Κορονοϊός | Μια καινούρια μελέτη που αφορά παιδιά, η πρώτη μεγάλη από την Κίνα

Κορονοϊός και παιδιά

Μια καινούρια μελέτη που αφορά παιδιά, η πρώτη μεγάλη από την Κίνα κυρίως από την περιοχή της Wuhan με 2143 παιδιατρικούς ασθενείς με τον νέο κορονοϊό covid 19 στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Το ένα τρίτο με εργαστηριακή επιβεβαίωση, τα υπόλοιπα ύποπτα με βάση τα συμπτώματα και τις γενικές εξετάσεις.

Μέση ηλικία 7 ετών.

Το 94% όλων των περιστατικών ήταν είτε ασυμπτωματικοί, ή με ήπια ή μέτρια συμπτώματα.

Το υπόλοιπο 6% σοβαρά ή πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Το ποσοστό των σοβαρών λοιμώξεων στα μικρά βρέφη κάτω του ενός έτους ήταν 10,6% και μόνο 3% ήταν σοβαρά στα παιδιά περισσότερο από 15 έως 18 ετών. (Στους ενήλικες το ίδιο ποσοστό είναι 18 %)

Από τα 2143 παιδιά, μόνο ένα παιδί κατέληξε.

Συμπεράσματα:

Τα παιδιά γενικά περνούν τη νόσο πολύ πιο ήπια από τους ενήλικες, ιδίως οι έφηβοι. Λίγο πιο ευαίσθητα είναι τα μικρά βρέφη κάτω του έτους.

Αλλάζει κάτι αυτή η μελέτη από αυτά που ξέραμε αρχικά;

Όχι δραματικά θα έλεγα. Ούτως ή άλλως τα βρέφη κάτω του έτους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς κάνουν πολύ συχνά βρογχιολίτιδες που χρειάζονται νοσηλείες και χορήγηση οξυγόνου.

Από τη μελέτη προκύπτει θνητότητα περίπου 0,04 % η οποία είναι σχεδόν παρόμοια με της γρίπης ιδίως αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως η γενική θνησιμότητα της νόσου στην Wuhan και την γύρω περιοχή ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που βλέπουμε στην υπόλοιπη Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο και από το γεγονός πως μπορεί να διαφεύγουν ασυμπτωματικοί ασθενείς στον γενικό πληθυσμό.

Άρα φαίνεται πως η λοίμωξη με τον νέο κορονοϊό θέλει μια προσοχή ανάλογη της προσοχής που δίνουμε σε όλες τις λοιμώξεις αναπνευστικού στα παιδιά, ιδίως στα βρέφη κάτω του ενός έτους.

Μπορείτε να δείτε την σχετική μελέτη εδώ

Ευχαριστούμε θερμά τον Παιδίατρο Αντώνη Δαρζέντα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network