«Εμένα χτύπησαν. Δεν αντέχω άλλο»: Το βίντεο- γροθιά κατά του σχολικού εκφοβισμού

«Εμένα χτύπησαν. Δεν αντέχω άλλο»: Το βίντεο- γροθιά κατά του σχολικού εκφοβισμού

Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε το τηλεοπτικό του σποτ κατά του σχολικού εκφοβισμού ‘Stop Bullying – Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς!‘, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος με θύματα και δράστες ανήλικα παιδιά.

“Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Αν είσαι μαθητής/μαθήτρια ή γονέας μαθητή που βιώνει bullying στο σχολείο, μπες στο https://stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημα σου με ασφάλεια, μέχρι να επιλυθεί“, αναφέρει η ανάρτηση του Υπουργείου στα social media.

Το βίντεο είναι συγκλονιστικό, αφού δείχνει με πολύ ρεαλιστικό τρόπο την καθημερινότητα ενός παιδιού που είναι θύμα bullying αλλά και τους θύτες και όσους παρακολουθούν και απλά δεν αντιδρούν. Κάποια στιγμή, το παιδί-θύμα βλέπει τον ξυλοδαρμό του στην τηλεόραση μαζί με τους γονείς του. Δακρύζει. Η μητέρα του τον ρωτάει “ξέρεις κάτι για αυτό;”. Και τότε το παιδί ξεσπάει: «Εμένα χτύπησαν. Δεν αντέχω άλλο».

View this post on Instagram

A post shared by Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (@minedugr)


Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2023: 1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying. 1 στα 4 παιδιά, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους. 1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

Τι είναι ο εκφοβισμός;
Μπορείτε συνήθως να αναγνωρίσετε τον εκφοβισμό μέσα από τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά: πρόθεση, επανάληψη και δύναμη. Ένας νταής σκοπεύει να προκαλέσει πόνο, είτε μέσω σωματικής βλάβης είτε με προσβλητικές λέξεις ή συμπεριφορά και το κάνει επανειλημμένα. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να βιώσουν σωματικό εκφοβισμό, ενώ τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να βιώσουν ψυχολογικό εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα παιδιά που κάνουν bullying συνήθως προέρχονται από μια υψηλότερη κοινωνική θέση ή θέση ισχύος, όπως τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα, ισχυρότερα ή αντιλαμβάνονται ότι είναι δημοφιλή.

Ξεκινώντας με την πρόληψη
Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη του bullying στο σχολείο του παιδιού μου;
Σύμφωνα με τη Unicef, το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές από κάθε είδους εκφοβισμού, είτε στο διαδίκτυο, είτε στο σχολείο, είναι να βεβαιωθείτε αρχικά ότι γνωρίζει τι είναι ο εκφοβισμός.

  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας σχετικά με το bullying. Μόλις μάθουν τι είναι τα παιδιά σας θα μπορούν να το αναγνωρίσουν πιο εύκολα, είτε συμβαίνει σε αυτά είτε σε κάποιον άλλο.
  • Μιλάτε ανοιχτά και συχνά στα παιδιά σας. Όσο περισσότερο μιλάτε με τα παιδιά σας για τον εκφοβισμό, τόσο πιο άνετα θα σας πουν αν δουν μια τέτοια συμπεριφορά ή τη βιώσουν.
  • Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας καθημερινά και ρωτήστε για το χρόνο τους στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο, ρωτώντας όχι μόνο για τα μαθήματα και τις
  • δραστηριότητές τους αλλά και για τα συναισθήματά τους.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να είναι ένα θετικό πρότυπο. Υπάρχουν τρία μέρη στον εκφοβισμό: το θύμα, ο θύτης και αυτός που γίνεται μάρτυρας τέτοιων συμπεριφορών. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν πέφτουν θύματα εκφοβισμού, μπορούν να αποτρέψουν τον εκφοβισμό δείχνοντας σεβασμό και ευγένεια στους συνομηλίκους τους. Εάν είναι μάρτυρες εκφοβισμού, μπορούν να υποστηρίξουν το θύμα, να προσφέρουν υποστήριξη ή/και να αμφισβητήσουν συμπεριφορές εκφοβισμού.
  • Ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εγγραφεί και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στο να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια ομάδα φίλων με κοινά ενδιαφέροντα.
  • Γίνετε εσείς το σωστό πρότυπο για το παιδί σας. Δείξτε στο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται σε άλλα παιδιά και ενήλικες με καλοσύνη και σεβασμό, κάνοντας το ίδιο και εσείς στους ανθρώπους γύρω σας, αλλά και υπερασπίζοντας ανθρώπους που υφίστανται κακομεταχείριση. Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους ως παράδειγμα για το πώς να συμπεριφέρονται, ακόμα και για το τι να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.
  • Γίνετε μέρος της διαδικτυακής τους εμπειρίας. Εξοικειωθείτε με τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το παιδί σας, εξηγήστε του πώς συνδέεται ο πραγματικός με το διαδικτυακό κόσμο και προειδοποιήστε το για τους διάφορους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει στο διαδίκτυο.

Αντιμετώπιση εκφοβισμού
Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου δέχεται εκφοβισμό ή απειλή;
Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας υφίσταται bullying, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε.

  • Ακούστε το παιδί σας ανοιχτά και ήρεμα. Πρώτα εστιάστε στο να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ασφαλές και ότι το ακούτε και το υποστηρίζετε, αντί να προσπαθείτε να βρείτε την αιτία του εκφοβισμού ή να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι δεν είναι δικό του λάθος.
  • Δείξτε εμπιστοσύνη σε ότι μοιράζεται μαζί σας. Δείξτε του ότι χαίρεστε που σας εμπιστεύεται και σας μιλάει, ότι δεν φταίει το παιδί για ό,τι του συμβαίνει, ότι θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βρείτε την κατάλληλη βοήθεια και αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη συνθήκη
  • Μιλήστε με τον δάσκαλο ή το σχολείο. Εσείς και το παιδί σας δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Ρωτήστε εάν το σχολείο σας έχει κάποια πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών. Αυτό μπορεί να ισχύει τόσο για διαπροσωπικό εκφοβισμό όσο και για τον διαδικτυακό.
  • Γίνετε εσείς ένα το στήριγμά του. Για το παιδί σας, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού γονέα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εκφοβισμού. Βεβαιωθείτε ότι ξέρουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν ανά πάσα στιγμή και διαβεβαιώστε τους ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network