Ο δεκάλογος της καλής θείας

Ο δεκάλογος της καλής θείας

Αν έχετε μια αδελφή ή αδελφό που αγαπάτε, είναι πιθανό να έχετε ένα ή περισσότερα ανίψια που υπερ-αγαπάτε. Οι θείες θα συμφωνήσουν ότι τα ανίψια είναι το καλύτερο δώρο που τους έχουν κάνει τ’ αδέλφια τους και που δεν θα το άλλαζαν με τίποτα. Ακόμα και αν έχετε παιδιά, ο ρόλος σας ως θείας είναι διαφορετικός και φυσικά τον απολαμβάνετε! Αν πάλι δεν έχετε παιδιά, είναι η καλύτερη εξάσκηση για να προετοιμαστείτε για τη στιγμή που θα γίνετε μαμά. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε και να γίνετε η τέλεια θεία;

Κάντε baby sitting

Ακόμα και αν οι γονείς είναι σπίτι ή ακόμα και αν δεν σας το έχουν ζητήσει! Οι επισκέψεις- έκπληξη μόνο χαρά μπορούν να γεμίσουν τ’ ανίψια σας ενώ –ας το παραδεχτούμε- θα ανακουφίσουν τους γονείς. Περάστε χρόνο μαζί τους, φροντίστε τα, ακούστε τα και φυσικά… παίξτε!

Αρκεστείτε στα απλά πράγματα

Για να είστε καλή θεία, δεν χρειάζεται ούτε να κακομάθετε τα ανίψια σας ούτε να τους κάνετε συνεχώς δώρα. Μία βόλτα μέχρι την παιδική χαρά, πιτζάμα πάρτι στο σπίτι σας με ταινία, γάλα και μπισκότα και ή ένα διασκεδαστικό πικ- νικ στο πιο κοντινό σας πάρκο αρκούν για να περάσετε καλά. Σημασία έχει να τους αφιερώσετε χρόνο και όχι απλά να το «κακομαθαίνετε» με ακριβά δώρα που θα παίζει μόνο του στο δωμάτιό του.

Παραβείτε κάποιους «αθώους» κανόνες

Πάντα με την συγκατάθεση των γονιών! Αν για παράδειγμα θέλετε να δείτε με το παιδί την αγαπημένη του ταινία στο σινεμά ενώ την επόμενη μέρα έχει σχολείο, ρωτήστε πρώτα τους γονείς και μετά… προσποιηθείτε ότι «σπάτε» μαζί τους κανόνες. Το ανιψάκι σας θα ενθουσιαστεί όταν του πείτε ότι καταφέρατε να πείσετε τους γονείς του να κάνετε μαζί κάτι «παράνομο».

Μην πάτε «κόντρα» στους γονείς

Πολλές θείες συνηθίζουν να παίρνουν πάντα το μέρος του παιδιού και να «κακολογούν» τους γονείς σε οποιονδήποτε μεταξύ τους καβγά. Ωστόσο, ρόλος σας είναι να κρατάτε τις ισορροπίες και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε. Γι’ αυτό, μην κατηγορείτε τους γονείς στο παιδί. Αντίθετα, προσπαθήστε να του εξηγήσετε κάθε φορά ότι κάποια πράγματα τα βλέπουν διαφορετικά, αλλά θέλουν πάντα το καλό του! Εξάλλου, εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την διαπαιδαγώγησή του κι εσείς ακολουθείτε.

Πείτε του ιστορίες

Όχι μόνο παραμύθια, αλλά ιστορίες απ’ τη ζωή σας και απ’ τη ζωή των γονιών του! Δεν θα πρέπει να παραλείψετε βέβαια να του διηγηθείτε πώς ήταν η πρώτη φορά που το γνωρίσατε και το κρατήσατε στην αγκαλιά σας ή ακόμα και κάποια «ευτράπελα» που συνόδευαν τα πρώτα του χρόνια.

Παίξτε σα να μην υπάρχει αύριο!

Καλώς ή κακώς, θα πρέπει να είστε εξοπλισμένη με πολλή ενέργεια κάθε φορά που επισκέπτεστε τα ανίψια σας. Ένα απ’ τα σημαντικότερα καθήκοντά σας, εξάλλου, είναι αυτό της «χαζοθείας». Γι’ αυτό, μην φοβηθείτε να λερώσετε τα χέρια σας με μπογιές, να χορέψετε χωρίς μουσική, να τραγουδήσετε, να παίξετε στο πάτωμα, να τρέξετε και, μαζί με τ’ ανίψια σας, να γίνετε και πάλι παιδί!

Να είστε η… καλή νεράιδα

Θυμάστε τη νεράιδα της Σταχτοπούτας; Κάθε φορά που η βαφτισιμιά της είχε κάποιο πρόβλημα, εκείνη εμφανιζόταν ως δια μαγείας δίπλα της και την βοηθούσε να το λύσει. Αυτό αντιπροσωπεύεται για τ’ ανίψια σας. Είστε ο σύμμαχός τους και ο άνθρωπος που μπορούν να μοιραστούν τα προβλήματα και τις σκέψεις τους, χωρίς να αισθάνονται ότι θα τους κρίνετε. Στηρίζονται πάνω σας για να μιλήσετε, να τα παρηγορήσετε και να τα βοηθήσετε.

Να τηρείτε τις υποσχέσεις σας

Τα παιδιά πάντα θυμούνται τι τους «τάζουμε» και, όσο και αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να τα ξεγελάσουμε. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να τηρείτε όσα τους λέτε και να μην τ’ απογοητεύετε! Διαφορετικά, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και μετά θα είναι δύσκολο να την ξανακερδίσετε…

Φτιάξτε τις δικές σας αναμνήσεις!

Βγάλτε φωτογραφίες, κάντε τα δικά σας αστεία, επινοήστε τα δικά σας παιχνίδια , φτιάξτε του χειροποίητες κάρτες στα γενέθλιά του και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε… Έτσι, θα φτιάξετε τις καλύτερες και πιο πολύτιμες αναμνήσεις που είναι πολύ πιο σημαντικές από τα ακριβά ρούχα και δώρα.

Να είστε δίπλα του ενώ μεγαλώνει

Πόσες φορές η απόσταση ή ένας οικογενειακός καβγάς είναι η αιτία για να «παγώσουν» οι σχέσεις μεταξύ συγγενών και, ως συνέπεια, ν’ απομακρυνθούν θείοι/ θείες απ’ τ’ ανίψια τους; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μην κάνετε αυτό το λάθος.Στηρίξτε τα και φροντίστε να είστε δίπλα τους ενώ μεγαλώνουν. Ειδικά τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας που οι γονείς τους θα τους φαίνονται ως «εχθροί», εσείς προσπαθήστε να είστε κοντά τους, να τ’ ακούτε και να εξισορροπείτε τις καταστάσεις. Ο ρόλος σας είναι πιο σημαντικός απ’ ότι φαντάζεστε!

mama365.gr

Διαβάστε επίσης:
Γιαγιάδες στον πάνω όροφο – το τίμημα της βοήθειας
Αγαπημένη μου κόρη, ο ρόλος της γιαγιάς δεν είναι το babysitting

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network