Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά την ιστορία της Έλεν Κέλερ, της γυναίκας που έμαθε τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά την ιστορία της Έλεν Κέλερ, της γυναίκας που έμαθε τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (03 Δεκεμβρίου), θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Ο εκπαιδευτικός ιστότοπος ToSakidio ετοιμάσε με αφορμή την Ημέρα ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την Έλεν Κέλερ που έμαθε σε όλο τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία!

Μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά την ιστορία της Έλεν Άνταμς Κέλερ

Μια μαχήτρια της ζωής, μια γυναίκα πρότυπο!

Είναι η τυφλή και κωφή κοπέλα που έμαθε να επικοινωνεί, που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η γυναίκα που έμαθε σε όλο τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία, το θαύμα του 20ου αιώνα φτιαγμένο από σκοτάδι και σιωπή. Η Έλεν Κέλερ κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές δυσκολίες της και να μεγαλουργήσει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

Κάποτε είπε: “Αφού δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος για την κορυφή, χρειάζεται να προχωρώ με δυσκολία το ανηφορικό μονοπάτι. Πολλές φορές γλιστράω προς τα πίσω, πέφτω. Σηκώνομαι, όμως, γρήγορα και τρέχω ενάντια στα εμπόδια. Συχνά χάνω την διάθεσή μου, αλλά την ξαναβρίσκω και την κρατώ πιο σφικτά. Σέρνομαι τότε προς τα πάνω, κερδίζω κάτι λίγο, αναθαρρώ, αποκτώ πιο πολύ ζήλο, ανεβαίνω ψηλότερα και τότε αρχίζω να βλέπω τον ορίζοντα να πλαταίνει. Κάθε αγώνας που δίνεται είναι μια νίκη”.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το παράδειγμα της Helen Keller αποτελεί σημαντική αφόρμηση για την έναρξη συζήτησης πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Σε ποιες τάξεις μπορούν ν’ αξιοποιηθούν:

Στο Δημοτικό: Β΄, Γ΄, Δ, Ε ΄και Στ΄τάξη

Στο Γυμνάσιο: Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη

Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network