Γιατί είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία ακόμα και στα νεογέννητα

να διαβάζουμε βιβλία

Τελικά, έχει νόημα να διαβάζουμε βιβλία στο (νεογέννητο) μωρό μας;

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι ένα μωρό δεν μπορεί να καταλάβει αυτά που του λέμε. Δεν καταλαβαίνει λέξεις και νοήματα άρα δεν θα μπορεί να κατανοήσει τη σημασία και τη χαρά του διαβάσματος.

Φαίνεται όμως ότι αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε.

Σύμφωνα με έρευνες, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας!

Ας δούμε το γιατί:

Συναισθηματική ανάπτυξη και σύνδεση

Η ανάγνωση βιβλίων μετατρέπεται σε μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη στιγμή ανάμεσα σε εμάς και το παιδί μας. Η έκθεση του μωρού μας στον ήχο της φωνής μας, δεν το ανακουφίζει απλώς αλλά και το καθησυχάζει. Επιπλέον, δημιουργεί ένα πολύ όμορφο και αναγκαίο δέσιμο μεταξύ γονέα και παιδιού.

Το να διαβάζουμε, όμως, στο μωρό μας έχει μερικά ακόμη εξαιρετικά οφέλη.

Γλωσσική Ανάπτυξη

Σύμφωνα με έρευνες, όταν διαβάζουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, επηρεάζονται περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται άμεσα με τη γλωσσική ανάπτυξη. Όταν πλέον αρχίσει να μιλάει, τα παιδικά βιβλία βοηθούν να μοιραστούμε μαζί τους λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας, διευρύνοντας έτσι το λεξιλόγιό τους.

Η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού αποτελεί αποδεδειγμένα αποτελεσματική παρέμβαση για την προώθηση της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού. Αυτό επισημαίνει μάλιστα και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Συναισθηματική Νοημοσύνη – Ενσυναίσθηση

Το διάβασμα βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που ένα μωρό μπορεί να καταλάβει πράγματα από την ιστορία που μοιράζεστε μαζί, χωρίς να γνωρίζει τι πραγματικά σημαίνουν οι λέξεις. Ένα μωρό μπορεί να δει τις εικόνες και τις φωτογραφίες. Να ακούσει τον τόνο της φωνής σας. Να δει τις εκφράσεις στο πρόσωπό σας και μπορεί να καταλάβει τη “γλώσσα” του σώματός σας.

Μέσα από τους διαφορετικούς ήχους του διαβάσματος ή τη μίμηση της φωνής ενός χαρακτήρα, το παιδί αντιλαμβάνεται καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Το παιδί καταλαβαίνει ότι οι λέξεις έχουν νόημα και οι συγκεκριμένοι ήχοι σημαίνουν και κυρίως εκφράζουν συγκεκριμένα πράγματα και αισθήματα.

Να θυμάστε:

  • Όσο πιο συχνά διαβάζουμε σε ένα μωρό, τόσο πιο οικείο του γίνεται, κι έτσι είναι πολύ πιθανό να γίνει μία από τις αγαπημένες του συνήθειες όσο μεγαλώνει.
  • Αυτό το διάστημα, η ανάγνωση σχετίζεται με την παροχή ασφάλειας και με τους δεσμούς αγάπης που χρειάζονται τα μωρά από το περιβάλλον τους, για την υγιή συναισθηματική ανάπτυξή τους.
  • Τα μωρά λατρεύουν να ακούν τις φωνές των δύο πιο σημαντικών ανθρώπων της ζωής τους – της μαμάς και του μπαμπά.

Ας τους κάνουμε αυτό το δώρο!

Διαβάστε επίσης:

5 τρόποι για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν το διάβασμα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network