Μην μαθαίνεις στο παιδί σου να φοβάται τον κόσμο

Μην μαθαίνεις στο παιδί σου να φοβάται τον κόσμο

Οι σημερινοί γονείς ανησυχούμε για πολλά πράγματα και πολλές φορές μεταφέρουμε το άγχος μας για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά μας και στα ίδια τα παιδιά. Μια έρευνα του 2018 είχε δείξει ότι οι γονείς περνούν κατά μέσο όρο 37 ώρες την εβδομάδα ανησυχώντας για τα παιδιά τους με την μεγαλύτερη ανησυχία τους να είναι η ασφάλειά τους.

Η ανησυχία και το άγχος που βιώνουμε είναι λογικά. Ο σχολικός εκφοβισμός, οι σεξουαλικές επιθέσεις, η βία στα σχολεία, οι ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με τα social media και πολλά άλλα ζητήματα μας κάνουν καθημερινά να αναζητάμε τρόπους για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Journal of Positive Psychology’ από τους ψυχολόγους Jeremy Clifton και Peter Meindell, το 53% των γονιών προσπαθούν να προειδοποιήσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που θα συναντήσουν. Πώς αυτό, όμως, επηρεάζει τα παιδιά. Λέγοντάς τους ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος θα μάθουν να είναι πιο προσεκτικά ή θα επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό που θα αποκτήσουν άγχος και μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τη ζωή;

Σύμφωνα με την έρευνα των Clifton και Meindell, τα παιδιά που πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος επηρεάζονται αρνητικά και βλέπουν διαφορετικά το πως βιώνουν την καθημερινότητα, τις σχέσεις τους και το σχολείο. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι συμπέραναν ότι τα παιδιά που βλέπουν αρνητικά τον κόσμο είναι λιγότερο υγιή από τους συνομήλικούς τους, είναι περισσότερο στεναχωρημένα, έχουν τάση για κατάθλιψη και δηλώνουν μη ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Στο μέλλον, αυτά τα παιδιά θα είναι λιγότερο ικανοποιημένα με τη δουλειά που κάνουν συγκριτικά με τους συναδέλφους τους, εξαιτίας του άγχους και του φόβου τους.

Τα παιδιά που μαθαίνουν να φοβούνται τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έχουν την ίδια ανεκτικότητα με τους άλλους, όμως υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας γύρω τους. Όπως λένε οι ειδικοί, οι γονείς δεν πρέπει να λένε στα παιδιά ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος αλλά να τα προειδοποιούν για συγκεκριμένους κινδύνους.

Πώς πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για τους κινδύνους

Οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά τους πώς να είναι ασφαλή μπροστά σε μια απειλή, εστιάζοντας σε κάτι συγκεκριμένο. Αντί να πούμε σε έναν έφηβο «πρόσεχε, ο κόσμος θα προσπαθήσει να σε εκμεταλλευτεί», μπορούμε να πούμε «πρόσεχε όταν βγαίνεις έξω και κάποιος προσπαθεί να σε πείσει να πιεις πολύ αλκοόλ». Αντί να πούμε «μην μιλάς σε ξένους» σε ένα μικρότερο παιδί, μπορούμε να πούμε «αν κάποιος σου πει να κρατήσεις μυστικό ή σε κάνει να νιώσεις άβολα, να φύγεις και να έρθεις να μου το πεις».

Διάβασε γιατί το “μην μιλάς σε ξένους” που λέμε στα παιδιά δεν είναι πια αρκετό

Δες εδώ 3 τρόπους για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά σύμφωνα με το Harvard

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network