Ένα παιδί που είναι αγχωμένο δεν χρειάζεται απαραίτητα ηρεμία: Έτσι μπορείς να το βοηθήσεις να το διαχειριστεί καλύτερα

Ένα παιδί που είναι αγχωμένο δεν χρειάζεται απαραίτητα ηρεμία: Έτσι μπορείς να το βοηθήσεις να το διαχειριστεί καλύτερα

Πολλές φορές όταν βλέπουμε το παιδί μας αγχωμένο ή όταν είμαστε και εμείς οι ίδιοι αγχωμένοι προσπαθούμε να χαλαρώσουμε και να κάνουμε το παιδί μας πιο ήρεμο. Σύμφωνα, όμως, με την γιατρό Siggie Cohen το αντίθετο του άγχους δεν είναι η ηρεμία.

Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι όταν είμαστε αγχωμένοι είναι εμπιστοσύνη. Ένας αγχωμένος άνθρωπος και ένα αγχωμένο παιδί χρειάζεται να νιώσει εμπιστοσύνη για να μην είναι αγχωμένο, ειδικά στον εαυτό του.

Συχνά λέμε στα παιδιά “ηρέμησε, πάρε μια αναπνοή, σκέψου κάτι χαρούμενο”, όμως αυτό που χρειάζονται να ακούσουν είναι “ναι είναι δύσκολο, δεν νιώθεις καλά, αλλά ξέρω ότι θα είσαι καλά και όλα θα πάνε καλά”.

Το άγχος τροφοδοτείται από το άγνωστο που μας φοβίζει και φέρνει στην επιφάνεια διάφορες φοβίες και ένα αίσθημα αδυναμίας και εξάρτησης. Η εμπιστοσύνη, από την άλλη, βασίζεται στη γνώση, στις ικανότητές μας, στην αντοχή που έχουμε. Σκέψου πόσο καλά νιώθεις όταν ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι, όταν μπορείς να εμπιστευθείς τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και τον εαυτό σου. Αυτό το συναίσθημα είναι το αντίθετο του άγχους.

Για να βοηθήσεις το παιδί σου να το νιώσει κάθε φορά που είναι αγχωμένο, μην βιάζεσαι να απαντήσεις και να το παρηγορήσεις. Αναγνώρισε το συναίσθημα που νιώθουν: “βλέπω ότι είσαι αγχωμένη κι εγώ αγχώνομαι μερικές φορές. Μίλα μου για αυτό που σε αγχώνει”, πες ώστε να τα βοηθήσεις να αναγνωρίσουν μόνα τους όσα γνωρίζουν και όσα μπορούν να κάνουν για να το διαχειριστούν. “Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις για να το λύσεις; Τι θα ήθελες να κάνεις; Πιστεύω ότι θα βρεις μια λύση και θα σε βοηθήσω να τη βρούμε μαζί αν θέλεις”.

Δες την ανάρτηση της Siggie Cohen για το άγχος:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network