7 στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί να τρώει τα νύχια του

7 στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί να τρώει τα νύχια του

Εάν το παιδί σας τρώει τα νύχια του, δεν είναι το μόνο. Περίπου το 50% των παιδιών μεταξύ 8 – 18 τρώνε τα νύχια τους. Αυτές οι 7 στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει το παιδί αυτήν την κακή συνήθεια.

Πριν πάρετε μέτρα για να σταματήσετε την ονυχοφαγία, προσπαθήστε να καταλάβετε πρώτα αν υπάρχει κάτι πίσω από το δάγκωμα των νυχιών, όπως άγχος ή φόβος. Ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με τον παιδίατρο, τον δάσκαλο ή έναν ψυχολόγο, ιδιαίτερα αν αυτή η συνήθεια αυξάνεται. Εάν είναι απλά μια κακή συνήθεια, υπάρχουν μερικοί τρόποι να συνεργαστείτε με το παιδί σας για να αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά:

1. Κόβετε τα νύχια του καθημερινά.

Το κόψιμο των νυχιών μειώνει την επιφάνεια και αυτό σημαίνει λιγότερη βρωμιά και μικρόβια. Έτσι, ακόμη και αν προσπαθεί να φάει τα νύχια του, θα υπάρχουν λιγότερα βακτήρια στο στόμα του. Φροντίστε επίσης καλά τις παρανυχίδες. Τα βακτήρια που εισέρχονται στο δέρμα που περιβάλλει το νύχι μπορεί να προκαλέσουν άσχημη λοίμωξη.

2. Βρείτε ένα υποκατάστατο

Ψάξτε για κάτι υγιές που μπορεί να βάλει στο στόμα του το παιδί όπως τραγανά σέλινα και στικς από καρότα. Ωστόσο μην αντικαθιστάτε το φάγωμα των νυχιών με ζαχαρώδη σνακ.

3. Δώστε στο παιδί σας έαν αντιστρές αντικείμενο

Βρείτε κάτι που θα κρατήσει τα δάχτυλα του παιδιού σας ενεργά. Μπορεί να είναι ένα μαλακό μπαλάκι του στρες ή ένα fidget. Αυτά του επιτρέπουν να επικεντρωθεί στα χέρια του και να χαλαρώσουν.

4. Έχετε ένα μυστικό σύνθημα

Όταν βλέπετε το παιδί να τρώει τα νύχια του, αγγίξτε το ελαφρά στο χέρι ή χρησιμοποιήστε ένα σύνθημα γα να σταματήσει, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους άλλους. Το παιδί δεν χρειάζεται να ντρέπεται ή να νιώθει μειονεκτικά για τη συνήθεια αυτή, απλώς χρειάζεται να το ενθαρρύνετε να την ξεπεράσει.

5. Δημιουργήστε ένα σύστημα επιβράβευσης

Φτιάξτε έναν πίνακα και κολλάτε ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που το παιδί δεν τρώει τα νύχια του. Μόλις συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό αυτοκόλλητων, π.χ. πέντε αυτοκόλλητα, δώστε του ένα βραβείο, όπως μια βόλτα στον κινηματογράφο ή το θέατρο.

6. Κάντε μανικιούρ

Εάν έχετε κόρη μπορεί να ενθουσιαστεί όταν της φτιάξετε τα νύχια (με παιδικό βερνίκι με βάση το νερό). Τα συγχαρητήρια που θα πάρει για τα πανέμορφα νύχια της μπορεί να αποθαρρύνουν την κακή της συνήθεια.

7. Μη βάζετε πιπέρι ή καυτερή πιπεριά!

Μπορεί να βλάψουν το παιδί σας εάν τρίψει τα μάτια του. Συζητήστε με τον παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό σας για να μάθετε τις ασφαλέστερες επιλογές που υπάρχουν για κάποια ειδικά βερνίκια. Η κακή γεύση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι τρώει τα νύχια του. Επίσης, οι τιµωρίες ή η στέρηση προνοµίων δεν συνιστώνται. Η έλλειψη διεξόδου µάλλον θα του προκαλέσει περισσότερο άγχος.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network