα πήγαν ανέλπιστα καλά! Δεν ένιωσα τίποτα! Ειλικρινά δεν το περίμενα! Η νέα μέθοδος είναι πραγματικά εντελώς ανώδυνη, σαν ένα απλό υπερηχογράφημα ή σαν ένα τεστ Παπ. Μου έφυγε ένα τεράστιο άγχος! Επίσης, ήταν πολύ σημαντικό για μένα ότι το περιβάλλον ήταν πολύ φιλικό, όπως και ο γιατρός. Όταν είχα πάει για την κλασική σαλπιγγογραφία ένιωθα μόνη μου με τα μηχανήματα, όλα ήταν πολύ ψυχρά και απρόσωπα. Όμως αυτή τη φορά ένιωθα το γιατρό και την ομάδα του δίπλα μου.

INFO

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜΙΥΑ ‘Γέννημα IVF’
www.gennima.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network