Πώς το επάγγελμα των γονιών μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών; 4 επιστήμονες -παιδιά επιστημόνων -απαντούν!

Πώς το επάγγελμα των γονιών μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών; 4 επιστήμονες -παιδιά επιστημόνων -απαντούν!

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πτυχία σε επιστημονικούς τομείς έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να ακολουθήσουν τα ίδια επαγγελματικά βήματα από ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πτυχία διαφορετικού αντικειμένου.

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι γονείς που εργάζονται σε κάποιος επιστημονικό τομέα γίνονται “επαγγελματικά” πρότυπα για τα παιδιά τους και συχνά τα εκθέτουν από μικρή ηλικία στο επιστημονικό πεδίο με το οποίο ασχολούνται μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι τα παιδιά βλέπουν τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τις πολλές ώρες εργασίας, το άγχος αλλά και τον χρόνο που απουσιάζουν οι γονείς από το σπίτι, δείχνουν να ακολουθούν την ίδια πορεία.

Τέσσερις επιστήμονες μίλησαν στο Nature.com για την απόφασή τους να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά βήματα των γονιών τους, εξηγώντας πώς ακριβώς τους επηρέασαν οι γονείς τους:

Ο Fred Chang είναι καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μεγάλωσε με δύο γονείς- μετανάστες στην Αμερική από την Ταιβάν. Ο πατέρας του ήταν μηχανολόγος μηχανικός και ξεκίνησε την εταιρεία του στο γκαράζ του σπιτιού του και η μητέρα του εργαζόταν ως επιστημονικό προσωπικό σε εργαστήριο του πανεπιστημίο Stanford. Όπως λέει: “Η μητέρα μου μου σύστησε το περιβάλλον ενός εργαστηρίου και μου έμαθε να δουλεύω σε αυτό. Οι γονείς μου είχαν ως προτεραιότητα τις σπουδές μου και μου έδωσαν ευκαιρίες να εξελίξω τις γνώσεις μου στα μαθηματικά και τις επιστήμες”.

Η Lotte de Winde είναι ερευνήτρια στο UMC του Αμστερντάμ και μεγάλωσε με ένα πατέρα που εργαζόταν ως ερευνητής νανοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Leiden και μια μαμά νοσοκόμα με ειδίκευση στην παιδιατρική. Όπως λέει “ο πατέρας μου δεν έχασε καμιά σημαντική στιγμή στη ζωή μου. Μου έδειξε ότι μπορείς να ισορροπήσεις την επαγγεματική και την οικογενειακή ζωή. Όσο ήμουν μαθήτρια πήγαινε μαζί με τον πατέρα μου στη δουλειά. Μου άρεσε να βρίσκομαι σε ένα ερευνητικό κέντρο”.

O Mark Prausnitz είναι καθηγητής βιομοριακής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia και μεγάλωσε με έναν πατέρα που εργαζόταν ως καθηγητής και χημικός μηχανικός και μια μητέρα που εργαζόταν ως βοηθός δικηγόρου. “Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον έδωσε σε εμένα και την αδελφή μου μια γεύση του πώς θα ήταν μια καριέρα στις επιστήμες. Η επιρροή που δεχτήκαμε είχε να κάνει με τις χαρές που σου δίνει η επιστήμη”.

Η Valerie Yang Shiwn είναι καθηγήτρια στο National Cancer Centre της Σιγκαπούρης. Ο πατέρα της και η μητέρας της ήταν γιατροί και όπως λέει “ο πατέρας μου με ενθάρρυνε να γίνω επιστημονική ερευνήτρια. Μου έλεγε ιστορίες για τα όρια της ιατρικής. Περιέγραφε πως έκανε πειράματα με διαφορετικές κρέμες που έβρισκε στα φαρμακεία για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς του”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network