“Το παιδί μου αντιγράφει κακές συμπεριφορές από φίλους του”: Πώς μπορείς να το διαχειριστείς

“Το παιδί μου αντιγράφει κακές συμπεριφορές από φίλους του”: Πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Από την πρώτη στιγμή που θα πάμε το παιδί στην παιδική χαρά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να παρατηρεί συνομήλικα παιδιά, θα αρχίσει να επηρεάζεται. Θα αρχίσει να δοκιμάζει νέες συμπεριφορές που μπορεί να μην έχει δει στο σπίτι. Θα πάει σχολείο και θα ακούσει κακές λέξεις. Θα βρίσει, θα σπρώξει, θα φωνάξει. Αργότερα θα αντιγράψει ή θα κάνει κάτι παράτολμο επειδή το κάνουν κι οι φίλοι του.

Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν, να τεστάρουν τα όριά τους και τα δικά σας και να κάνουν κάτι πριν το απορρίψουν. Πώς μπορείς, όμως, να το διαχειριστείς εσύ ως γονιός, ειδικά όταν πρόκειται για συμπεριφορές που είναι επικίνδυνες;

“Το παιδί μου αντιγράφει κακές συμπεριφορές από φίλους του”: Πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Μην κρίνεις
Μην αντιδράσεις κριτικάροντας και κάνοντάς το να νιώθει ντροπή. Απλά περιέγραψε τη συμπεριφορά και μην το κάνεις θέμα. Τα παιδιά όταν μας βλέπουν να έχουμε έντονες αντιδράσεις, συνήθως θέλουν να επαναλάβουν τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν πει μια κακιά λέξη πες “είπες μια καινούρια λέξη. Δεν την έχεις ξαναπεί”.

Ζήτα περισσότερες πληροφορίες
Ρώτα το παιδί που άκουσε αυτή τη λέξη ή είδε τη συμπεριφορά. Τότε πες “σε ευχαριστώ που μου το είπες. Μπορείς να λες τα πάντα σε μένα”.

Εξήγησέ του τα όρια
Εξήγησέ του ότι μπορεί με ασφάλεια να μοιράζεται πράγματα μαζί σου και πως είναι λογικό που ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Τόνισε, όμως, πως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και συμπεριφέρονται διαφορετικά. “Στην οικογένειά μας δεν λέμε κακές λέξεις/ δεν συμπεριφερόμαστε έτσι”.

Δώσε του δύναμη
Πες στο παιδί πως έχει την ελευθερία να διαλέξει ποιος θέλει να είναι. “Κάποιος μπορεί να σου ζητήσει να πεις ή να κάνεις κάτι, αλλά πάντα μπορείς να πεις όχι. Είναι δική σου επιλογή το εάν αυτό που σου ζητάνε ταιριάζει σε σένα και στο ποιος θέλεις να είσαι”.

Υπενθύμισε τα όρια
Εξήγησε στο παιδί τι επιτρέπεις και τι όχι: “Εάν επιλέξεις να πεις ξανά αυτή τη λέξη, θα σου ζητήσω να διαλέξεις μια άλλη λέξη”.

Διάβασε επίσης:

“Με είπε χαζό”: Όταν οι “φίλοι” των παιδιών μας είναι προσβλητικοί

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network