Γρίπη 2020 στα παιδιά: Γρίπη H1Ν1 και γρίπη Β – τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γρίπη 2020 στα παιδιά

Η γρίπη στα παιδιά μας ανησυχεί όλους τους γονείς. Συχνά όμως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Η γρίπη είναι μια ίωση και στα υγιή παιδιά συνήθως θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει. Τα μωρά και τα βρέφη που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση εάν το παιδί σου παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης, επικοινώνησε χωρίς καθυστέρηση με τον παιδίατρο.

Γρίπη 2020: Τα χαρακτηριστικά της γρίπης Η1Ν1 και της γρίπης Β

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπάρχουν τρεις μορφές (αντιγονικοί τύποι) του ιού της γρίπης ο Α, ο Β και ο C. Οι τύποι Α και Β του ιού προκαλούν μικρές ή μεγάλες επιδημίες ενώ ο τύπος C δημιουργεί ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού που δεν εξελίσσεται ποτέ σε επιδημία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ιών της γρίπης Α και Β είναι η μοναδική τους ικανότητα να μεταμορφώνονται πολύ συχνά. Αλλάζουν, δηλαδή, τα αντιγονικά τους χαρακτηριστικά.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να αδυνατεί ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτύξει ανοσία μετά από λοίμωξη, αφού την επόμενη χρονιά θα υπάρχει κατά πάσαν πιθανότητα ένας καινούργιος ιός. Ο τύπος Α του ιού της γρίπης είναι πιο επικίνδυνος για τη δημιουργία μεγάλων επιδημιών ή πανδημιών για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται πιο ριζικά από τον ιό Β.

Και δεύτερον γιατί προσβάλλει και άλλα ζωικά είδη όπως τους χοίρους και τα πτηνά. Ο ιός από τα άλλα ζωικά είδη μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο ή να “συζευχθεί” με τον ιό που προσβάλλει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εντελώς καινούργιου ιού.

Τα συμπτώματα της γρίπης στα παιδιά

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος, όπως πονόλαιμος, πονοκέφαλος, βήχας, πόνος στα κόκαλα, υψηλός πυρετός, λήθαργος. Αυτό που τα διαχωρίζει είναι πως ξεκινούν απότομα και ο ασθενής νιώθει καταβεβλημένος. Συνήθως, τα παιδιά, αν και προσβάλλονται πολύ εύκολα από τη γρίπη, νοσούν πιο ελαφρά από τους ενήλικες. Επίσης είναι πιο σπάνιες οι σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Δημήτρη Δελή, από το Νοσοκομείο Παίδων «Π. Και Α. Κυριακού», τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι τα εξής: Αλλαγή στη διάθεση του παιδιού, υπνηλία, σπασμοί, δυσκολία στην αναπνοή, μυική αδυναμία, σκούρα ούρα, επιμονή του πυρετού περισσότερο από 5-6 ημέρες, επανεμφάνιση ή έξαρση του πυρετού μετά από παροδική ύφεση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Ποια είναι η θεραπεία για τη γρίπη 2020;

Η γρίπη ανήκει στις ιογενείς λοιμώξεις, που σημαίνει πως δεν συστήνεται η αντιβίωση. Μόνο εάν ο παιδίατρος εκτιμήσει πως είναι απαραίτητη θα πρέπει να τη δώσουμε στο παιδί. Διαφορετικά, τα μόνα απαραίτητα είναι τα αντιπυρετικά, η ξεκούραση, η καλή διατροφή όσο το παιδί έχει όρεξη και η παραμονή στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

Διαβάστε περισσότερα για την γρίπη 2020 στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network