Όσο κάνεις αυτό που λέω, θα σε συμπαθώ και θα σε αγαπώ

κάνεις

Θα μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία που μισώ, γιατί με κάνει να αισθάνομαι κακή μαμά. Αλλά τη μοιράζομαι επειδή το να θες να ευχαριστείς τους πάντες ξεκινά από την παιδική ηλικία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας αγαπούν άνευ όρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι μαθαίνουμε την αγάπη και την αποδοχή σαν συναλλαγή.

«Όσο κάνεις αυτό που λέω, θα σε συμπαθώ και θα σε αγαπώ».

Όταν ο γιος μας, Oakley, ήταν στην 6η τάξη, έβαψε τις άκρες των μαλλιών του μπλε, επειδή ήταν μεγάλος θαυμαστής ενός video gamer. Φαινόταν πολύ ωραία και του άρεσαν. Στην 7η τάξη θα πήγαινε σε νέο σχολείο. Καθώς πλησίαζε η πρώτη μέρα άρχισα να ανησυχώ ότι τα παιδιά μπορεί να του φερθούν άσχημα αν εμφανιζόταν με μπλε μαλλιά. Για εβδομάδες τον ρωτούσα συνέχεια αν ήθελε να κουρευτεί πριν το σχολείο, και μήπως … να κόψει τις μπλε άκρες; Δεν του δημιουργούσαν νευρικότητα τα μαλλιά του, αλλά δημιουργούσαν άγχος σε μένα.  Τα έκοψε μια μέρα πριν από την έναρξη των σχολείων. Δεν το έκανε για τον εαυτό του. Το έκανε για να κατευνάσει τους φόβους ΜΟΥ.

Όταν είσαι παιδί, όλοι θα σου πουν τι να κάνεις ή τι θα ήθελαν να κάνεις. Συμφωνείς, για κάνεις τη μαμά σου χαρούμενη ή για να ταιριάξεις ή επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή. Οπότε μαθαίνεις ότι η αγάπη και η αποδοχή είναι συναλλακτικές έννοιες:

“Αν κάνω αυτό που λες, τότε θα με αγαπήσεις”.

Συνειδητοποιώ τώρα ότι το μήνυμα που έστελνα στον γιο μας ήταν:

«Προτιμώ να ταιριάζεις παρά να είσαι εσύ».

Αισθάνομαι φρικτά γιατί ξέρω ότι αυτό είναι ο πυρήνας ενός πολύ μεγάλου ψέματος που πιστεύουμε και διαιωνίζουμε:

“Αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εσένα είναι πιο σημαντικό από αυτό που πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου”.

Πιστέψαμε σε αυτήν τη χαζή ιδέα όλη μας τη ζωή επειδή οι άνθρωποι που αγαπούσαμε, μας έμαθαν να την πιστεύουμε. Βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που συνέβη σε εσάς, σε μένα, σε όλους όσους γνωρίζετε. Αρχίζεις να αμφισβητείς το πώς μοιάζεις, τι κάνεις και τελικά ποιος είσαι.

Είναι μια απλή ιστορία που εξηγεί μια πολύ σημαντική ιδέα. Το να αλλάζεις ή να κόβεις τα μαλλιά σου γιατί σε κάνει ευτυχισμένο είναι η αγάπη για τον εαυτό σου. Το να το κάνεις για να κάνεις τη μαμά σου ευτυχισμένη είναι people pleasing.

Όταν ήσουν παιδί, δεν είχες επιλογή. Τώρα που είσαι ενήλικας, έχεις επιλογή.

Πηγή: Mel Robbins
Μετάφραση: Διαπροσωπικές Σχέσεις

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network