4 βήματα για να μειώσεις το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

4 βήματα για να μειώσεις το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τη σύγχρονη εποχή, το άγχος έχει αναδειχθεί ως ένας πιστός σύντροφος στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα αίσθημα που βιώνουμε πολύ τακτικά και συχνά, ειδικά σε κάποιες πολύ ξεχωριστές περιόδους της ζωής μας, όπως η εγκυμοσύνη. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι και χρήσιμοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις και να διαχειριστείς το άγχος σου. Πολλές μαμάδες ξεκινούν να συνειδητοποιούν πως εγκυμονούν τη στιγμή που νιώσουν πως το βρέφος κινείται μέσα στην κοιλιά, δηλαδή περίπου την 17η με την 20η εβδομάδα. Η αίσθηση αυτή του μωρού είναι σαν να επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουν. Αυτή μάλιστα είναι επίσης η περίοδος που το μωρό αναπτύσει το αισθητηριακό του σύστημα και ενδέχεται να ανταποκρίνεται στο άκουσμα της μουσικής, να πιπιλάει το δάχτυλό του. ή ακόμα και να αντιλαμβάνεται τις μεγάλες εναλλαγές στο φως.

Τι θα συμβεί εάν συμμετέχεις σε κάποιον καβγά ή ένταση όσο είσαι έγκυος;

Συνήθως, οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες δίνουν μεγάλη έμφαση στη σωστή διατροφή, ώστε το μωρό να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, ενώ αποφεύγουν βλαβερές συνήθειες όπως το αλκόολ και το κάπνισμα. Εξίσου σημαντικό με αυτά ωστόσο είναι και το αισθητηριακό περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται το βρέφος όσο ακόμα είναι στην κοιλιά της μητέρας. Αυτό σημαίνει πως εάν η μητέρα συμμετέχει σε κάποιον καβγά ή βιώσει κάποια ένταση, το βρέφος θα αντιληφθεί αμέσως τόσο την επιθετική χροιά που έχει ο τόνος της φωνής της όσο και τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης που αφορά το στρες και απελευθερώνεται στο σώμα της.

Πώς αντιδρά λοιπόν ο εγκέφαλος του μωρού στην ορμόνη του στρες;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσεται όλο το νευρικό σύστημα του μωρού, το οποίο ανταποκρίνεται στα διάφορα ερεθίσματα όπως το φως ή ο ήχος. Όταν γεννιέται το μωρό μάλιστα έχει τους περισσότερους νευρώνες από οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής του. Αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζεις είναι πως η ορμόνη του στρες, δηλαδή η κορτιζόλη μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Μπορεί το άγχος να έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και πολλές φορές να μην μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ωστόσο είναι κάτι που επιβάλεται να κάνουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως για το καλό του μωρού μας.

Σε περίπτωση όμως που είσαι έγκυος και νιώθεις πολύ συχνά άγχος, χρειάζεται να γνωρίζεις πως είναι μία άκρως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σου, που δεν μπορείς να ελέγξεις πλήρως. Την περίοδο αυτή, το σώμα σου ενισχύει φυσικά την κορτιζόλη, όπως και πολλές άλλες ορμόνες. Μια ορισμένη ποσότητα κορτιζόλης είναι απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης, ώστε να μεταδοθούν στο μωρό κάποια φυσικά ένστικτα που χρειάζεται να έχει. Ωστόσο, το πολύ άγχος και η υπερβολική κορτιζόλη στον οργανισμό της μητέρας αυξάνει αυτομάτως τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας στο βρέφος.

Το 2011, το Journal of Child Psychology and Psychiatry, σύμφωνα με το BabyGaga, πραγματοποίησε μία έρευνα που αφορά τις επιπτώσεις του προγεννετικού στρες με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως αργότερα το παιδί μπορεί να εμφανίσει διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα και άγχος, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις πως ενδέχεται να παρουσιάσει κάποια ψυχοπαθολογία.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να αντιμετωπίσεις το στρες;

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να έχει πολύ θετικά θετικά αποτελέσματα, κυρίως όταν τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις έχουν δημιουργηθεί για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου λεμονόνερο ή αιθέριο έλαιο με λεμόνι, το όποιο θα ρίχνεις σε έναν ατμοποιητή. Το άρωμά του θα σε βοηθά να χαλαρώσεις και να αποβάλεις το περιττό άγχος από τον οργανισμό σου.

Μουσική

Λένε πως η μουσική είναι η τρυφή της ψυχής και έχουν δίκιο. Ένα τραγούδι μπορεί να σε ηρεμήσει, να σου φτιάξει τη διάθεση, να σε γεμίσει χαρά, να σου ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις και φυσικά να σε χαλαρώσει. Στη διάρκεια της ημέρας λοιπόν, φρόντισε να αφιερώνεις κάποια ώρα για να ακούσεις τη μουσική που αγαπάς χωρίς να κάνεις κάτι άλλο. Απλώς χαλάρωσε και αφουγκράσου τις νότες. Θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το στρες από μέσα σου, ενώ εάν το μωρό σου είναι από 17 εβδομάδων και άνω είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς πως ανταποκρίνεται στη μουσική.

Αναπνοές

Ο σωστός τρόπος για να παίρνει κανείς αναπνοές είναι μία τεχνική για να ηρεμήσεις, την οποία δεν εκτιμάμαι όσο θα έπρεπε. Όμως, ο διαλογισμός και οι ανάσες θα σε βοηθήσουν σίγουρα να διαχειριστείς το άγχος σου και οποιαδήποτε άλλη στρεσογόνα κατάσταση. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι κάπου με κόσμο και νιώθεις άγχος, μπορείς απλώς να πάρεις μερικές βαθειές ανάσες, μετρώντας πέντε δευτερόλεπτα σε κάθε εισπνοή και εκπνοή έκαστως.

Φύση

Η φύση είναι η λύση σε πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν και σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποβάλεις το στρες από το σώμα σου. Δέκα λεπτά ή μισή ώρα περπατήματος στη φύση έχει την ικανότητα να σε χαλαρώσει και να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεσή σου. Τα δέντρα, ο καθαρός αέρας και ο ήλιος που μας μεταφέρει τη βιταμίνη D βοηθούν στην αλλαγή της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network