Όταν η φωτογραφία του μωρού μου έγινε viral επειδή θεωρήθηκε παχύσαρκο

Όταν η φωτογραφία του μωρού μου έγινε viral επειδή θεωρήθηκε παχύσαρκο

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βιώσει την εμπειρία του body shaming σε κάποιο επίπεδο. Ειδικά μάλιστα με την εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύού το body shaming είναι ακόμα πιο διαδεδομένο. Είστε χοντροί, είστε αδύνατοι, το στήθος σας είναι μικρό ή μεγάλο. Ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά σχόλια για την εμφάνισή μας ή για την εμφάνιση άλλων με έναν τρόπο χυδαίο που πραγματικά σε αφοπλίζει. Η κοινωνία έχει δείξει την σκληρότητά της μέσα στο διαδίκτυο. Ειδικά όταν κρίνει γονείς είναι πιο αδυσώπητη από ποτέ.

Είναι τόσο εύκολο πλέον για τους ανθρώπους να καθήσουν στο πληκτρολόγιό τους και να σε κρίνουν πίσω από τις οθόνες τους για τον τρόπο που μεγαλώνεις το παιδί σου, τι το ταίζεις, πώς του μιλάς και παράλληλα να σου δίνουν “συμβουλές” για το πώς να διορθώσεις τα λάθη σου, χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί.

Ως ενήλικας έχω δεχθεί bullying για το σώμα μου και κατάφερα να το διαχειριστώ. Δεν περίμενα ποτέ όμως πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό στην κόρη μου, ένα παιδάκι τόσο μικρό, αθώο και χαριτωμένο.

Όλα ξεκίνησα από μια αθώα, αξιολάτρευτη εικόνα του παιδιού μου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Με την εμφάνιση της φωτογραφίας χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να κρίνουν το μωρό μου, ηλικίας μόνο ενός έτους, και αποφάσιαν δημοσίως ότι κάτι δεν κάνω καλά. Μια εικόνα. Αυτό ήταν αρκετό ώστε η φωτογραφία να ταξιδέψει μακριά και ξαφνικά αμέτρητοι άνθρωποι, άγνωστοι να ασκούν αμείλικτη κριτική στο σώμα του παιδιού μου.

Πριν από ένα χρόνο, ο σύζυγός μου έκανε το λάθος να δημοσιεύσει την φωτογραφία της κόρης μας, 14μηνών τότε. Αυτή είναι η φωτογραφία:

Όταν η φωτογραφία του μωρού μου έγινε viral επειδή θεωρήθηκε παχύσαρκο

Αυτή είναι η υγιής, καταπληκτική κόρη μας. Έχει “ψωμάκια” στα χέρια γιατί τόσο εγώ όσο και ο πατέρας της είμασταν ακριβώς έτσι στην ηλικία της και γι’ αυτό το γεγονός δεν μας έκανε καμία εντύπωση, ίσα  ίσα το βρήκαμε αξιολάτρευτο.

Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίες τα προσβλητικά σχόλια δεν είχαν σταματημό. “Γιατί είναι τόσο χοντρή;”, ρωτούσαν. “Μα καλά, τι την ταίζετε;”, “Είναι ένα υπέρβαρο παιδί”.

Αυτό που ίσως αυτοί οι άνθρωποι δεν ήξεραν – και μάλλον δεν τους ενδιέφερε να μάθουν – είναι ότι το παιδί μας ακολουθούσε (και εξακολουθεί να έχει) μια πλήρως ισορροπημένη διατροφή. Δεν ήταν υπέρβαρο και είχε “ακολουθήσει” την σωστή καμπύλη ανάπτυξης από τη γέννησή της σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρό μας.

Λίγες μέρες μετά από τη δημοσίευση της φωτογραφίας, έλαβα ένα προσωπικό μήνυμα από έναν φίλο που ζει στην Αυστραλία. Μου είπε ότι η φωτογραφιά της κόρης μου δημοσιεύτηκε σε ένα δημοφιλές site ειδήσεων της Αυστραλίας. Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα, έθιγαν το θέμα του πάχους της κόρης μου. Τρομοκρατημένη, επικοινώνησα μαζί τους και τους ζήτησα να κατεβάσουν αμέσως τη φωτογραφία. Αρνήθηκαν και υπερασπίστηκαν την απόφασή τους να την αφήσουν στο “αέρα” επειδή το συγκεκριμένο θέμα είχε ήδη συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή.

Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο Google με την φράση «παιδική παχυσαρκία» και είδα αναρίθμητα αρνητικά άρθρα με τη φωτογραφία της κόρης μουνα φιγουράρει πάνω από αυτά. Στα σχόλια ο κόσμος με αποκαλούσε “άχρηστη” μητέρα, και αυτό ίσως είναι το ευγενικότερο σχόλιο που μπορώ να σας αναφέρω.

Η φωτογραφία ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ έγινε και αντικείμενο θέματος σε πολύ  δημοφιλές βρετανικό πρωινό show. Ένας από τους οικοδεσπότες, μάλιστα,  έκανε σχόλια για τα χέρια της. Ήθελα να μπω κυριολεκτικά μέσα στην οθόνη και να τον χτυπήσω.

Ακόμα προσπαθώ να συνέλθω από όλη αυτή την τρομακτική ιστορία και νιώθω απίστευτες ενοχές που δημοσίευσα τότε εκείνη τη φωτό. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε μια τέτοια θέση, ότι θα δω το παιδί μου να κρίνεται από ξένους.

Ο σύζυγός μου κι εγώ πήραμε ένα πολύτιμο μάθημα από αυτή την περιπέτεια. Καταρχήν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να τις δουν μάτια που δεν θέλουμε και να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Κυρίως όμως, πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται το σώμα τους. Μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, νιώθω τυχερή που η κόρη μου ήταν πολύ μικρή ώστε να καταλάβει και να πληγωθεί. Ωστόσο, σκοπεύω να τη μεγαλώσω έτσι ώστε να αγαπά και να σέβεται όχι μόνο το δικό της σώμα, αλλά και των άλλων.

Απόδοση της Λίνας Παπαδοπούλου από το scarymommy.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network